În premieră, patru echipe de roboți umanoizi s-au confruntat în meciuri de fotbal în format 3 la 3 complet autonome, alimentate în întregime de inteligența artificială weekend-ul trecut, în capitala Chinei, în ceea ce a fost prezentat ca o avanpremieră pentru viitoarele Jocuri Mondiale ale roboților umanoizi, care vor avea loc la Beijing.
Potrivit organizatorilor, un aspect esențial al meciului a fost faptul că toți roboții participanți au funcționat complet autonom, folosind strategii bazate pe inteligența artificială, fără nicio intervenție sau supraveghere umană, relatează AP.
Citește și: VIDEO Nu găsești zidari? Un robot rezolvă problema. Ridică 10 m² de zidărie pe oră la milimetru
Primul turneu de fotbal între roboți umanoizi cu AI. Și-au dat la gioale ca fotbaliștii
Echipați cu senzori vizuali avansați, roboții au fost capabili să identifice mingea și să navigheze pe teren cu agilitate
De asemenea, au fost proiectați să se ridice singuri după ce au căzut.
Cu toate acestea, în timpul meciului, mai mulți au trebuit să fie scoși de pe teren pe targă de către personal, ceea ce a contribuit la realismul experienței.
China își intensifică eforturile de a dezvolta roboți umanoizi alimentați cu inteligență artificială, folosind competiții sportive precum maratoanele, boxul și fotbalul ca teren de testare în lumea reală.
Cheng Hao, fondator și CEO al Booster Robotics, compania care a furnizat roboții jucători, a declarat că competițiile sportive oferă terenul de testare ideal pentru roboții umanoizi, contribuind la accelerarea dezvoltării atât a algoritmilor, cât și a sistemelor integrate hardware-software.
Citește și: Primul robot AI ca în filme! „Gândește” și funcționează complet autonom, fără nicio conexiune
El a subliniat, de asemenea, că siguranța este o preocupare centrală în aplicarea roboților umanoizi.
"În viitor, am putea aranja ca roboții să joace fotbal cu oamenii. Asta înseamnă că trebuie să ne asigurăm că roboții sunt complet siguri", a spus Cheng.
"De exemplu, un robot și un om ar putea juca un meci în care victoria nu contează, dar au loc interacțiuni ofensive și defensive reale. Acest lucru ar ajuta publicul să construiască încredere și să înțeleagă că roboții sunt siguri", a adăugat acesta.
Booster Robotics a furnizat hardware-ul pentru toate cele patru echipe universitare, în timp ce echipa de cercetare a fiecărei școli a dezvoltat și încorporat propriii algoritmi pentru percepție, luarea deciziilor, formațiile jucătorilor și strategiile de trecere - inclusiv variabile precum viteza, forța și direcția, potrivit lui Cheng.
În meciul final, echipa THU Robotics a Universității Tsinghua a învins echipa Mountain Sea a Universității Agricole din China cu scorul de 5-3 și a câștigat campionatul.
Dl Wu, un susținător al Tsinghua, a sărbătorit victoria lor, lăudând totodată competiția.
„Ei (THU) s-au descurcat foarte bine”, a spus el. "Dar echipa Mountain Sea (a Universității Agricole) a fost, de asemenea, impresionantă. Ei au adus o mulțime de surprize".
Bărbații din China au avut o singură participare la Cupa Mondială și au fost deja eliminați din competiția de anul viitor din Canada, Mexic și Statele Unite.