Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească? „Nimic nu s-a mai găsit din el!”

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 08.10.2024 - 13:00
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească - Foto: Studiourile Buftea - cu rol ilustrativ
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească - Foto: Studiourile Buftea - cu rol ilustrativ
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească
Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească

Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească? Multe filme de dinainte de 1990 au fost pline de acțiune, de explozii, lupte, căderi de la înălțime și tot felul de cascadorii. Toate s-au terminat cu bine, cu o singură mare excepție.

SHARE

Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească? Școala de cascadori înființată de Sergiu Nicolaescu la Buftea, avându-l în frunte pe regretatul Szobi Cseh, a fost considerată una dintre cele mai bune din Europa, ba chiar din lume, în anii '70 și '80. Dar un episod anume petrecut la filmări avea să se termine tragic. Iar victima, culmea, n-a fost un cascador.

Care a fost cea mai dramatică filmare pentru o peliculă românească? „Nimic nu s-a mai găsit din el!”

Înainte de 1990 s-au turnat numeroase filme de acțiune, cu tematică de război, istorice, sau polițiste.

Toate implicau și scene periculoase, în care existau grupuri mari de figuranți implicați în bătălii sau explozii ori alte cascadorii riscante, în care, cu mici excepții - ca în cazul lui Florin Piersic - actorii erau dublați de cascadori, aceștia având adesea și roluri de figurație sau chiar mai importante.

Profesionalismul acestora, dar și al echipelor de producție, a făcut să nu existe accidente majore în timpul filmărilor. Cu o singură și mare excepție.

Citește și: Cum a ajuns Sergiu Nicolaescu în rolul comisarului Moldovan? Cine trebuia să fie eroul seriei?

În 1980, regizorul Sergiu Nicolaescu a filmat de zor la producția „Capcana mercenarilor”, ce avea n distribuție nume mari, începând cu cel al regizorului-actor, alături de care se regăseau Gheorghe Cozorici, Mircea Albulescu, Amza Pellea, Ion Besoiu, Jean Constantin, Colea Răutu, Șerban Ionescu, Ileana Popovici, Enikõ Szilágyi și mulți alții.

Acțiunea filmului era plasată în iarna anului 1918, în Transilvania de dinainte de Unirea cu România. Țăranii dintr-un sat transilvănean sunt acuzați pe nedrept că ar fi incendiat o fabrică și un depozit de cherestea de către baronul von Görtz, interpretat de Cozorici,, un ofițer de carieră care condusese un regiment în Primul Război Mondial pe frontul din Galiția. 

Sergiu Nicolaescu, în „Capcana Mercenarilor” - Foto: captură YouTube

Acesta adună o echipă de mercenari și dispune ca represalii uciderea câte unui țăran din fiecare casă.

I se opune, maiorul român, Tudor Andrei, jucat de Sergiu Nicolaescu, ce conduce un mic detașament de soldați care vine în apărarea sătenilor. Mercenarii sunt decimați de grupul maiorului Andrei, iar baronul von Görtz este ucis la final chiar de unul dintre mercenari.

Dar, în timpul filmărilor, s-a petrecut cel mai grav și dramatic accident din istoria producțiilor românești.

În timp ce pregătea una dintre dintre cele mai spectaculoase scene ale peliculei, pirotehnistul Dorin Gheorghe Macovei a decedat, fiind spulberat de o încărcătură de trotil care i-a explodat în braţe.

Incidentul a fost trecut imediat sub tăcere, el devenind cunoscut publicului abia după mulți ani, după 1990.

Citește și: Cum era să-și piardă Sergiu Nicolaescu un picior în „Mihai Viteazul”? „A fost la minute de amputare”

Detalii despre accident avea să dea, pentru prima oară, cascadorul Adrian Ștefănescu, implicat în multe dintre producțiile românești ale acelor vremuri.

„Lângă Sinaia s-a filmat scena în care maiorul Andrei şi căpitanul Luca, adică Sergiu Nicolaescu şi Mircea Albulescu, se luptă cu grenadele.

Cel cu care lucram de obicei, Ion Tiberiu, „Baronul”, cum îi ziceam, era un pirotehnician foarte profesionist, dar la filmul ăsta a fost un băiat nou, pe care sunt convins că l-a şcolit bine.

Tracul, neatenţia, nu ştiu ce a fost exact, dar cert e că a umblat el la cutia de contact, n-a pus un fir cum trebuie, şi i-a explodat bomba în braţe! Vă daţi seama, oale şi ulcele s-a făcut, a fost ceva de nedescris.

Şi a fost belea mare de tot apoi, pentru că aşa ceva era foarte grav. Greu de tot a reuşit Sergiu să calmeze spiritele în forurile superioare şi s-a putut merge mai departe cu filmările“, a povestit cascadorul, citat de adevarul.ro.

Mircea Albulescu s-a aflat la 20 de metri de explozia care l-a ucis pe pirotehnistul producției - Foto: captură YouTube

Mărturia lui Adrian Ștefănescu a fost confirmată și de marele actor Vladimir Găitan. Acesta, deși n-a jucat în filmul respectiv, firește că a avut acces la informații „din interior”.

„Toate filmele mele au fost presărate cu accidente, dar iată că o mână binefăcătoare m-a ferit de a păţi ceva. La „Capcana mercenarilor” a murit acel băiat tânăr, cu cinci kilograme de trotil în braţe. Nimic nu s-a mai găsit din el!

Mircea Albulescu era la douăzeci de metri distanţă şi în faţa lui s-a făcut gaură! Bineînţeles că marele public nu afla niciodată despre aceste poveşti, primul lucru care ni se spunea era să punem „batista pe ţambal”, că n-are rost să vorbim pentru că se va opri filmul!

Asta era veşnica ameninţare: se va opri filmul. Iar noi tăceam şi înghiţeam, ce puteam să facem?!“, a mărturisit Găitan, potrivit sursei citate.

De altfel, un incident ce se putea termina la fel de tragic a avut loc și într-un film în care Găitan a avut rolul principal, „Săgeata căpitanului Ion”, din 1972.

Citește și: Cum și-a furat „Buză de Iepure” a doua soție? Căsătorit și cu Doamna Stanca din „Mihai Viteazul”

Atunci, în momentul exploziei unei căruțe peste care unul dintre cascadori trebuia să sară călare, ceva n-a mers bine, iar explozia s-a produs cu o intensitate mult mai mare decât cea prevăzută. Protagonistul a fost chiar Adrian Ștefănescu, cel invocat mai sus.

Detalii despre incident a dat, însă, un alt cascador, Aurel Gruşevschi, care a povestit că Ștefănescu s-a prăbușit la pământ având „un pumn de carne mai puţin pe spate”. Dus de urgență la spital, acesta avea să se recupereze integral.

Momentul exploziei din „Capcana mercenarilor”, ce ar fi trebuit creat de pirotehnistul omorât, în care personajul lui Mircea Albulescu e rănit grav - Foto: captură YouTube

Dar tot a existat o victimă, calul cu care făcuse săritura peste căruță, botezat, parcă premonitoriu, Fulgar, frumosul armăsar fiind calul altui mare cascador, Tudor Stavru, care a asistat neputincios la agonia și moartea animalului.

„Fulger, calul lui Stavru, avea înfipte în burtă două aşchii din căruţă. Erau lungi de aproape jumătate de metru. În două ore a murit.

A murit în picioare, aşa cum mor caii, cu Stavru plângând alături de el şi oamenii care nu puteau să-l ajute”, a povestit Aurel Gruşevschi, care a decedat el însuşi într-un accident de motocicletă, câţiva ani mai târziu.

La rândul său, Tudor Stavru şi-a găsit sfârşitul tot într-un mod tragic, căzând de la etajul opt al blocului Nestor, în timp ce căuta încă supravieţuitori ai cutremurului din 4 martie 1977.

Dar moartea pirotehnistului Dorin Gheorghe Macovei la fimările pentru „Capcana mercenarilor” rămâne cel mai grav, mai tragic incident ce s-a produs vreodată la fimările unei pelicule românești. Cel puțin, dintre evenimentele de acest fel despre care s-a mai aflat după 1990.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te