Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt? De ce diferă numărul lor?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 09.03.2024 - 11:41
Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt - Foto: Pexels - cu rol ilustrativ
pahare de vin

Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt? E o întrebare care îi frământă pe românii dornici să onoreze sărbătoarea celor 40 de Sfinți Mucenici printr-o tradiție populară. Sigur, nu e indicat un consum atât de mare de alcool, dar de unde vine diferența numărului de pahare?

SHARE

Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt? Pe 9 martie, sunt sărbătoriți cei 40 Sfinți Mucenici de la Sevastia, care au preferat să moară în numele lui Hristos decât să se închine la zei păgâni. Pentru unii, este un bun prilej de a consuma 40 sau 44 de pahare cu vin roșu, pe motiv că „așa spune tradiția”. 

Câte pahare de vin se beau de Mucenici, de fapt? De ce diferă numărul lor?

Sfinții Mucenici de la Sevastia, în număr de 40, sunt prăznuiți de biserica ortodoxă pe 9 martie.

În calendarul popular, sărbătoarea poartă numele de Mucenicii, Măcinicii, Moşii de Mărţişor, Sfinţişorii sau Sâmbra plugului. 

Ziua Mucenicilor încheie capricioasele zile ale Babelor când iarna lasă loc primăverii şi de la care încep zilele Moşilor.

Acesta era momentul ce deschidea, de fapt, ciclul sărbătorilor de primăvară, presărat cu numeroase obiceiuri.

Citește și: Vinul roșu sau vinul alb? Care este mai bun pentru organism? Opinia specialiștilor

Sărbătoarea Măcinicilor sau Mucenicilor, începe de fapt cu o zi înainte, cu Focurile de Măcinici, şi se încheie în 11 martie, cu Beţia rituală, conform cluj24.ro.

Iar aici, mulți români invocă această „beție” tradițională, pentru a se dedulci la un număr însemnat de pahare de vin. 

La începutul anului agrar, obiceiul de a bea 40 sau 44 de pahare cu vin de Mucenici este o reminescenţă a sărbătorilor bahice ale Antichităţii.

Oamenii credeau că vinul băut de Măcinici se transformă, de-a lungul anului, în sânge şi putere de muncă.

De ce trebuie să fie neapărat vin roșu?

Dacă cineva nu putea să bea 40 de pahare cu vin, neapărat roșu - că acesta „face sânge” - trebuia să guste sau cel puţin să fie stropit cu vin.

Numărul paharelor de vin băute ar corespunde cu numărul Sfinţilor Mucenici din Sevastia, care poartă diferite nume, în funcţie de zonă – Moşi, Sfinţi, Sfinţişori sau Măcinici.

Citește și: Cum să eviți durerea de după ce bei alcool. Băutura care nu provoacă mahmureală

De unde provine, totuși, diferența între numărul de pahare ce se beau cu această ocazie? După tradiția creștină, Sfinții Martiri au fost 40, fiind cunoscute și numele lor.

O tradiție populară spune că trebuie băute 40 sau 44 de pahare cu vin de Mucenici - Foto: a1.ro - cu rol ilustrativ

Pe de altă parte, o legendă geto-dacică spune că ar fi fost 44 de mucenici, tot atâţia câte sunt şi zilele dintre 9 Martie şi 23 Aprilie, când este prăznuit Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, omorât în anul 330 tot pentru credinţa sa creştină, potrivit tvrinfo.ro.

De aceea, în unele zone, există până astăzi credința, că acești Sfinți au fost 44, iar oamenii acționează în consecință.

Biserica nu este de acord cu această tradiție, mai ales că numărul de pahare, cantiatea de băutură consumată, prin urmare, este mult prea mare. Ba chiar o consideră un păcat.

Citește și: Sărbătoare religioasă pe 22 februarie. Cum a fost găsit locul unde erau îngropați Sfinții Mucenici

„Este păcătos obiceiul practicat de unele persoane, ca de Sfinții 40 de Mucenici – pe care Biserica îi prăznuieste pe 9 martie – să bea 40 de pahare de vin.

Am auzit că se beau 44 de pahare, adăugându-se fără nici o explicație 4 pahare lăcomiei la băutură”, a spus Părintele Trușcă, preot-paroh în localitatea călărășeană Negoiești, conform adevarul.ro.

Mai mult, sunt zone în care unele persoane plusează, înlocuind cele 40/44 de pahare de vin, cu rachiu, o băutură cu o tărie și mai mare. Rezultatul, în ambele cazuri, nu poate fi decît o beție strașnică ce poate conduce, la rândul său, la cine știe ce fapte.

De aceea, ar fi mai bine ca oamenii dornici de respearea unei tadiții, să se orienteze mai degrabă spre consumarea delicioilor măcinici care sunt preparați cu această ocazie, indiferent d varianta - muntenească ori moldovenească - în care sunt făcuți.

Și, dacă sănătatea le permite, să guste cu măsură și din vin, în amintirea Sfinților ucenici și a martiriului lor.

Citește și: Sărbătoare religioasă 8 Martie. Ce trebuie să faci neapărat la primele ore ale zilei ca să ai noroc?

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te