7 trucuri prin care faci economie de curent, vara. Cum poți păstra răcoare în locuință, fără consum?

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 17.05.2025 - 14:25
7 trucuri prin care faci economie de curent, vara - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
7 trucuri prin care faci economie de curent, vara - Foto: Freepik (cu rol ilustrativ)
7 trucuri prin care faci economie de curent, vara
7 trucuri prin care faci economie de curent, vara

Poți face economie de curent, vara, și, în același timp, să-ți răcorești locuința. Totul e să cunoști câteva trucuri relativ simple și nu foarte costisitoare față de factura la energie care ar veni în cazul în care apelezi la aparatul de aer condiționat.

SHARE

7 trucuri prin care faci economie de curent, vara. Anotimpul cald bate la ușă, iar temperaturile vor crește din nou de la o zi la alta, până vor ajunge la valorile specifice caniculei.

Cei care stau în zone montane sau la curte, înconjurați de mai multă verdeață, suportă mai ușor trecerea peste căldurile verii.

În schimb, locuitorii din orașe, la bloc, mai ales din marile aglomerări de betoane și ciment, pot cunoaște, ca și în alte veri, calvarul temperaturilor sufocante și al fierbințelii aerului din locuințe.

7 trucuri prin care faci economie de curent, vara. Cum poți păstra răcoare în locuință, fără consum?

Pentru majoritatea, aerul condiționat este singura soluție pentru a diminua efectele căldurii insuportabile.

Dacă, însă, din orice motiv, nu ai instalat încă un astfel de aparat sau dacă pur și simplu nu vrei să-l porneșți din cauza consumului mare de curent, care-și va aduce o factură pe măsură, trebuie să știi că ai la dispoziție numeroase alte metode practice de a-ți răcori casa.

Citește și: Ce băutură este mai bună pe timp de caniculă? E chiar mai indicată decât apa

7 metode prin care faci răcoare cu economie de curent

 1. Folosește perdele opace sau reflectorizante. O mare parte din căldura ce intră în casă pe parcursul verii provine direct de la radiația solară - razele soarelui care pătrund direct prin ferestre.

Mai ales dacă le ai orientate spre sud sau vest, vei primi o cantitate considerabilă de căldură pe parcursul zilei.

Deși acesta poate fi un beneficiu în sezonul rece, pe timp de vară acoperirea sau umbrirea acestor ferestre este o metodă eficientă de a reduce căldura din locuință.

Prin urmare, e recomandabil să stai cu ele închise și să le acoperi cu accesoriile clasice: draperii, jaluzele sau storuri, conform sfaturilor oferite de bricodepot.ro.

Citește și: Cum reziști la 40 de grade Celsius? Trucuri pentru a te răcori în autobuz sau pe trotuarele încinse

Dacă nu e suficient, atunci montează perdele blackout sau folie reflectorizantă pe ferestrele orientate spre est, dar și vest, cele mai expuse luminii solare în timpul zilei. Temperatura poate scădea cu 3-5°Celsius instantaneu.

 Jaluzelele interioare, dar și obloanele exterioare pot răcori o locuință, chiar și-n lipsa aerului condiționat - Foto: Pexels (cu rol ilustrativ)

2. Ventilează casa strategic, noaptea. Deschide larg toate ferestrele seara și dimineața devreme. Creează un curent de aer natural între camere opuse și lasă ușile deschise. Închide tot pe la ora 9 dimineața, când afară începe să fie mai cald decât în interior.

 3. Ia-ți un ventilator cu gheață. Un truc vechi, dar foarte eficient, e următorul: pune un bol cu cuburi de gheață în fața ventilatorului. Aerul care circulă va fi rece și plăcut. Un mini-sistem de climatizare DIY.

Citește și: De ce să bei ceai călduț pe timp de caniculă. Toate metodele prin care să te răcorești

 4. Schimbă becurile incandescent cu LED-uri. Becurile vechi emit multă căldură. Treci la LED-uri eficiente care nu încălzesc aerul. Este o schimbare mică, dar vei simți diferența pe termen lung.

Jaluzelele te ajută să faci economie de curent

5. Trucul cu prosopul sau cearceaful ud. Umezește un prosop - sau cearceaf - mare, stoarce-l bine și agață-l în fața ferestrei deschise. Vântul care intră trece prin el răcește aerul. Eficient mai ales pentru camerele mici!

 6. Folosește electrocasnicele doar seara. Mașina de spălat, cuptorul sau aspiratorul generează căldură. Folosește-le doar după ora 21.00 sau dimineața devreme pentru a nu încălzi casa inutil.

 7. Montează jaluzele/obloane exterioare. Dacă stai la casă sau ai balcon, jaluzelele exterioare sunt salvatoare. Ele blochează razele de soare înainte să ajungă la geam, ceea ce e mult mai eficient decât draperiile interioare. De asemenea, poți crea umbră cu ajutorul copertinelor reglabile sau a pergolelor din lemn, 

Acestor metode li se adaugă și altele, din care merită a fi menționată plasarea de ghivece cu plante în dreptul ferestrelor și pe balcon.

Astfel, ele vor absorbi o mare parte din energia solară care pătrunde în casă. De asemenea, plantele au rolul de a curăța și purifica aerul din încăpere prin oxigenul pe care îl produc.

Citește și: Șofer pe caniculă? 8 sfaturi utile dacă trebuie să te urci la volan când Soarele arde

În ultimă instanță, dacă simți că, totuși, căldura din locuință devine insuportabilă, dă drumul la aerul condiționat măcar în anumite momente ale zilei.

Dar, înainte de a-l folosi, fii sigur că ai curățat filtrele și nu sta direct în dreptul jetului de aer rece pe care nu trebuie să-l fixezi la o temperatură prea mică.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te