De ce să bei ceai călduț pe timp de caniculă. Toate metodele prin care să te răcorești

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 25.07.2023 - 20:29
Pe timp de caniculă este bine să beți ceai călduț Foto: unsplash.com (imagine cu rol ilustrativ)

România este sub cod roșu de caniculă. Temperaturle resimțite la umbră trec de 40 de grade Celsius, iar oamenii au tendința de a se răcori cu băuturi reci și aer condiționat la temperaturi mici. Specialiștii avertizează că aceste metode nu sunt tocmai bune pentru organism.

SHARE

Vremea în România a devenit de nesuportat. Meteorologii au emis cod roșu de caniculă. Oamenii încearcă să se protejeze de soare și să se răcorească. Tot mai multe apeluri de urgență sunt primite la 112. 

Băuturile extrem de reci și temperaturile foarte scăzute în încăperi nu sunt tocmai bune pentru organism, spun specialiștii. Dacă afară sunt 40 de grade, temperatura ambientală din casă nu trebuie să fie 20 de grade și nici în mașină. 

Iată câteva sfaturi despre cum să te răcorești pe timp de caniculă.

De ce să bei ceai călduț pe timp de caniculă. Toate metodele prin care să te răcorești  

Deși am fi tentați să bem apă rece de la frigider sau sucuri în care să punem cuburi de gheață, ori chiar băuturi alcoolice reci, specialiștii spun că cel mai bun pe timp de caniculă este de fapt un ceai călduț, chiar dacă organismul cere lichide mult mai reci. 

Temperatura călduță a lichidului va ajuta la o mai bună termoreglare a organismului.

Citește și: Cum să ne protejăm de caniculă? Recomandările medicilor: „Evitaţi expunerea la soare”

Dar nu toate ceaiurile sunt indicate. De exemplu, cel verde sau negru nu sunt recomandate din cauza conținutului de cofeină.

Specialiștii recomandă ceaiurile de mentă, soc sau mușețel. 

Însă, nu numai ceaiul ajută organismul pe timp de caniculă. Apa băută chiar și atunci când nu ne este sete, menține nivelul optim de hidratare. 

Apoi, o alimentație bogată în fructe și legume va asigura organismului nutrienții necesari pentru a rezista caniculei.

Evitați mâncarea de tip fast-food, mâncarea picantă și murăturile

Cum să îți menții o temperatură optimă în casă pe timp de caniculă

Cei care au aer condiționat nu își fac prea mari griji pentru răcorirea locuinței, poate doar când vor plăti factura la curent. 

Cei care nu beneficiază de astfel de aparate pot și ei să își păstrează o temperatură optimă folosindu-se de mici trucuri. 

1. Închideți ferestrele pe timpul zilei dar deschideți-le noaptea.

Până la 30% din căldura nedorită intră de afară. Păstrând ferestrele închise şi folosind draperii sau jaluzele, puteţi economisi până la 7% la facturi. Ferestrele pot fi deschise noaptea, când temperatura de afară este ceva mai scăzută.

Pe de altă parte, în timpul lunilor de vară, temperaturile pot scădea în timpul nopţii. Profitaţi din plin de aceste ore şi deschideţi ferestrele înainte de a vă culca.

Citește și: Șofer pe caniculă? 8 sfaturi utile dacă trebuie să te urci la volan când Soarele arde

2. Un ventilator poate ajuta

Poate că nu aveți aparate de aer condiționat, iar pe timp de vară și dacă ați achiziționa unul, montarea acestuia poate fi făcută doar de către profesioniști, iar aceștia având liste mari de așteptare, poate dura până la 3-4 săptămâni. 

Un ventilator este la îndemâna oricui și nu este necesar unul scump. Dar un ventilator la temperaturi de peste 35 de grade Celsius este practic inutil pentru că doar plimbă aerul cald. Însă, există un truc pentru a scădea temperatura ambientală cu câteva grade. 

Umpleţi un vas cu gheaţă şi poziţionaţi-l în faţa ventilatorulului, astfel încât aerul să fie suflat în acea direcţie. 

3. Puneți apă rece la tâmple și încheieturi folosiți cearșeafuri de bumbac

Aplicarea unei comprese reci în zonele unde se simte mai puternic pulsul, cum ar fi gâtul şi încheieturile mâinii, este una din cele mai bune metode de scădere a temeperaturii corpului.

Alegeţi lenjerie de pat din bumbac şi păstraţi un vas cu apă rece aproape pentru a vă putea scufunda picioarele dacă vă este cald în mijlocul nopţii.

4. Înlocuieşte becurile

Becurile cu lumină incandescentă emană foarte multă căldură, aşa că trebuie înlocuite cu becuri fluorescente, care consumă mai puţină energie, au o durată mai mare de funcţionare şi nici nu emană căldură.

Citește și: Cod portocaliu de caniculă în România. 45 de grade Celsius vor fi resimțite la umbră

5. Foloseşte un dezumidificator – acesta absoarbe umiditatea în exces din locuinţă, făcând aerul mult mai respirabil, chiar şi atunci când afară sunt temperaturi de peste 35 de grade Celsius. Umiditatea ideală în locuinţă ar trebui să fie de sub 60%.

6. Pornește hota 

Hota din bucătărie aspiră aerul fierbinte și umed din cameră, deci acesta este un mod ușor de a scăpa de căldura din acasă și de a economisi bani la factura de curent.

Aerisirea din baie funcționează în același mod, așa că asigură-te că pornești ventilația și acolo.

7.  Nu gătiți în timpul zilei

Rezervă aceste activităţi seara ori noaptea, când temperaturile de afară scad. De asemenea, scoate din priză aparate pe care nu le foloseşti, pentru că electronicele generează căldură chiar şi atunci când nu funcţionează.

8. Faceți dușuri reci

Un duș rece este cel mai rapid și mai sigur mod de a te răcori, chiar dacă pentru o scurtă perioadă de timp. Medicii nu recomandă însă astfel de metode petru cei care suferă de probleme cardiace.

Cum să te ferești de caniculă afară

În primul rând nu ar trebui să te prindă canicula afară. Dar dacă acest lucru nu este posibil, încearcă să-ți rezolvi toate problemele până în ora 11.00 sau după 17.00. 

Cât stați afară acoperiți-vă capul. Este sențial. 

Aveți în permanență o sticlă cu apă. este bine să fie foarte rece pentru că aceasta oricum se va încălzi afară. 

Mergeți prin locuri umbroase. Intrați în magazine sau în orice loc unde este aer condiționat ori de câte ori simțiți nevoia să vă răcoriți.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te