Misterul morții lui Adrian Pintea. Ce acuzații au făcut părinții marelui actor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 07.06.2024 - 14:20
Misterul morții lui Adrian Pintea - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Misterul morții lui Adrian Pintea. Pe 8 iunie 2007, marele actor se stingea din viață, la Spitalul Fundeni. Oficial, cauza decesului a fost ciroza ficatului. Dar lucrurile s-au complicat după ce soția artistului a invocat un alt motiv al morții, iar părinții i-au adus acuzații.

SHARE

Misterul morții lui Adrian Pintea. Unul dinte cei mai talentați și iubiți actori ai României se stingea din viață acum 17 ani, într-o zi de 8 iunie, pe un pat al Spitalului Fundeni.

Oficial, cauza decesului a fost o ciroză a ficatului, boală cu care artistul se lupta de mai mult timp.

Dar, ulterior, au început să pară suspiciuni în legătură cu motivul morții, iar părinții actorului au lansat acuzații către văduva artistului, Lavinia Tatomir.

Misterul morții lui Adrian Pintea. Ce acuzații au făcut părinții marelui actor?

Adrian Pintea a fost, probabil, cea mai reușită combinație de energie și melancolie, de forță și „tristeți metafizice” din cinematografia și teatrul românești.

S-a născut la 9 octombrie 1954, la Beiuș, jud. Bihor, petrecându-și copilăria în localitatea natală, apoi la Oradea.

La vărsta de doar 3 luni a rămas orfan de tată, fost ofițer în armata regală, crescând alături de mama sa, Maria și de sora sa, Rodica, apoi alături şi de al doilea soț al mamei sale, George Pintea

Încă de la o vârstă fragedă scria versuri şi proză, desena şi iubea animalele, în mod special caii, apoi în adolescenţă cânta la chitară şi iubea rock-ul.

Citește și: Recunoașteți personajul? Un mare actor român moare la 53 ani după ce a refuzat să meargă la medici

Aproape firesc, destinul l-a îndreptat, la finalul liceului, către Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București, pe care l-a absolvit în 1979.

Dar încă din studenție, în 1977, a debutat în teatru în „Oedip salvat” de Radu Stanca, la Studioul Casandra şi în rolul lui Treplev în „Pescărușul” de A. P. Cehov, regizat de Liviu Ciulei, la Teatrul Bulandra.

Debutul în film s-a produs un an mai târziu, în 1978, în „Aurel Vlaicu, unde l-a întruchipat pe poetul Șt. O. Iosif, jucând alături de nume precum Gabriel Oseciuc, Radu Beligan și Octavian Cotescu. 

La 33 de ani, în rolul Iorgovan din „Pădureanca” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Chiar la începuturile carierei sale actoricești, în 1980, Adrian Pintea a trăit o poveste de dragoste cu celebra actriță Irina Petrescu, mai în vârstă cu 13 ani.

Se cunoscuseră încă de când el era încă student ('78-'79), pe când Irina Petrescu avea 36 de ani, iar Adrian doar 23.

„Am cunoscut în tinereţe o femeie absolut superbă, mult mai în vârstă decât mine, care mi-a servit lecţiile exacte de inhibare şi de distrugere a propriului meu egoism“, povestea actorul. 

După separarea de aceasta, a urmat o perioadă zbuciumată pentru actor, despărțira făcându-l să cadă în patima alcoolului.

Citește și: Actrița ce a făcut din Iordache un „derbedeu”. Adrian Pintea, în patima alcoolului după despărțire

Din fericire, apariția unei femei care, dintr-o mare dragoste pentru el, a renunțat la familia ei. Silvia Mihaela, de profesie arhitect, l-a ajutat pe actor să depășească momentele mai grele din viața sa. Cei doi s-au căsătorit în anul 1984.

Spre finalul anilor 80, Pintea a devenit asistent universitar la IATC, la clasa Olgăi Tudorache, iar, după pensionarea acesteia, a preluat, ca titular, postul de profesor universitar.

Alături de marea sa iubire, actrița Irina Petrescu, în filmul „Cei care plătesc cu viața” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

Ca profesor, Adrian Pintea a stârnit adevărate pasiuni printre studente. În anul 1993, Laura Jianu, o studentă la clasa lui Alexandru Repan, s-a îndrăgostit nebunește de el. 

De dragul lui, Laura a trecut la clasa Olgăi Tudorache, pentru a fi mai aproape de iubitul ei, asistentul Adrian Pintea. Iubirea lor s-a încheiat brutal după ce Laura a absolvit facultatea.

Ea s-a măritat și a plecat în Anglia. Dar, în tot contextul acestei legături, relația dintre Adrian și soția sa, Silvia Mihaela, s-a rupt iremediabil, iar cei doi au divorțat.

Citește și: 16 ani de la moartea stranie a lui Adrian Pintea. Soția, acuzată că „l-a ajutat să treacă dincolo”

La scurtă vreme, Adrian Pintea a întâlnit-o pe Lavinia Tatomir. El avea 43 de ani, ea 16. Lavinia era fiica medicului actorilor Teatrului Național din Craiova, unde actorul făcuse un rol memorabil, în Hamlet”, pus în scenă de Gabor Tompa.

Diferența de vârstă dintre cei doi, când s-au casatorit, era de aproape 27 de ani. Pe 25 decembrie 2000, Lavinia Tatomir, proaspată studentă la Medicină, a devenit doamna Pintea.

E greu de cuprins personalitatea marelui artist în câteva rânduri. Dar a creat personaje ce vor rămâne multă vreme în „albumul de aur” al cinematografiei române: Iancu Jianu, în cele două filme cu același nume, Iorgovan, în „Pădureanca” Gelu Ruscanu, în „Cei care plătesc cu viața” și, firește, Eminescu, în pelicula „Un bulgăre de humă”.

Din păcate, abuzul de alcool a dus la apariția unei ciroze. O vreme, apelând la abilitățile de energoterapeută ale Laviniei, soția sa, a părut că a revenit la o stare de sănătate normală. 

Mai mult, conform apropiaților cuplului, reușise să scape și de dependența de alcool. Dar, ca și în cazul lui Steve Jobs, geniul din apatele companiei Apple, Pintea a apelat, se pare, prea târziu la medicina clasică, lăsându-se pe seama terapiilor alternative propuse de soție.

Ulterior, medicii au descoerit că, în afară de afecțiunea ficatului, artistul suferea și de hipertensiune pulmonară și renală. Iar din cauza unei insuficiențe cardiace severe nu s-a putut apela la un transplant de ficat.

Pe 9 iunie 2007, „Iancu Jianu”, dar și „Eminescu” al cinematografiei noastre își dădea ultima suflare pe un pat de spital de la Fundeni. Avea doar 52 de ani.

Citește și: Singurătatea Valeriei Seciu după decesul lui Octavian Cotescu. Nu s-a recăsătorit. Fiul e călugăr

Ulterior, părinții săi s-au întrebat dacă, de fapt, un tratament greșit urmat de actor nu i-ar fi grăbit sfârșitul. Ei au susținut că Pintea a refuzat tratamentul medicilor și a ales să fie tratat de soția sa.

În 2006, cu un an înaintea morții, într-o pauză de la filmările pentru „Boudica, regina războinică” - Foto: Facebook/Studiourile Buftea

De altfel, tatăl artistului avea să spună, citat de Mediafax, că „eu cred că ea a fost una din cauzele care i-au produs moartea. Adrian putea să facă operație de schimbarea ficatului..., l-a dus cu vorba, că ea prin palpare... până l-a băgat în mormânt”.

În schimb, văduva artistului a afirmat că actorul a murit de septicemie, în urma unui implant dentar, fiind slăbit deja o îndelungată perioadă în care a suferit de ciroză hepatică.

În cartea pe care a scris-o ulterior, Lavinia Tatomir spune că actorul a murit după ce a făcut lucrări dentare complexe, el nefiind mulțumit de modul în care arată. În câteva luni a arătat de nerecunosut și nu mai ieșea afară din casă decât camuflat. 

„Disconfortul se accentuase în ultima vreme, năzuinţa sa de a avea un impresar străin care să îl promoveze şi să-i asigure un anumit număr de roluri pe an era din ce în ce mai intensă…”, a scris Lavinia în cartea sa, „În umbra lui Adrian Pintea”, apărută în 2014.

În plus, Lavinia credea că suferința și chiar moartea acestuia au venit pe fondul neînțelegerilor cu familia sa, că „decompensarea organismului” lui Adrian Pintea a survenit ca urmare a problemelor pe care le avea cu tatăl și cu sora sa.

Dar rudele acestuia au fost categorice în replica lor, continuând să arate cu degetul către Lavinia.

Citește și: Recunoașteți personajul? Marele actor care avea Parkinson de la debut. A călcat „pe bec” în căsnicie

„Un bolnav cronic, cum era Adrian, a ales să aibă încredere în puterile energoterapeutei (aplicat de soția Lavinia). În anul 2001, Lavinia Tatomir a declarat că l-a vindecat pe Adrian de ciroză.

În alte interviuri pretinde că știa că Adrian va muri, dar că s-a căsătorit cu el din dragoste. În anul 2007, Lavinia declara că Adrian a fost omorât.

Ne rezervăm dreptul de a afla adevărul despre moartea lui Adrian Pintea, moarte declanșată de un implant dentar.

Nu este o consolare pentru familie că Lavinia Tatomir l-a ajutat să treacă dincolo; atât familia, cât și prietenii preferau ca Lavinia să-l ajute să rămână printre noi”, au declarat George și Rodica Pintea, tatăl și sora actorului, pentru Libertatea.

Deși a rămas un mister, până azi, care a fost cauza degradării stării de sănătate, inclusiv a morții marelui artist, realitatea crudă a fost și a rămas dispariția sa.

Dar va rămâne mereu în urma-i acea senzație clară pe care spectatorul, publicul, privitorul, o au la întâlnirea cu un artist atins de aripa geniului. Adrian Pintea.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te