Ce băutură este mai bună pe timp de caniculă? E chiar mai indicată decât apa

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 15.08.2024 - 14:20
Ce băutură este mai bună pe timp de caniculă? E chiar mai indicată decât apa - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Ce băutură este mai bună pe timp de caniculă? E chiar mai indicată decât apa - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Căldura excesivă deshidratează repede. Cea mai la îndemână metodă de hidtratare este apa. Însă experții sunt de altă părere. Este mai indicat să se consume altceva atunci când este caniculă.

SHARE

Medicii spun că trebuie să consumăm multe lichide atunci când este prea cald, pentru a evita deshidratarea. Însă este o băutură chiar mai bună decât apa și hidratează mai bine, spun unii specialiști. 

Alternativa hidratează și hrănește în același timp.

Ce băutură este mai bună pe timp de caniculă? E chiar mai indicată decât apa

Conform unui studiu, apa nu este cea mai bună alegere pe timp de caniculă. Există alternative mai bune care furnizează organismului și alte substanțe importante pe lângă lichidul în sine. Pentru că, în zilele toride de vară, corpul nostru are nevoie de cantități mai mari de alți nutrienți. 

Citește și: Ponturi ca să reziști pe caniculă. Care persoane sunt cel mai afectate de temperaturile ridicate?

Sigur, puteți oricând să beți un pahar cu apă – dar H20 simplă nu este cea mai hidratantă băutură, potrivit unui studiu de la Universitatea St. Andrews din Scoția, care a comparat răspunsurile de hidratare ale mai multor băuturi diferite.

Cercetătorii au descoperit că, în timp ce apa, atât plată cât și minerală, face o treabă destul de bună de a hidrata rapid organismul, băuturile cu puțin zahăr, grăsimi sau proteine ​​fac o treabă și mai bună de a ne menține hidratați mai mult timp, scrie ziarulromanesc.de.

Motivul are de-a face cu modul în care organismul nostru răspunde la băuturi, potrivit lui Ronald Maughan, profesor la St. Andrews’ School of Medicine și autorul studiului. Un factor este volumul unei anumite băuturi. Cu cât beți mai mult, cu atât băutura se elimină mai repede din stomac și este absorbită în sânge, unde poate dilua fluidele corpului și vă poate hidrata.

Laptele, mai bun decât apa? 

Celălalt factor care afectează cât de bine hidratează o băutură se leagă de compoziția nutritivă a unei băuturi. De exemplu, s-a constatat că laptele este chiar mai hidratant decât apa simplă, deoarece conține zahăr, lactoză, proteine ​​și grăsimi, toate acestea ajută la încetinirea golirii lichidului din stomac și la menținerea hidratării pe o perioadă mai lungă.

Citește și: Cum reziști la 40 de grade Celsius? Trucuri pentru a te răcori în autobuz sau pe trotuarele încinse

Laptele are, de asemenea, sodiu, care acționează ca un burete și reține apa în organism și are ca rezultat o producție mai mică de urină.

Același lucru poate fi spus și pentru soluțiile de rehidratare orală care sunt folosite pentru a trata diareea. Acestea conțin cantități mici de zahăr, precum și sodiu și potasiu, care pot ajuta, de asemenea, la promovarea retenției de apă în organism, conform Chip.de

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te