De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Actorul încă nu a devenit călugăr

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 29.05.2024 - 13:47
De ce s-a retras Nelu Curcă din „La bloc” la mănăstire - Foto: colaj
la bloc
mihai coadă

De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Binecunoscut prin personajul pe care l-a interpretat în popularul serial de comedie din anii 2000, actorul Mihai Coadă s-a despărțit de meseria sa și a decis să ia calea unei vieți călugărești.

SHARE

De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Actorul care i-a dat viață simpaticului personaj din serialul ce făcea furori acum 20 de ani, Mihai Coadă, a ales să-și schimbe destinul, alegând viața călugărească.

De ce s-a retras Nelu Curcă din „La Bloc” la mănăstire? Actorul încă nu a devenit călugăr

„La Bloc” a fost un îndrăgit serial de comedie care a fost difuzat de Pro TV, un fel de precusor al mai celebrului deja „Las Fierbinți”, dar cu acțiunea plasată pe scara unui bloc de apartamente.

Primul episod dn cele 525 totale a putut fi urmărit pe 1 aprilie 2002, iar ultimul - unul special -  în 25 mai 2008. A mai existat un episod, „La bloc după 10 ani”, difuzat în 1 decembrie 2013.

Citește și: „Nelu” din „La Bloc” a renunțat la actorie pentru liniștea mănăstirii. Am rupt relațiile cu colegii

Din distibuție făceau partea nume precum Mihai Coadă - (Nelu Curcă, taximetrist), Dragoș Moștenescu (Costel Jurcă, fostul coleg de armata și cumnatul lui Nelu), Luminița Erga (Suzana, soția lui Nelu), Alina Chivulescu (Bela Munteanu, psiholog, amanta lui Nelu) și Dana Rogoz (Mimi, fiica lui Nelu și a Suzanei), 

În alte roluri principale erau: Mariana Dănescu (Liliana (,,Lili"), soția lui Costel și sora Suzanei), Emil Mitrache (Americanu'), Tudorel Filimon (nea Popa, administratorul blocului), Tili Niculae (Roxana), Laura Cosoi (Adina), Anca Țurcașiu (Bianca, iubita lui Americanu) și Adriana Dănescu (Lucia, amanta lui Costel).

Mihai Coadă, actorul care l-a intepretat pe unul dintre eroii principali ai producției - Nelu Curcă - a dispărut, nu după multă vreme, din lumina reflectoarelor. Apoi, s-a aflat că s-ar fi retras la mănăstire, unde s-ar fi călugărit.

Mihai Coadă alias Nelu Curcă (al treilea din stânga), alături de colegii din serial - Foto: Facebook/Mihai Coada

Iar lucrurile sunt parțial adevărate. Într-adevăr, Mihai Coadă, a renunţat la actorie, a ieşit la pensie și cea mai mare parte a timpului o petrece, în rugăciune și alte sarcini călugărești, la Mănăstirea Turnu, de lângă Ploieşti. 

Dar ce l-a făcut să ia o semenea decizia, mai ales când cunoscuse deja gustul succesului?

A explicat chiar actorul, în podcastul „Acasă la Măruţă”. Între adulter și conștiință, s-ar putea numi confesiunea sa.

Citește și: „Blestemul” serialului „La bloc”. Foștii actori au ajuns la mănăstire, șoferi de taxi, „fugari”

„Sunt un mirean păcătos care vine la mănăstire și vreau să mă asimilez lor. Aici e Casa Domnului, ai întâlnire cu Dumnezeu aici, este o oază duhovnicească extraordinară. Nu e rupere de lume. Noi nu plecăm din lume, ne rugăm pentru lume”, a spus Coadă alias Curcă.

Fostul actor a dezvăluit că a căzut într-un păcat greu, adulterul. 

„Eu am greşit şi poate că i-am nenorocit viaţa. De multe ori cazi, dar prin spovedanie reuşeşti să treci peste ele. Am stat singur trei ani, nu ştiam ce să fac”, 

Nu mai puteam s practic meseria. Veneam de la filmări noaptea târziu şi nu mai puteam să mă rog. Ca actor, ocupi spaţiu din tine cu vieţile altor personaje. Aici e problema. Uneori, mulți actori confundă. Uite, eu acum nu mai pot să scap de Nelu Curcă.

Se întreabă lumea ce m-a făcut să mă retrag, că eram celebru, eram la PRO TV, aveam bani, ce m-a făcut să las totul şi să aleg viaţa duhovnicească? Conştiinţa m-a făcut.

Dacă te adoarme conştiinţa, eşti un mort viu. Dumnezeu vrea să-i mântuiască pe toţi, dar vrea să facă şi omul un pas. Omul să facă un pas şi El face o mie”, a mai mărturisit Mihai Coadă în podcastul menționat.

El a mai afirmat că nu mai ține legătura cu nimeni din serial, „pentru că eu am mersul meu duhovnicesc şi ei n-au avut tangenţe cu asta”.

Întregul interviu poate fi urmărit AICI.

Totuși, după apariția informațiilor despre schimbarea de destin a fostei vedete din „La bloc” s-a tras concluzia că actorul ar fi devenit călugăr, lucru care încă nu s-a întâmplat, de fapt.

Mihai Coadă este încă în faza de novice. Abia după tundere și primirea unui nume monahal, candidatul la călugărie urcă pe treapta de rasofor.

Citește și: Motivul pentru care Nelu din „La Bloc” s-a dus la mănăstire. „I-am nenorocit viața. Am trăit singur”

Din aceste prime două faze ale drumului spre călugărie, te poți întoarce oricând - cu anumite consecințe pentru rasofor - legătura fiind ca cea de logodnă într-o relație.

Abia a treia fază, „tunsul în monahism”, care implică și depunerea celor trei așa-numite „voturi monahale” - sărăcia, fecioria şi ascultarea - înseamnă „căsătoria” cu Biserica. 

Fostul actor Mihai Coadă a luat calea mănăstirii - Foto: Facebook/Mihai Coadă

Prin urmare, Mihai Coadă nu este călugărit, încă, în sensul teologic, adevărat al cuvântului, după cum a declarat chiar el.

„Nu m-am călugărit, chiar dacă am îmbrăcat rasă la strană (n.r. - într-un spectacol cu corul mănăstirii). Aici particip doar la o parte din activităţile mănăstirii, vin la slujbe, duminică şi în sărbătorile religioase”.

Nu am un nume pentru că nu sunt închinoviat (n.r. – adică nu a depus jurământile, „voturile monahale”). Dacă aş fi primit măcar statutul de frate sau rasofor, atunci într-adevăr era altceva.

Dar eu am familia în Ploieşti, sunt căsătorit, am un băiat şi o fată şi două nepoţele (…) Fetei mele i s-a năzărit la un moment dat să facă teatru şi am sfătuit-o să nu se apuce.

A făcut Finanţe-Bănci, n-a vrut să aibă şef şi şi-a făcut un restaurant. Iar băiatul e IT-ist, e o pasiune mare. Amândoi sunt bine”, a spus Mihai Coadă, citat de bzc.ro.

Citește și: Care era mâncarea preferată a lui Arsenie Boca,? Poate fi savurată la Mănăstirea Prislop

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te