Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede? Prânzul sau cina trebuie să dureze cel puțin 20 de minute

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 27.03.2025 - 11:15
Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede - Foto: Pexels (imagine cu rol ilustrativ)
Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede
Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede

Există un număr de pericole la care te expui dacă mănânci prea repede. Conform experților, prânzul, cina, chiar și micul dejun trebuie să dureze cel puțin 20 de minute pentru ca ritmul prea dinamic al ingerării hranei să nu aibă efecte negative asupra sănătății.

SHARE

Dacă mănânci prea repede te expui la pericole nebănuite, este concluzia oamenilor de știință. Experții tind să se concentreze pe tipurile de alimente pe care le puteți mânca pentru a vă îmbunătăți sănătatea. Dar viteza cu care devorați prânzul sau cina contează la fel de mult.

Ce pericole sunt dacă mănânci prea repede? Prânzul sau cina trebuie să dureze cel puțin 20 de minute

La ce pericole te expui dacă mănânci prea repede? Prânzul sau cina trebuie consumate în cel puțin 20 de minute

Mâncatul prea rapid prezintă riscuri - gândiți-vă la mâncarea blocată și la posibilitatea de a mânca prea mult înainte ca creierul să vă spună să vă opriți.

Înfulecarea mâncării riscă, de asemenea, să vă enerveze tovarășii de masă mai lenți sau persoana care și-a făcut timp să vă gătească masa).

Iată câteva sfaturi din partea oamenilor de știință cu privire la modul de a încetini și de a adopta o abordare mai atentă a consumului de alimente.

Citește și: Te ajută postul intermitent în Postul Paștelui să slăbești? Cum trebuie să-l ții corect cu mâncare?

Cât de repede este prea repede? Dacă sunteți genul de persoană care poate termina în mod regulat micul dejun, prânzul sau cina în mai puțin de 20-30 de minute, ănseamnă că mâncați prea repede, scrie AFP.

„Este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca stomacul să comunice creierului printr-o serie întreagă de semnale hormonale că este plin”, a declarat Leslie Heinberg, de la Centrul pentru Sănătate Comportamentală de la Clinica Cleveland.

„Astfel, atunci când oamenii mănâncă rapid, pot rata aceste semnale și este foarte ușor să mănânce dincolo de punctul de sațietate”. 

Persoanele care mănâncă repede sunt susceptibile de a înghiți mai mult aer, a spus Heinberg, ceea ce ar putea duce la balonare sau indigestie.

O masă ar trebui să dureze cel puțin 20 de minute - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

Mestecatul necorespunzător al alimentelor poate, de asemenea, compromite digestia, ceea ce înseamnă că nu veți obține toți nutrienții din mâncare. De asemenea, bucățile de mâncare nemestecate ar putea rămâne blocate în esofag.

Unele studii anterioare au sugerat că persoanele care mănâncă repede prezintă cel mai mare risc de obezitate, în timp ce persoanele care mănâncă cel mai încet au cel mai mic risc de a fi obeze.

Cum faci să nu mai mănânci prea repede?

Cum puteți încetini atunci când mâncați? Pentru început, închideți televizorul și lăsați telefonul jos.

Citește și: ADEVĂRAT SAU FALS: Sunt sau nu ouăle rele pentru sănătatea ta? E cazul să renunțăm definitiv la ouă?

„Dacă mănânci în timp ce te uiți la televizor, oamenii au tendința de a mânca până când apare o reclamă sau se termină emisiunea”, a mai spus Heinberg, adăugând că oamenii sunt mai puțin înclinați să acorde atenție semnalelor proprii ale corpului că este plin. 

„Când facem lucruri în timp ce mâncăm, mâncăm mai puțin conștient. Iar asta ne determină adesea să mâncăm mai mult”.

Ea a explicat că atunci când oamenii se concentrează exclusiv pe mâncare, tind să se bucure mai mult de masă și să mănânce mai puțin.

Heinberg a recunoscut, de asemenea, că ritmul în care mâncați este adesea un obicei înrădăcinat, dar a spus că schimbarea este încă posibilă.

Ea a sugerat lucruri precum folosirea mâinii non-dominante pentru a mânca, încercarea de ustensile pe care nu le-ai folosi în mod obișnuit, cum ar fi bețișoarele sau luarea unei pauze deliberate pentru a bea apă atunci când farfuria este parțial goală.

Dacă aveți o viață ocupată, poate fi inevitabil să luați prânzul în timpul unei întâlniri de lucru sau să mâncați o gustare în timp ce faceți comisioane.

Dar Sarah Berry, cercetător șef la compania britanică de nutriție ZOE, a spus că atunci când este posibil, „fiți atenți la gustul și senzația alimentelor”.

„Dacă nu suntem pe deplin prezenți, este foarte ușor să mâncăm mai repede și să nu observăm cât de mult am consumat”, a mai menționat Berry.

Unul dintre cele mai simple lucruri de făcut este să creșteți numărul de înghițituri pe care le luați, a spus Helen McCarthy, psiholog clinician la British Psychological Society.

„Dacă mestecați fiecare îmbucătură un pic mai mult, acest lucru vă va încetini mâncatul”, a spus ea.

Tipul de alimente pe care le mâncați poate face, de asemenea, o diferență, subliniind că este mult mai ușor să mâncați mai repede alimente ultraprocesate sau rapide, deoarece acestea au de obicei o textură mai moale.

„Este greu să mănânci legume și proteine în același ritm cu ceva care este foarte procesat și necesită mai puțină mestecare”, precizat McCarthy.

Citește și: Ai peste 50 de ani? Alimentul pe care să nu-l mănânci mai des de o dată pe lună. Bagi boală-n tine

Unii dintre pacienții săi au raportat, de asemenea, un efect secundar neintenționat odată ce au început să mănânce mai lent, făcând referire la o femeie care mânca adesea un tub de chipsuri în fiecare seară.

Când McCarthy i-a spus să mănânce mai încet și să consume fiecare chips în parte, pacienta i-a spus că „a fost ca și cum ar fi avut o gură plină de substanțe chimice lipicioase”.

„Nu i se mai păreau chipsurile plăcute”, a spus McCarthy. Prin urmare, ritmul în care consumăm unele alimente, cel puțin cele ultraprocesate, ne poate crea o cu totul altă senzație despre calitatea acestora și devine posibil chiar să renunțăm la ele.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te