Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”? Pe ce loc e Palatul Parlamentului

DE Eduard Niculescu | 30.11.2024 - 07:15
Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume” - Foto: Profimedia Images
Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume” - Foto: Profimedia Images
Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”
Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”

Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”? Multă vreme, Pentagonul a ocupat prima poziție a acestui top care includea și Palatul Parlamentului din București. Acum, însă, ambele construcții au fost întrecute de o clădire inaugurată recent.

SHARE

Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”? Recent deschisă, Surat Diamond Bourse (Bursa de Diamante) din provincia Gujarat, India, este un complex masiv de birouri alcătuit din nouă clădiri dreptunghiulare interconectate printr-o „coloană vertebrală” centrală.

Care e noua construcție declarată „cea mai mare clădire din lume”? Pe ce loc e Palatul Parlamentului

Timp de 80 de ani, Pentagonul a deținut titlul de cea mai mare clădire din lume, dar a fost detronat recent de Surat Diamond Bourse, un centru masiv de tăiere și comercializare a diamantelor, care depășește suprafața de 650.000 de metri pătrați ai Pentagonului cu aproape 55 000 de metri pătrați. 

De acum, clădirea care este sediul Departamentului Apărării al SUA va ocupa locul 2 în aest top, în timp ce fosta deținătoare a poziției secunde, adică Palatul Parlamentului din București, cu o suprafață desfășurată de 330.000 metri pătrați - va coborî pe 3.

Cu nouă clădiri înalte de 15 etaje, complexul ridicat în India are forma unei coloane vertebrale și a fost construit pe 14 hectare la periferia orașului Surat, în statul indian Gujarat. 

Citește și: VIDEO Care este „cuvântul anului 2024”? Cine l-a ales și ce înseamnă? De ce a devenit viral?

Dispune de peste 4 700 de spații de birouri și ateliere, precum și de 131 de lifturi mari care facilitează deplasarea între cele nouă clădiri ale Bursei de Diamante din Surat.

Complexul masiv poate găzdui peste 65.000 de persoane, precum și 4.500 de mașini și 10.000 de vehicule pe două roți, ceea ce este mai mult decât unele orașe mici moderne, scrie odditycentral.com.

Clădirea Pentagonului a fost, timp de 80 de ani, cea mai mare din lume - Foto: arhiva

Interesant este că depășirea Pentagonului nu a fost niciodată în plan; în schimb, firma indiană de arhitectură Morphogenesis pur și simplu s-a străduit să facă față cererii uriașe de spațiu.

„Am decis să creăm ceva care să fie iconic, care să împrumute ... din contextul său și din comunitatea cu care lucrăm”, a declarat Sonali Rastogi, co-fondator al Morphogenesis.

El a adăugat că planul său pentru clădire s-a bazat „mai mult pe proiectarea ecologică și durabilă, decât pe un limbaj arhitectural anume”.

Surat Diamond Bourse este pregătită să devină cel mai mare și mai avansat centru din lume pentru comerțul internațional cu diamante și bijuterii.

Citește și: Care sunt cele mai scumpe diamante din lume? Cu cel mai valoros se pot cumpăra 50 de tancuri Abrams

90% din diamantele din lume sunt tăiate în Surat, astfel încât obiectivul principal a fost reunirea artizanilor și comercianților sub același acoperiș.

Astfel, Morphogenesis a optat pentru un design care amintește vag de un terminal de aeroport - nouă clădiri dreptunghiulare conectate de un coridor central lung.

Noua clădire de birouri, cea mai mare din lume, a costat 388 de milioane de dolari, ceea ce este cu siguranță o sumă destul de mare, dar cheltuiala a meritat pentru a aduce sub același acoperiș afacerile aglomerate cu diamante din Surat.

În ciuda dimensiunii sale masive, navigarea între turnurile sale de 15 etaje se spune că este floare la ureche, o persoană obișnuită având nevoie de doar șase minute pentru a ajunge în vârful oricăruia dintre cele nouă turnuri dreptunghiulare prin intermediul celor 131 de lifturi controlate de un sistem inteligent.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te