Care e cea mai lungă autostradă din lume? Are de 15 ori mai mult decât cele din România, la un loc

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 13.01.2025 - 16:32
Care e cea mai lungă autostradă din lume - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Care e cea mai lungă autostradă din lume - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)
Care e cea mai lungă autostradă din lume
Care e cea mai lungă autostradă din lume

Care e cea mai lungă autostradă din lume? La finalul anului trecut, România se mândrea cu un total de 1.270 de kilometri de astfel de șosele. În comparație, cea mai întinsă de pe mapamond are de 15 ori mai mult.

SHARE

Cea mai lungă autostradă din lume traversează nu mai putin de 14 țări și poate fi parcursă doar în câteva luni. Autostrada leagă, practic, nordul continentului american de sudul etrem al acestuia.

Care e cea mai lungă autostradă din lume? Are de 15 ori mai mult decât cele din România, la un loc

Dacă sunteți dornici de o aventură pe cinste la volanul mașinii sau - și mai și - pilotând o motocicletă, atunci cu siguranță că Pan-American Highway, Autostrada Panamericană, reprezintă ținta ideală.

Panamericana, cum mai e cunoscută, este cea mai lungă autostradă din lume, conform Guinness World Records.

Ea acoperă aproape 30 000 de kilometri, de la Oceanul Arctic, la Prudhoe Bay, Alaska, până la extremitatea sudică a Americii de Sud, la Ushuaia, Argentina, conform jurnileasing.co.uk.

Uriașa autostradă traversează 14 țări și o varietate amețitoare de peisaje și terenuri, de la tundra arctică la pădurile tropicale.

Citește și: Obiectivul Guvernului 200 de kilometri de autostrăzi și drumuri expres. Cât s-au făcut în 2024

Cei care călătoresc pe Autostrada Panamericană trebuie să fie pregătiți să urce cu mașina vârful de munte de 3 450 de metri numit Cerro de la Muerte - sau Vârful Morții - în Costa Rica, pentru ca apoi să înfrunte Darien Gap, între Panama și Columbia, care rămâne neasfaltat.

Autostrada Panamericană străbate 14 țări pe o distanță de aproape 30.000 de kilometri - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)

Acesta din urmă este, de fapt, o ruptură de 06 km (66 mile) de pădure tropicală care separă America de Sud de America Centrală. La ora actuală, poate fi străbătut doar printr-o drumeție „la pas” de circa patru zile.

Autostrada Panamericană străbate 14 țări

Pentru a depăși zona la bordul mașinii, va trebui să luați feribotul pentru a ajunge din Panama în Columbia.

Călătorii curajoși care încearcă să parcurgă cel mai lung drum carosabil din lume vor avea nevoie de câteva luni pentru a finaliza călătoria. 

La mare distanță de Paranamericana, dar tot uriașă ca lungime, se află Autostrada 1 din Australia, lungă de 14 500 de kilometri, care este supranumită „The Big Lap” (Marele tur), deoarece îmbrățișează coasta întregului continent.

Trece prin fiecare stat australian și leagă șapte dintre cele opt capitale, trecând chiar și peste strâmtoarea Bass până în Tasmania.

Citește și: VIDEO Unde sunt primii 3 kilometri de autostradă chinezească din România

Construcția autostrăzii One a început în 1955, iar acum este „cel mai lung drum continuu din lume”, pe care circulă zilnic peste un milion de australieni.

Iar pe poziția a treia a „podiumului” în acest clasament se află Autostrada Transsiberiană, denumirea neoficială dată rețelei de drumuri care se întinde de-a lungul Rusiei.

Traseul merge de la Vladivostok în est, la Sankt Petersburg în vest, acoperind o distanță de aproximativ 11 000 km.

Autostrada este a doua cea mai lungă autostradă națională din lume, după cea austraianp - și o mare parte a traseului urează vechea cale ferată transsiberiană.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te