Deși nu este un lucru la care NASA vrea să se gândească, agenția spațială americană are „temele făcute” în cazul decesului unui astronaut în spațiul cosmic, la bordul Stației Internaționale Stației Spațiale Internaționale (ISS) sau chiar pe Lună, atunci când omul va reveni acolo.
Ce face NASA dacă un astronaut moare în spațiu? Ce prevede ghidul agenției în caz de deces pe Lună?
Potrivit astronautului și fostului comandant al ISS, Chris Hadfield, agenția spațială efectuează chiar și „simulări ale morții” cu astronauți care analizează aceste scenarii.
„Dacă cineva ar muri în timpul unei ieșiri în spațiu l-aș aduce mai întâi în interiorul sasului.
Probabil că l-aș ține în costumul presurizat; corpurile se descompun de fapt mai repede într-un costum spațial și nu vrem să simțim miros de carne în putrefacție sau de gaze, nu este igienic.
Așa că l-am păstra în costum și l-am depozita undeva, la rece, pe stație”, a declarat Hadfield despre concluzia sa în urma unui astfel de exercițiu, potrivit IFL Science.
La bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), problema ar putea fi rezolvată relativ rapid prin depozitarea temporară în partea mai răcoroasă a ISS.
„Biroul de Programe al ISS este responsabil pentru decizia finală a dispunerii rămășițelor. În cazul unui deces al echipajului care are loc pe ISS, opțiunile ar fi limitate la: returnarea rămășițelor, aruncarea pe o traiectorie de eliminare sau reintrarea distructivă”, subliniază NASA în ghidul său.
Un astronaut care ar muri pe Lună ar putea si înmormântat sau lăsat pe suprafața acesteia - Foto: Pexels/RDNE Stock project (cu rol ilustrativ)
Desigur, s-ar putea arunca cadavrul în spațiu, transformându-se un fost coleg în resturi spațiale potențial periculoase.
Acest lucru contravine, de fapt, unui acord al ONU privind reducerea deșeurilor spațiale, putând transforma această emoționantă despărțire într-un incident internațional.
O alternativă propusă de o echipă de cercetare înființată de NASA ar putea fi atașarea cadavrului, așezat în prealabil într-un sac, la un braț robotizat de pe exteriorul navei spațiale.
Corpul ar îngheța solid, moment în care brațul ar începe să producă vibrații sacului timp de 15 minute, până când corpul fragil ar fi redus la bucăți mici.
Apa ar fi lăsată să se evapore din sac printr-un orificiu de ventilație, nava rămânând cu aproximativ 25 de kilograme de rămășițe umane pe care le va aduce acasă, pe Pământ.
Dar ce se întâmplă cu corpul tău dacă ajungi pe Lună, doar pentru a muri acolo? În ceea ce privește acest aspect, nu au fost stabilite prea multe protocoale oficiale.
Probabil că totul s-ar reduce la o discuție între astronauții din misiune și echipa de pe Pământ, precum și la dorințele astronautului.
NASA are mare grijă să nu contamineze alte corpuri din sistemul solar și ar prefera ca orice cadavru să fie incinerat pentru a elimina toți microbii pământeni, în cazul în care corpul nu poate fi luat înapoi acasă de echipaj.
Când acest lucru nu ar fi posibil, s-ar putea ca astronautul decedat ar fi îngropat sau lăsat, pur și simplu, pe suprafața Lunii.
Dacă trupul e lăsat pe suprafața Lunii, el nu se va descompune, așa cum ar face-o aici, pe Pământ. Dacă moartea survine în timpul zilei lunare, bacteriile din interiorul corpului vor începe procesul normal de descompunere.
Totuși, acest proces nu ar dura mult și nu ar fi foarte eficient, deoarece apa din organism s-ar evapora rapid în mediul aproape vid.
Odată cu venirea nopții lunare lungi (14 zile terestre), corpul va îngheța, iar bacteriile vor fi oprite complet, dacă nu au fost deja oprite. Fără bacterii care să descompună cadavrul, țesuturile moi rămân în siguranță și iar acesta ar începe să devină o mumie lunară.
Fără protecția atmosferei terestre și a magnetosferei, radiațiile vor descompune și mai mult corpul, dar într-un timp mult mai îndelungat, lăsând probabil ca oasele să poată fi găsite și peste zeci de milioane de ani.
Variațiile de temperatură de pe Lună, care fluctuează de la +127°Celsius în timpul zilei, la -173°Celsius noaptea, ar avea, de asemenea, un efect asupra corpului decedatului, putând să îl rupă în bucăți pe măsură ce ar îngheța și dezgheța continuu.
Înmormântarea, pe de altă parte, deși protejează de radiațiile de la suprafață, va supune trupul unor temperaturi scăzute constante, lăsând probabil rămășițele mumificate intacte pentru o lungă perioadă de timp.