Se spune des că persoanele care sunt singure la părinți au anumite trăsături de caracter diferite față de cele care au trăit alături de frați și surori.
Există multe stereotipuri atribuite copiilor care cresc fără frați: „singuratic”, „răsfățat”, „egoist”, „autoritar”.
Care sunt trăsăturile pozitive ale copiilor singuri la părinți? De ce cresc diferit cei fără frați
„Stereotipul este atât de înrădăcinat în societatea noastră... la fel ca discriminarea pe criteriul vârstei, sexism și prejudecățile negative despre culturi diferite”, a spus Susan Newman, psiholog, conform HuffPost.
Care sunt trăsăturile pozitive ale copiilor singuri la părinți? De ce cresc diferit cei fără frați - Foto: Freepik (Imagine cu rol ilustrativ)
De fapt, un studiu recent a descoperit că a crește ca unic copil are efecte pozitive asupra sănătății mintale, satisfacției în viață și a altor factori.
Citește și: Copiii făcuți în această perioadă a anului sunt cei mai predispuși la alergii alimentare. De ce?
În primul rând, de ce există aceste stereotipuri despre copiii unici? Acestea există încă de la sfârșitul anilor 1890, a explicat Newman. Cercetările timpurii au evidențiat aceste puncte de vedere negative despre copiii unici, dar ulterior s-a descoperit că erau false, deoarece studiile erau eronate.
Potrivit lui Newman, „dimensiunea ideală a familiei” era de doi copii.
Citește și: VIDEO Cum convingi un copil de până în 3 ani să se spele, să se îmbrace și să meargă la grădiniță
„Aceasta era mentalitatea din anii 1950 și înainte”, a spus Newman. „Dar istoria a demonstrat că mărimea familiei este o chestiune pur personală și că aceste mituri despre copiii singuri nu rezistă unei cercetări solide.”
De asemenea, din cauza mai multor factori moderni, cum ar fi faptul că femeile lucrează și au copii mai târziu în viață, costul creșterii copiilor și îngrijirii lor, precum și schimbările climatice, tot mai multe persoane aleg să aibă un singur copil, a spus Newman.
Citește și: Unde poți suna gratuit un medic de copii la orice ora?
Știu să socializeze, dar se simt bine și când sunt singuri
Mulți oameni presupun că „dacă ai crescut fără frați sau surori, vei deveni inevitabil o persoană singură toată viața”, a spus Toni Falbo, profesor de psihologie educațională la Universitatea din Texas, Austin.
„Și nu există nicio dovadă că acest lucru este adevărat.”
Deși copiii unici nu au frați sau surori cu care să-și petreacă timpul, adesea au ocazia să petreacă mai mult timp singur cu părinții, a spus ea.
În plus, există multe oportunități pentru copii de a socializa de la o vârstă fragedă, cum ar fi creșa, școala, întâlnirile cu prietenii și activitățile extracurriculare.
Deși copiii unici pot avea mai mult timp petrecut singuri decât copiii care au frați sau surori, Newman a spus că părinții nu trebuie să considere acest lucru ca fiind negativ.
Citește și: Care sunt semnele că un părinte este indisponibil emoțional. Cum sa fii mai apropiat de cel mic
„Timpul petrecut singur este de fapt sănătos”, a explicat ea. „Încurajează creativitatea și le permite copiilor să învețe cum să-și ocupe timpul singuri.”
De exemplu, pot scrie în jurnal, se pot dedica unui hobby, pot citi sau inventa propriile povești sau jocuri, spune Ann-Louise Lockhart, psiholog pediatru.
„În timp ce multe persoane se luptă cu singurătatea, copiii unici tind să vadă singurătatea ca pe o oportunitate de reflecție, odihnă sau productivitate”, spune ea.
Sunt incredibil de loiali în relațiile lor
„Copiii unici formează adesea legături foarte strânse cu prietenii și membrii familiei pe care și i-au ales„, a spus Lockhart.
„Fără frați sau surori în cercul lor interior, ei înțeleg importanța menținerii acestor legături semnificative.”
Mulți copii unici îi consideră pe prietenii lor „frați” și păstrează aceste prietenii timp de zeci de ani, a adăugat Newman.
„Ca adult, un copil unic este adesea prietenul care apare în mod constant — cel pe care te poți baza întotdeauna, la bine și la rău”, a spus Lockhart.
Au un puternic simț al independenței
Oamenii pot crede că copiii unici„se bazează pe părinți pentru orice, dar nu este așa”, a spus Newman.
„Copiii unici sunt extrem de independenți.”
Deoarece nu au frați sau surori, probabil au mai multe ocazii să rezolve singuri problemele și să devină mai independenți, a explicat Lockhart.
„În copilărie, ei se pot simți confortabil jucându-se singuri pentru perioade lungi de timp... iar ca adulți, pot planifica cu încredere călătorii solo, pot începe afaceri sau pot dobândi noi abilități fără a avea nevoie de validare externă”, a spus ea.
Învață de timpuriu abilități avansate de comunicare
Copiii unici tind să petreacă mult timp cu părinții lor, așa că se obișnuiesc să relaționeze cu adulții de la o vârstă fragedă.
Părinții „nu simplifică conversațiile la fel de mult cum ar face-o dacă ar vorbi cu mai mulți copii în același timp”, a adăugat Falbo.
„În familii cu un singur copil, dezvoltarea vocabularului și utilizarea diverselor abilități lingvistice sunt modelate, exersate și încurajate.”
Copiii unici se pot simți la fel de confortabil vorbind cu profesorii și alți adulți din viața lor, precum se simt cu colegii lor, a explicat Lockhart.
„Mai târziu în viață, acest lucru se poate traduce în abilități puternice de leadership, abilități de vorbire în public sau ușurință în mediile profesionale”, a spus ea.
Sunt deschiși la idei și experiențe noi
Într-un studiu din ianuarie 2025, copiii unici au arătat mai multă deschidere decât copiii cu frați. Cu alte cuvinte, ei pot fi mai dispuși să încerce ceva nou, a spus Falbo.
De ce au această trăsătură? Părinții copiilor unici au adesea mai mult timp și nu trebuie să fie atât de restrictive când au un singur copil, a spus ea.
„Dacă nu ai frați sau surori, poți explora puțin mai mult, poți depăși câteva limite”, a spus Falbo, „pentru că părinții nu sunt la fel de stresați să controleze un grup mare de copii”.