La noi, este potrivit să numărăm cu 10 la sută din suma totală, a da mai puțin sau mai mult este considerat nepoliticos, iar a plăti mai mult este inutil.
Deci, în cazul unei plăți de 60 de lei, dacă cineva dă 6 lei, acţionează corect. Dar cu siguranță nu trebuie să dai 12 lei.
Acest lucru este valabil în industria ospitalității, cu unghii artificiale, cosmeticiene, dar și cu poștași și curieri.
În magazin, de exemplu, nici nu ne gândim să dăm un bacșiș, pentru că situația este alta acolo, oricine poate cumpăra orice de acolo, să-l scoată de pe raft.
Cât trebuie să lăsăm bacșiș la restaurant, coafor sau curier. Este nepoliticos dacă nu lăsăm bani?
Într-un restaurant, într-o cafenea, avem dreptul personal la ceea ce primim. Așa că părul nostru este spălat și uscat, unghiile noastre sunt îngrijite, produse cosmetice ne sunt aplicate pe piele, poștașul ne aduce coletul la ușă. Tocmai din acest motiv s-a dezvoltat obiceiul bacșișului.
Dar dacă plătim cu cardul, chiar dacă indicăm că am dori să plătim cu zece la sută mai mult, din cauza respectării legilor fiscale, furnizorul de servicii nu poate introduce în terminal o sumă mai mare decât este indicat pe bloc.
În astfel de cazuri, fiți pregătiți cu ceva schimb sau numerar, pentru că dacă curierul aduce coletul la etajul al treilea sau poștașul urcă cu pensia la etajul al optulea, este totuși potrivit să dam un bacșiș pentru eforturile lor.
Într-un astfel de caz, dacă ar fi să plătim în numerar, cel mai logic este să rotunjim în mod realist suma bacșișului
Bani extra contra unui serviciu plătit
Și într-un restaurant, este potrivit să punem bacșișul în dosarul pliabil adus la masă , în care primim nota de plată.
Dacă văd în meniu sau pe informațiile despre clienți afișate pe perete că furnizorul de servicii percepe o taxă de serviciu la crearea facturii, ar trebui să mai bacșiș?
Mulți oameni sunt păcăliți când văd că taxa de serviciu este inclusă în factură. Este important de clarificat faptul că taxa de serviciu nu este aceeași cu bacșișul.
Taxa de serviciu nu este altceva decât taxa pentru îngrijirea noastră, adică plătim ca ei să ne aducă cafeaua, să ne servească mâncarea, să spele vasele după noi, să pună un biscuit sau un pahar mic de apă cu cafeaua, cu alte cuvinte, au grijă de noi.
Dăm un bacșiș pentru că chelnerul ne acordă atenție, pentru că este politicos cu noi, pentru că ne-a scos mâncarea la timp și și-a dat osteneala să ne întrebăm de două ori dacă ne dorim altceva.
Ce putem face dacă vrem să dăm un bacșiș, dar ei nu îl acceptă de la noi?
Ar trebui respectat și acest lucru, pentru că există furnizori de servicii care nu pot accepta bacșișuri chiar dacă le dăm degeaba.
Citește și: Problemă de matematică pentru copiii de 6 ani. Cum ajungi la acest rezultat. Tu ți-ai dat seama?
De exemplu, un proprietar de restaurant poate interzice angajaților săi să pună în buzunar bacșișul. Dar sunt și acelea în care banii sunt puși la comun și împărțiți între muncitori la sfârșitul schimbului sau lunii.
Există și unul în care bacșișul merge către persoana care efectuează serviciul. Acest lucru poate fi adevărat, de exemplu, pentru transportatorii de colete sau poștași.
Este bacșișul obligatoriu?
Prin urmare, bacșișul nu este obligatoriu, dar, conform regulilor de etichetă, este adecvat. Dacă oricum cineva nu dă bacșiș, va fi considerat nepoliticos?
Citește și: Ardeleanul care a „înecat” SUA în rachiu și țuică de prune. Ajuns mâna dreaptă a lui Al Capone
Nu deloc. Dacă cineva plătește exact ceea ce este necesar și îi mulțumește pentru serviciu, a făcut totuși ceea ce trebuie, nu trebuie să simtă remuşcări. Dacă dăm bacșiș sau nu depinde și de personalitatea noastră
Reguli la coafor și frizerie
Ce se întâmplă dacă, de exemplu, doi oameni lucrează la părul nostru într-un salon de coafură? De multe ori se întâmplă să fie un coafor care spală părul invitaților, în timp ce altul face coafura. În acest caz, amândoi primesc bacșișul de zece procente?
Citește și: Ce salarii au șoferii de la firmele de curierat. Este un domeniu unde se recrutează masiv
Nu, chiar și în acest caz este cazul să plătiți o singură dată suma bacșișului, pe care o vor împărți.
Până la urmă, probabil că ei plătesc împreună chiria și factura de energie electrică, așa că bineînțeles că bacșișul ar trebui calculat în același mod.
Ce să faci dacă cineva dorește să plătească cu un voucher cadou? Este posibil să dați bacșiș și în acest caz?
În acest caz, după ce serviciul a fost deja plătit în avans de către cineva care a dorit să ne facă o favoare, bacșișul depinde de cât de mulțumit este persoana respectivă de serviciul primit.