Sărbătoare religioasă 8 Martie. Ce trebuie să faci neapărat la primele ore ale zilei ca să ai noroc?

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 07.03.2024 - 06:45
Sărbptoare pe 8 martie. Ce să faci să ai noror Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Pe 8 martie, pe lângă Ziua Femeii, mai este o sărbătoare despre care puțini știu. În această zi este important să faci anumite lucuri ce își vor aduce noroc tot anul. Altfel poți avea multe ghinioane. Tot azi este sărbătorit unul dintre cei mai cunoscuți sfinți.

SHARE

Pe 8 martie, pe lângă Ziua Femeii, mai este o sărbătoare despre care puțini știu. Este vorba despre pomenirea unui sfânt care a încercat să-l convingă pe un împărat să se întoarcă la credință.

 Nu a reușit, dar prezicerile sale, inclusiv moartea împăratului respectiv, s-au adeverit.

Sărbătoare religioasă 8 Martie. Ce trebuie să faci neapărat dimineața pentru a avea noroc

În unele zone din țară, cu precădere în zonele rurale, se spune că în ziua de 8 martie, femeile trebuie să mănânce o linguriță de miere. Cine va face asta, va fi “dulce” tot anul.

De altfel, cearta cu o femeie trebuie să lipsească cu desăvârșire din această zi. În caz contrar, neînțelegerile vor persista tot restul anului.

Foto: Freepik.com - rol ilustrativ

Ziua de 8 martie este, de asemenea, premergătoare zilei de 9 martie, ziua în care se prăznuiesc cei 40 de mucenici din Sevastia. Este ziua pentru care se pregătesc din timp cele mai gustoase rețete de mucenici și ziua în care se consumă 40 de pahare cu vin, scrie substantial.ro.

Pe de altă parte, această sărbătoare fiind într-o zi de vineri, românii respectă o serie de tradiții și superstiții. 

Se crede că orice persoană care ține post în ziua de vineri își va realiza toate dorințele. 

Citește și: Ce este interzis să faci în ziua de vineri ca să nu ai ghinion. Tradiția respectată de femei

Cine ține post vineri își curăță trupul și sufletul și are parte de zile bune, este ferit de rele și va atrage binele și norocul în casa lui.

Vinerea trebuie să mănânci puțin, de post, trebuie să vorbești puțin, trebuie să te ferești de orice sfadă sau gâlceavă și să te ferești de vin. 

În trecut, vinerea nu se făcea curat, nu se mătura și nu se arunca cenușa din sobă, că aruncai tot norocul și binele din casă.

Sfântul care este sărbătorit de Ziua Femeii

Tot pe 8 martie, în calendarul ortodox este sărbătorit Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcop al Nicomidiei.

În viaţa sa de mirean, Sfântul Teofilact a fost demnitar, senator, în timpul împăratului iconoclast Leon Isaurul (717-740). A fost prieten al Sfântului Tarasie, un alt demnitar care a ajuns monah. Sfântul Tarasie a devenit mai târziu, după moartea împăratului Leon, patriarh al Constantinopolului şi a prezidat în această calitate lucrările Sinodului VII Ecumenic de la Niceea (787).

Cel de-al VII-lea Sinod Ecumenic a condamnat iconoclasmul ca erezie şi a restabilit cultul sfintelor icoane. A fost ultimul dintre sinoadele ecumenice.

În urma ridicării în treapta de patriarh a Sfântului Tarasie, Sfântul Teofilact, împreună cu Sfântul Mihail al Sinadelor, lăsând lumea, a intrat în viaţa monahală, fiind trimis de patriarh la o mănăstire aflată în apropierea Mării Negre.

Citește și: Sărbătoare, 1 Martie. Ziua când o tânără a renunțat la avere auzind o rugăciune. Cum alungi necazul?

Mai târziu a fost hirotonit episcop al Nicomidiei. În scaunul episcopal, Sfântul Teofilact a arătat o grijă deosebită faţă de săraci şi bolnavi, ridicând spitale, azile şi case pentru străinii călători.

Când mişcarea iconoclastă a avut o revenire, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820), a fost exilat de către acesta. A trăit în exil timp de 30 de ani, până la sfârşitul vieţii pământeşti, într-o veche localitate, Strovilon, de pe ţărmul turcesc al Mării Negre.

Înainte de surghiun mai mulţi ierarhi împreună cu Sfântul Teofilact au încercat să-l convingă pe împărat de rătăcirea gravă în care se află.

Foto: Doxologia.ro

După ce au vorbit toţi s-a făcut tăcere şi atunci Sfântul Teofilact i-a spus împăratului iconoclast: "Ştiu că, nebăgând în seamă îndelunga răbdare a lui Dumnezeu şi neîngrijindu-te de mântuirea ta, te împotriveşti învăţăturilor celor vechi

 ale Sfinţilor Părinţi şi tulburi Biserica; dar va veni asupra ta o pierzare cumplită şi neaşteptată, o primejdie asemenea cu viforul şi nu vei afla pe acela care să te izbăvească dintr-însa".

Citește și: Sărbătoare 5 martie. Sfântul care punea duhurile rele să sape grădinile. Ce e interzis să faci acum

Pentru aceste cuvinte, împăratul s-a înverşunat mai tare şi i-a condamnat la surghiun în diferite locuri.

Prorocia Sfântului Teofilact s-a împlinit însă, căci nu după mult timp a pierit şi împăratul Leon Armeanul, cu o moarte neaşteptată, fiind ucis în ziua de Crăciun de către gărzile sale, conform Agerpres.

În timpul împărătesei Teodora (842-856), trupul Sfântului Teofilact a fost adus în Nicomidia şi aşezat în biserica ctitorită de el.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te