Conclavul ce-l va alege pe noul Papă, după decesul lui Franscisc, pe 21 aprilie, în a doua zi de Paște, se va întruni săptămâna viitoare. Înalții prelați electori vor avea dificila sarcină de a fi inspirați în desemnarea celui de-al 267-lea Pontif din istorie, într-un „sfat al cardinalilor” dominat chiar de cei nou numiți de fostul episcop al Romei, una dintre titulaturile Papei.
Conclavul ce-l va alege pe noul Papă are 133 de cardinali. Cel mai tânăr are 45 de ani. Doi, retrași
Conclavul care se va deschide la 7 mai va fi mai puțin eurocentric decât a fost vreodată, chiar dacă va fi dominat, în continuare, de înalți prelați de pe Bătrânul Continent.
Astfel, peste trei sferturi dintre cei 135 de cardinali electori actuali - un număr record - au fost numiți de Papa Francisc în timpul celor 12 ani de pontificat, care a remodelat Colegiul Cardinalilor, aruncând o privire mai „generoasă” asupra periferiilor Bisericii Catolice.
Dar la întrunirea Conclavului vor lipsi doi dintre ei, astfel că numărul lor va rămâne 133, care provin din 71 de țări diferite de pe cinci continente.
108 dintre aceștia au fost numiți de Papa Francisc, în timp ce 22 au fost creați de Benedict al XVI-lea, iar 5 de Sfântul Ioan Paul al II-lea, ceea ce îi face „veteranii” Conclavului.
Aceștia sunt: Cardinalul francez Philippe Barbarin, Cardinalul croat Josip Bozanić , Cardinalul Vinko Puljić din Bosnia și Herțegovina, și Cardinalul Peter Turkson din Ghana.
Citește și: Cel mai lung Conclav de alegere a unui Papă a durat 3 ani. Cum se desfășoară votul cardinalilor?
Acest lucru a reflectat atât înclinația personală a ultimului papă de a muta centrul de greutate al catolicismului spre sudul global, cu accent pe „periferii”, cât și tendința mai largă conform căreia Biserica viitorului va avea probabil o față din ce în ce mai non-europeană.
Pentru prima dată, 12 națiuni vor fi reprezentate de cardinalii lor electori nativi. Acestea sunt; Haiti, Insulele Capului Verde, Republica Centrafricană, Papua-Noua Guinee, Malaiezia, Suedia, Luxemburg, Timorul de Est, Singapore, Paraguay, Sudanul de Sud și Serbia.
Cu toate acestea, Europa are încă o pondere semnificativă în Colegiul Cardinalilor. Bătrânul continent este reprezentat de 53 de cardinali electori, Italia având în continuare cel mai mare număr (19), urmată de Franța (6) și Spania (5), conform vaticannews.ro.
Mikola Bychok, episcop de Melbourne, este, la 45 de ani, cel mai tânăr cardinal care va lua parte la Conclav - Foto: Profimedia Images
37 de cardinali electori provin din America (16 din America de Nord, 4 din America Centrală și 17 din America de Sud), 23 din Asia, 18 din Africa și 4 din Oceania.
Astfel, în timp ce cardinalii europeni reprezintă în continuare majoritatea celor care se vor reuni în Conclav, „restul lumii” depășește acum în mod clar Europa, America în ansamblu sporindu-și semnificativ „greutatea”.
Citește și: Cardinalii au stabilit data Conclavului unde va fi ales urmașul Papei Francisc. Va fi pe 7 mai
Cel mai tânăr cardinal din Colegiu este australianul de origine ucraineană Mikola Bychok, episcop al orașului australian Melbourne, unde din ianuarie 2020 este șef al eparhiei Sfinților Petru și Pavel.
În Conclav, noul Papă trebuie votat de două treimi din numărul cardinalilor
Acesta servește, de asemenea, ca lider spiritual al comunității greco-catolice ucrainene din Australia, Noua Zeelandă și Oceania. La polul opus, cel mai în vârstă, este spaniolul Carlos Osoro Sierra, cu 79 de ani.
Interesant este că 33 dintre cardinalii electori aparțin unor ordine religioase, 4 dintre ei fiind iezuiși, la fel ca Papa Francisc.
Totuși, la întrunirea Conclavului vor lua parte doar 133 de cardinali electori dintre cei 135 existenți, doi anunțând că nu vor participa.
O sursă de la arhiepiscopia din Valencia, în Spania, a confirmat pentru AFP că fostul său arhiepiscop, cardinalul Antonio Canizares Llovera (79 de ani), nu va fi prezent din motive de sănătate.
Un alt cardinal care nu va participa în Conclav este italianul Angelo Becciu (76 de ani), condamnat pentru fraudă, în 2023, în „procesul secolului de la Vatican”.
Cazul Becciu a intrat în atenția presei în ultimele zile, în condițiile în care cardinalul originar din Sardinia și-a anunțat intenția de a participa la conclav în pofida condamnării și a faptului că Papa Francisc i-a cerut să nu facă acest lucru după moartea sa.
Citește și: Cine este singurul român din Colegiul Cardinalilor de la Vatican? De ce nu poate deveni Papă?
În cele din urmă, cardinalul a anunțat, marți, că renunță la ideea de a participa la Conclav. „Am decis să mă supun, așa cum am făcut întotdeauna, voinței Papei Francisc de a nu intra în conclav, rămânând în același timp convins de nevinovăția mea”, a declarat Becciu.
Miercuri, 7 mai, toată atenția lumii va fi captată de Conclavul de la Vatican unde va fi decis cel de-al 267-lea Papă.
Viitorul Suveran Pontif va avea nevoie, pentru a fi ales, de votul a două treimi din cele 133 ale cardinalilor prezenți, adică de 88 de voturi.