Un nou Papă, succesorul lui Francisc I, va fi ales în cadrul Conclavului cardinalilor are va începe miercuri, la Vatican. Istoria Bisericii Catolice numără, până aum, 266 de Pontifi, printre care și cei cu cel mai lung, respectiv cel mai scurt pontificat.
Alegere Papă 2025. Ce Pontif a condus Vaticanul cel mai mult timp? 12 zile, cel mai scurt pontificat
În mod tradițional, Biserica Catolică recunoaște că primul papă a fost Sfântul Petru, el având și cel mai lung pontificat.
Potrivit tradiției, Petru, unul dintre cei 12 Apostoli ai lui Iisus Hristos, a condus comunitatea creștină din Roma aproximativ 37 de ani, până la martiriul său, în jurul anului 64-67 d.Hr.
Dar cea mai lungă ședere documentată în fruntea Bisericii Catolice a fost cea a Papei Pius al IX-lea, care a însumat aproape 32 de ani, mai precis 31 de ani și 8 luni.
Citește și: Conclavul ce-l va alege pe noul Papă are 133 de cardinali. Cel mai tânăr are 45 de ani. Doi, retrași
Pe numele său adevărat Giovanni Maria Mastai Ferretti, el a fost cel de-al nouălea copil al contelui Girelamo şi al Ecaterinei Sollazzi şi s-a născut la 13 mai 1792 la Senigallia, din actuala provincie italiană Ancona.
După studiile teologice, în 1827 a fost numit arhiepiscop de Spoleto, iar pe 16 iunie 1846, după cel de-al patrulea scrutin, a fost ales papă, potrivit sfinticatolici.ro.
Pius al IX-lea a fost inițial perceput ca un reformator, fiind sprijinit de cercurile liberale europene datorită ideilor sale progresiste.
Papa Pius al IX-lea a condus Biserica Catolică vreme de aproape 32 de ani - Foto: arhiva
A trecut în schimb printr-o transformare radicală după revoluțiile din 1848, devenind un lider ferm conservator, apărător al tradițiilor catolice în fața curentelor secularizante.
A fost, de asemenea, primul papă fotografiat, marcând o nouă eră de vizibilitate publică pentru conducătorii spirituali ai Romei.
Pius al IX-lea a avut de gestionat conflicte majore, inclusiv criza diplomatică cu Imperiul Brazilian, generată de politica anti-masonică a Vaticanului.
Pe 7 mai va fi ales cel de-al 267-lea Papă
Papa a emis decrete ce interziceau căsătoria între catolici și francmasoni, iar episcopii brazilieni care au aplicat aceste decrete fără aprobarea imperială au fost arestați.
Confruntarea a degenerat într-un conflict major între autoritatea religioasă și cea seculară, fiind finalizată abia după lungi negocieri diplomatice. După aproape 32 de ani de pontificat, Pius al IX-lea a murit la 7 februarie 1878.
Citește și: Cel mai lung Conclav de alegere a unui Papă a durat 3 ani. Cum se desfășoară votul cardinalilor?
Mult mai aproape de noi, cardinalul polonez Karol Wojtyła, devenit Papa Ioan Paul al II-lea, a condus Biserica Catolică timp de 26 de ani și 168 de zile, din 16 octombrie 1978 până în data de 2 aprilie 2005.
În acest interval, a fost un actor major pe scena geopolitică mondială, având un rol crucial în căderea comunismului în Europa de Est. În 1999, el a fost primul Suveran Pontif care a vizitat România, exemplul său fiind urmat, în 2012, de Papa Francisc.
Urban al VII-lea a fost Papă doar pentru 12 zile, în 1590 - Foto: arhiva
La polul opus al longevității pe scaunul papal se află Papa Urban al VII-lea, a cărui conducere a durat doar 12 zile, din 15 septembrie până în 27 septembrie 1590.
Giovanni Battista Castagna, născut la Roma în 1521, avea origini nobile, era un avocat de renume și guvernator ecleziastic respectat înainte de a urca pe Scaunul Pontifical.
A deținut mai multe funcţii-cheie în rândul clericilor, inclusiv cea de ambasador papal în Spania, până în 1572, cardinal, din 1583, precum şi de inchizitor general, din 1586, potrivit britannica.com.
Contextul alegerii sale a fost intens politizat. Conflictul dintre influența spaniolă și tendințele independente ale Toscanei a modelat un conclav tensionat, între facțiuni rivale. Urban al VII-lea a fost văzut ca un compromis acceptabil.
Dar, la scurt timp după alegerea sa, Urban al VII-lea a contractat malarie și a murit fără a fi încoronat oficial.
Citește și: Cine este singurul român din Colegiul Cardinalilor de la Vatican? De ce nu poate deveni Papă?
Deși a fost papă nici două săptămâni, Urban al VII-lea a intrat în istorie ca fiind prima autoritate din lume are a interzis fumatul în spațiile publice.
Astfel, Urban a anunţat că va excomunica pe oricine va fuma în interiorul bisericii sau în faţa ei, inclusiv pe cei prinşi că mestecă frunze de tutun sau trag tutun pe nas, așa cum erau obiceiurile timpului.
Mai aproape de zilele noastre, Papa Ioan Paul I a murit în a 33-a zi de la alegerea sa ca Suveran Pontif, după ce a ocupat scaunul Sfântului Petru pentru doar 34 de zile. în perioada 26 august - 28 septembrie 1978.
În ciuda acestei durate scurte, el se află abia pe locul 11 în topul celor mai scurte „domnii” ale unui papă.
Trebuie menționat și faptul că unii statiscieni îl pun pe prima poziție a papilor cu cele mai scurte pontificate pe Papa Ștefan al II-lea (23 martie - 26 martie 752).
Acesta a murit de apoplexie la numai trei zile după alegerea sa, mai înainte de începerea solemnă a pontificatului său (înainte de "consacrare"). Din acest motiv, el este exclus din lista oficială a papilor.