A compus șlagăre pentru Angela Similea și Mihai Constantinescu. A urcat în autobuz și a murit

DE Alex Darvari | Actualizat: 17.05.2023 - 16:19
Mircea Drăgan, alături de alte vedete - Foto: RTV / Colaj

Unul dintre cei mai importanțți compozitori, Mircea Drăgan, s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. A înființat trupele rock Sideral, Mondial și Romanticii și a compus șlagăre pentru Angela Similea, Loredana Groza, dar și pentru Bănică Junior.

SHARE

Mircea Drăgan, compozitor, instrumentist şi orchestrator, s-a născut la 20 mai 1945, la Bucureşti. A studiat la Conservatorul de Muzică "Ciprian Porumbescu'' (1965-1968) şi la Universitatea "Spiru Haret" (2002-2004). A scris cântece pentru  Monica Anghel, Angela Similea, Mihai Constantinescu sau Loredana Groza.

Citește și: Încercările Angelei Similea: Al treilea soț era alcoolic și o umilea. Iubire secretă: Florin Piersic

El spunea că provine dintr-o familie de artiști

„Din partea mamei, provin dintr-o familie de muzicieni care au tradiţii de secole. Bunicul meu era violonist, bunica era profesoară de muzică şi autoare de manuale şcolare de muzică.

De mic copil, de la 3-4 ani, nu m-am putut ţine departe de pian. Văzănd că sunt aşa dornic să aprofundez acest talent, bunicii m-au incurajat foarte mult. Astfel am ajuns să dau examen la Conservator.

Citește și: De ce nu s-au înțeles niciodată Mirabela, Angela și Corina Chiriac. Cine le-a stricat prietenia

Înainte cu an de a intra la Conservator, m-am dedicat muzicii pentru tineret, disco, rock, pop, jazz-rock şi alte stiluri prin care am trecut cu cele trei formaţii ale mele. Prima a fost din ’65 pănă in ’68 formaţia Sideral, apoi din 68 pănă la sfărşitul lui ’71 a fost formaţia Mondial, iar apoi din ’72 pănă in ’91 a fost formaţia Romanticii. Cu Sideral a fost un inceput foarte plăcut. Acolo am invăţat ABC-ul cum s-ar spune.

 Apoi tradiţia a continuat cu Mondial, care a avut o muzică de foarte mare calitate”, a spus pentru jurnalul.ro

Bunicul rock-ului românesc

În perioada 1965-1968 a cântat cu formaţia Sideral, susţinând concerte, participând la emisiuni radio şi tv, apoi a cântat în formaţia Mondial, până în 1971, având concerte în România, un turneu în fosta URSS (1970) şi înregistrând pentru emisiuni radio şi tv. Din 1972 a cântat cu formaţia Romanticii, împreună cu care a efectuat turnee în Bulgaria, Polonia, Austria, Germania, Kuweit, Emiratele Arabe Unite, Belgia.

Din 1978 a lucrat ca regizor muzical, maestru de sunet, aranjor, instrumentist în studioul personal, în care a realizat înregistrări pentru formaţia Romanticii, alături de care a cântat, dar şi pentru numeroşi artişti - Margareta Pâslaru, Ştefan Hruşcă, Vasile Şeicaru, Gheorghe Gheorghiu, Victor Socaciu, Nicu Alifantis, Mirabela Dauer, Corina Chiriac, Silvia Dumitrescu, Monica Anghel, Angela Similea, Ştefan Bănică jr, Daniel Iordăchioaie, Elena Cârstea, Loredana Groza, Mihai Constantinescu, Anastasia Lazariuc, Alexandru Arşinel, Carmen Trandafir.

A murit în autobuz

„Am aflat la o oră după ce a murit. Era un om sănătos. S-a urcat în autobuz și a murit. I s-a făcut rău, a făcut un atac cardiovascular și a murit. Era un om bun, un om extraordinar. Să nu uităm că eu aveam trupă în anii `60, iar ei au inventat Romanticii și Mondial.

Avea o familie atât de frumoasă, refăcută, care acum suferă. Eu am fost prieten și cu prima lui soție, și a doua este o doamnă extraordinară. Este internată în spital. I s-a făcut rău, normal. Suntem colegi în Uniunea Compozitorilor de zeci de ani, suntem colegi în Consiliul Director al UCMR-ADA, eram peste tot împreună.

Nici nu îmi vine să cred că nu mai este. Acum două săptămâni eram în consiliu la UCMR-ADA. Aveam ședință de Consiliu și s-a prezentat și el, desigur. Era foarte drăguț, un om de calitate, un prieten bun. Era un om de pus la rană', a spus Horia Moculescu potrivit Fanatik.ro.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te