VIDEO Tehnologie ca în filmele SF, pentru motocicliști și șoferi: ochelari cu head-up display

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 12.07.2023 - 12:03
Tehnologie ca în filmele SF, pentru motocicliști și șoferi: ochelari cu head-up display - Foto: BMW/newatlas.com

Evoluția tehnologiilor în diferite domenii face posibilă dezvoltarea unor gadget-uri văzute doar în filmele SF. BMW a lansat o pereche de ochelari inteligenți, cu head-up display, care afișează în câmpul vizual toate informațiile esențiale la drum: viteză, indicații GPS, etc.

SHARE

Ceea ce în urmă cu câţiva ani era considerat ficţiune devine acum realitate. BMW a lansat, în cadrul unei eveniment organziat la Berlin, ochelarii inteligenți pentru motocicliști ConnectedRide Smartglasses.

Dotați cu tehnologia head-up display deja familiară în domeniul auto, aceștia proiectează în timp real toate datele relevante, cum ar fi navigaţia (afişare cu săgeţi reduse sau navigare detaliată cu nume de străzi, intersecţii şi direcţii precise), viteza sau treapta de viteză, direct în câmpul vizual al pilotului. 

Citește și: VIDEO&FOTO Povestea grilei BMW, de la „rinichii” stilizați în 1933, la „caloriferul” Hi-Tech de azi

ConnectedRide Smartglasses sunt proiectați pentru motocicliști, dar pot fi purtați și la volan. Nu e obligatoriu să ai motor sau mașină BMW

Ochelarii BMW ConnectedRide au fost proiectați special pentru motocicliști și se conectează cu ușurință, prin Bluetooth şi o aplicaţie, la smartphone-ul pilotului. Dar, de ce nu, ar putea fi purtați și de șoferi.

Mai mult, ConnectedRide Smartglasses nu sunt legați obligatoriu de vreun sistem disponibil doar pe motocicletele și mașinile BMW, ci doar de aplicația BMW Motorrad Connected, așa că pot fi utilizați și de proprietarii altor mărci. E adevărat, cu mai puține funcții. 

Citește și: FOTOREPORTAJ de la cel mai mare eveniment pentru mașini clasice, Concorso d’Eleganza Villa d’Este

De exemplu, doar cine are motor BMW poate seta ochelarii ConnectedRide prin intermediul multicontrolerului de pe ghidon.

Altfel, reglajele trebuie făcute înainte de a pleca la drum sau trăgând pe dreapta pentru a butona smartphone-ul. 

Lentile de soare, dar și cu dioptrii

Ochelarii ConnectedRide vin cu două seturi de lentile certificate UVA/UVB. Un set de lentile este 85% transparent şi poate fi folosit în special pentru căştile cu parasolare integrate. Celălalt set are lentilele colorate, transformând ochelarii inteligenţi într-o pereche perfectă de ochelari de soare.

Pentru persoanele care poartă ochelari de vedere, lentilele pot fi şlefuite şi ajustate la acuitatea vizuală necesară (până la maximum patru dioptrii) de către un optician folosind un adaptor RX. Pentru cei care poartă lentile de contact, ochelarii inteligenţi pot fi folosiţi în mod normal.

Bateria litiu-ion oferă ochelarilor până la zece ore de funcţionare. Iar prețul recomandat de producător este de 690 de euro. 

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te