Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată insula? „E exact cum spune legenda”

DE Florentina Enache | Actualizat: 12.09.2024 - 07:45
Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată legendara insulă?  - Foto: Profimediaimages.ro (rol ilustrativ)
Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată legendara insulă? - Foto: Profimediaimages.ro (rol ilustrativ)

Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată insula? Cercetătorii spanioli cred că au descoperit sursa legendei Atlantidei. Ei au găsit o formațiune subacvatică în apropiere de Insulele Canare, pe coasta insulei Lanzarote, formată din trei vulcani inactivi.

SHARE

Mitul Atlantidei a fost un subiect captivant timp de peste 2.000 de ani. Ilustrată de Platon în două dintre dialogurile sale, Timaios și Critias, legenda orașului Atlantida este studiată și astăzi. Dedicat lui Poseidon, zeul mării în mitologia greacă, acest oraș a fost, conform legendei, înghițit de valuri împreună cu toți locuitorii săi. 

Atlantida, descoperită de cercetători. Unde ar fi scufundată insula? „E exact cum spune legenda”

În timp ce mulți entuziaști încă cercetează fundul mării pentru a încerca să găsească cea mai mică urmă a acestei civilizații antice, oamenii de știință au cercetat problema pentru a înțelege ce fenomen natural ar fi putut inspira mitul, scrie msn.

Citește și: Enigma orașului antic din Marea Neagră, despre care cercetătorii susțin că ar fi Atlantida

„Aceasta ar putea fi originea legendei Atlantidei”, a declarat Luis Somoza, șeful proiectului de studiere a activității vulcanice din Insulele Canare, într-un e-mail pentru Live Science.

Un arhipelag de insule subacvatice

„Au fost insule în trecut și s-au scufundat, încă se scufundă, exact cum spune legenda Atlantidei”, a declarat Somoza, un geolog de la Institutul Geologic și Minier din Spania.

Citește și: Cum a găsit Inteligența Artificială unde a fost îngropat Platon, marele filosof antic. Care e locul?

Oamenii de știință au descoperit Muntele Los Atlantes, format din trei vulcani inactivi, în timp ce explorau fundul mării în largul coastei de est a insulei Lanzarote, cea mai estică dintre Insulele Canare, folosind un vehicul operat de la distanță la adâncimi cuprinse între 100 și 2.500 m. Cercetarea a făcut parte din proiectul Atlantis al IGME-CSIC, care urmărește să înțeleagă mai bine activitatea vulcanică și hidrotermală subacvatică din regiune, scrie Live Science.

Citește și: Încălzirea globală schimbă planeta. New York, noua Atlantidă?

Los Atlantes ar fi fost o serie de insule în timpul Eocenului (acum 56 milioane-34 milioane de ani). Odată ce vulcanii au încetat să erupă, lava s-a solidificat și a devenit mai densă, făcând ca insulele să se scufunde în ocean. Dar unele dintre caracteristicile acestor insule pierdute au rămas.

În vârful acestui munte, cercetătorii spanioli au identificat plaje, stânci și dune, urme ale unui trecut în care aceste ținuturi erau aproape de suprafață, în special în timpul ultimei ere glaciare. Analizele rocilor vulcanice ar trebui să permită identificarea exactă a momentului în care aceste insule au fost înghițite de apă și să întărească astfel ideea că Los Atlantes ar putea fi locul de origine al mitului Atlantidei.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te