Cele 7 ”specii” de turiști. ”Camera de la hotel e prea mică-deși e un pic mai mare decât garsoniera”

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 06.10.2023 - 17:49
Turiștii sunt de mai multe feluri. Unii nu deranjează pe nimeni Foto: Pexels.com (imagine cu rol ilustrativ)

Românilor le place să facă turism. Sunt mulți care se comportă civilizat oriunde merg și sunt reprimiți cu brațele de schise când se întorc. Alții au impresia că toată lumea este la picioarele lor și se comportă în consecință. Iată o listă cu 7 ”specii” de turiști.

SHARE
Cei mai mulți români practică un turism civilizat. Merg să își petreacă vacanțele sau în simple excursii, în funcție d ebuget și își asumă acest lucru. 
 
Alții devin incomozi oriunde merg, încearcă să pară ceea ce nu sunt de fapt și deranzează pe toată lumea. 

Cele 7 ”specii” de turiști. ”Camera de la hotel e prea mică-deși e un pic mai mare decât garsoniera”

Pe un grup de facebook destinat vacanțelor ieftine, un utilizator a făcut o ”listă a speciilor de turiști”.
 
Tu în care categorie de turiști te regăsești?
(întreb, nu dau cu parul)
 
1. Turistul- șopârlă.  - Îl recunoști ușor după culoarea pielii -roșu țipător. Habitatul lui e nisipul de pe plajă unde se prăjește imperturbabil de dimineața până seara.
 
Poziția preferată e pe burtă,dar poate fi găsit și pe spate, uneori poate fi zărit și în picioare cu brațele ridicate spre cer - semn că ar vrea să acapareze tot  pentru el.
 
2. Zgârcitul. - ăsta e turistul care îți va spune că cele mai ieftine locații sunt scumpe, îți va compara cafeaua ,berea și sucul de la cafe bar sau restaurant cu prețul de la supermarket și va exclama:- scump domne' scump, că la LIDL era mai ieftin!...
 
Îți va calcula cum că banii dați pe o porție de cartofi prăjiți la o terasă ajungeau să ia o pungă mare de cartofi congelați de la Lidl.
 
El îți va compara și prețul unui piept de pui ,sau ceafă de porc pe grătar ,cu prețul kg de pui sau porc luat moca de la țară...
 
 
Și berea de la un beach-bar amplasat în buza mării , îți va spune că e mai scumpă decât cea de la magazinul din colțul blocului..
 
3 . Nemulțumitul.  Este veșnic nesatisfăcut, mofluz, cârcotaș, îmbufnat și supărat, pe tot și pe toate.  Pentru el camera de la hotel/pensiune e prea mică-deși e un pic mai mare decât garsoniera de acasă unde se lăfăia lejer cu soția, 2 copii,
 
soacra , 2 pisici și-un câine  mic (puțin sub 70 kile ) .... în plus camerista nu-i schimbă prosoapele din oră în oră și nici așternuturile de pat măcar de 2 ori pe zi (așa cum se face la el acasă!).
 
Și apropo de așternuturi... găsește așternuturi alb-albastre aranjate în formă de lebădă (bleah) deși el e fan flamingo-roz!
 
Primește cameră cu vedere la mare,dar el voia cu vedere spre munții Ciucaș ...ce să mai... bătaie de joc ! În plus holul nu era presărat cu petale de trandafiri mov -preferatele soției.
 
Ciubărul de la pensiune NU are apa încălzită măcar la minim 100° deci nu i se pot topi țurțurii din nas ....berea are spumă și șampanie are dop....
 
E deranjat și de valurile mării, care în impertinența lor, se sparg neîncetat de stânci,de dig,de mal, de  lor! + că pe balconul camerei,soarele c-o nesimțire fantastică, îi deranjează vederea panoramică de dimineață până seara...
 
4. Turistul-All inclusive. - este o specie în plină dezvoltare, mereu în căutare de mâncare.
 
Adoră simfonia tocăturii înălțată-n cerul gurii și este un mare adversar a tot ceea ce înseamnă regim alimentar.
Habitatul lui se întinde din România până spre Bulgaria ,Turcia sau Grecia....
 
Uneori adoptă sistemul all inclusive din portbagaj: slana, cârnații, jumările, telemeaua ori burduful și-au găsit loc cu greu între sticlele de rachiu și damigeana de vin....pfff era să uit oala cu ciorbă, mea culpa!
 
5 . Cocalarul. - e cel mai ușor de recunoscut - râgâie, vorbește tare(maxim), scuipă semințe,se scobește în nas și în alte orificii mai puțin vizibile .
 
Foto: cancan.ro
 
 
Dă muzica la maxim și tot la maxim bea, mănâncă și vomită. Cocalarul e de-a dreptul scârbit de săracii ce stau la plajă pe prosop sau rogojină.
 
El îți va zice că îi e frică să intre în mare lângă amărâții ăștia, că s-ar putea să ia sărăcie dacă intră în mare după ei....
 
6 . Bombardierul. -Atenție! A nu se confunda cu, cocalarul, deși este o subspecie a acestuia . El refulează în "cuget și-n simțiri" dar parcă mai mult în "nesimțiri".
 
Bombardierul este mereu în 'linia întâi ' , dar în lipsa dronelor rusești (.....) se ia de gât cu salvamarii și jandarmii români(ești)
 
7 . Turistul normal, cu bun simț, care-și dorește să primească exact ceea ce merită pentru ce a plătit! O cazare și servicii turistice conforme cu numărul de stele/margarete al unității de cazare.
 
Atât! Nici mai mult, nici mai puțin.
Aaa ...+ respectul față de turist din partea hotelierului/proprietarului de pensiune . Și poate și viceversa....tu ce crezi?”, se arată în postarea de pe facebook.

”E de râs, dar parcă ți-e necaz”

Mulți au spus că se încadrează la punctul 7, adică sunt turiști normali și civilizați. Câțiva au recunoscut că uneori au ”puțin din toate”. Alții au mai propus și alte puncte pe listă. 

Iată câteva dintre comentariile utilizatorilor. 

8. Sfătosul: cel care scrie postări despre cum aleg să își petreacă vacanțele ceilalți”.

9. Atotștiutor- care dă lecții și pilde despre cum e prin alte părți mai ales în străinătate unde cel mai probabil a fost maxim o dată în viața lui”.

”E de râs dar parcă ți-e necaz că sunt din ce în ce mai puțini cei ,,normali". Oricum bine punctat”, a scris un utilizator.

Foto: stirileprotv.ro

”Eu zic că sunt un turist normal. Chiar sunt.
Apropo de nemulțumiți cu orice preț, în '89 am ajuns în Deltă, la Roșu. Departe de civilizație. Un loc frumos și pitoresc.
 
Restaurantul și masa pe un mal, căsuțele pe celalalt. Așteptând sa ni se repartizeze căsuța și barca cu care sa ajungem la ea, am întrat în vorbă cu cei ce așteptau să plece.
 
O doamnă ne-a băgat în sperieți, ca vai ce rău, groaznic, etc. Făceam mărunțel pe dig, "aoleo, s-a dus cu viața, e rău aici ca chiar sa vrei sa pleci, nu poți. Aici ne cântă cucu pana săptămână viitoare ".
 
Și a fost foarte bine. Camerele erau tratate antițânțari +plasă. Canalul pe care trebuia sa-l traversam vaslind era nimica toată, lin și câțiva metri lățime, apa calda non-stop.
 
Apa de la robinet nu era potabilă dar beam apă minerala ca nu era scumpa. Chiar nu am văzut nici o problemă. A fost foarte bine avand țn vedere perioada aceea si distanța de la Tulcea. Am facut cu o navetă rusească" Raketa" 3 ore până acolo, vreo 5 cu una normală care circula la vremea aceea. Da' dacă vrei sa te fandosești... faci mofturi”, a scris un alt utilizator.
 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te