vineri 26 decembrie
EUR 5.0890 USD 4.3140
Abonează-te
Newsweek România

Ce nu trebuie să încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Pot elibera substanțe periculoase în mâncare

Data publicării: 26.12.2025 • 08:40
Persoană care pune o cană în cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care pune o cană în cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care deschide cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care deschide cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Specialiștii avertizează că anumite obiecte nu trebuie încălzite niciodată în cuptorul cu microunde. Metalul, plasticul neadecvat și ouăle în coajă pot elibera substanțe periculoase sau chiar provoca explozia alimentelor.

Un cuptor cu microunde este un aparat puternic care prezintă potențialul de pericol și, da, potențialul ca substanțele chimice să pătrundă în alimente. Urmați aceste instrucțiuni pentru gătitul în siguranță la microunde, scrie Mixnews.lv

Cel mai adesea, trebuie să pui mâncarea și băuturile în ceva pentru a le încălzi la cuptorul cu microunde. Există materiale care sunt cele mai bune pentru recipiente și există unele care ar trebui evitate.

Ce nu trebuie să încălzești niciodată în cuptorul cu microunde. Pot elibera substanțe periculoase în mâncare

Recipientele de sticlă. Sunt cea mai bună alegere, deoarece nu există nicio dezbatere cu privire la siguranța lor pentru cuptorul cu microunde.

Majoritatea farfuriilor și paharelor de hârtie. Deoarece unele prosoape de hârtie sunt fabricate din plastic, iar unele farfurii și pahare de hârtie sunt acoperite cu plastic, se recomandă utilizarea numai a recipientelor etichetate ca fiind potrivite pentru cuptorul cu microunde.

Citește și Elimină rapid mirosul din cuptorul cu microunde folosind produse simple pe care le ai în casă

Ceramica glazurată. Majoritatea ceramicii glazurate fabricate din lut sunt potrivite pentru cuptorul cu microunde, dar fiți atenți cu ceramica ieftină fabricată în China. Unii producători chinezi folosesc lut care conține niveluri ridicate de oligoelemente periculoase care se pot infiltra în alimente atunci când sunt încălzite la microunde.

De asemenea, fiți atenți: farfuriile, cănile sau alte recipiente cu suprafețe metalice pot provoca scântei în cuptorul cu microunde atunci când alimentele se reîncălzesc.

Hârtia cerată și pergamentul. Precum și pungile alimentare potrivite pentru cuptorul cu microunde, sunt, de asemenea, considerate sigure.

Nu este recomandat să pui în cuptor

Folie de aluminiu. Tehnic, puteți folosi folia la cuptorul cu microunde (fapt interesant: unele recipiente potrivite pentru cuptorul cu microunde sunt căptușite cu aluminiu), dar poate provoca scântei și chiar incendiu.

Recipiente metalice (de exemplu, conserve, cutii de fier) ​​– din același motiv ca mai sus.

Pungi de hârtie maro de la magazinul alimentar. Aceste recipiente nu sunt sigure și pot provoca incendii și pot elibera vapori toxici atunci când sunt încălzite. Căldura puternică poate aprinde punga. Cerneala, adezivul și materialele reciclate din pungile de hârtie pot elibera vapori toxici atunci când sunt expuse la căldură.

Persoană care deschide cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
Persoană care deschide cuptorul cu microunde - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)

Recipientele de depozitare de unică folosință. Cum ar fi recipientele pentru mâncare la pachet sau recipientele pentru iaurt, nu merită riscul.

Materiale plastice. Oamenii de știință sunt încă nesiguri cu privire la impactul asupra sănătății al cuptoarelor cu microunde pe recipientele de plastic. Grupul de lucru pentru mediu din SUA, de exemplu, sfătuiește în general împotriva încălzirii alimentelor și băuturilor la microunde în recipiente de plastic de orice fel.

Cu toate acestea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA afirmă că recipientele de plastic etichetate „sigure pentru microunde” nu prezintă niciun risc pentru sănătate.

Spumă de polistiren. În mod similar, unele recipiente din spumă de polistiren sunt etichetate ca fiind potrivite pentru cuptorul cu microunde, dar dacă aveți dubii, evitați utilizarea acestuia. Dacă decideți să utilizați recipiente din plastic, asigurați-vă că nu sunt crăpate, vechi sau decolorate. Și atunci când acoperiți alimentele cu folie alimentară, asigurați-vă că plasticul nu intră în contact cu alimentele.

Citește și Cele 5 alimente ce nu trebuie gătite direct din congelator. Care sunt pericolele pentru sănătate?

Interesant este că, până și gătitul anumitor alimente la cuptorul cu microunde poate fi periculos pentru sănătate sau poate duce la accidente, deși, în general, alimentele gătite sau reîncălzite la cuptorul cu microunde sunt sigure și adesea păstrează mai mulți nutrienți decât atunci când sunt gătite într-un cuptor convențional sau pe aragaz.

Ce poți găti la cuptorul cu microunde

  • Bacon, de preferință acoperit într-un bol.
  • Pizza congelată.
  • Ouă amestecate.
  • Varză sau chipsuri de cartofi.
  • Floricele de porumb într-un bol.
  • Legume, în special vinete.
  • Deserturi, cum ar fi biscuiți și prăjituri.
Mai multe articole din secțiunea Timp liber
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Newsweek România Abonamente

Print

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Fără reclame
Abonează-te
Print + Digital

Print + Digital

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Digital

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Fără reclame
Abonează-te
Newsweek România
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te
Newsweek România
Newsweek România Ultima oră
Newsweek România
Ultima oră