VIDEO Bruno Kovacic: Inteligența artificială poate preveni dependența de jocuri de noroc

DE Andrei Mocanu | Actualizat: 22.06.2021 - 10:07
Bruno Kovacic, Chief Tehnology Officer la Superbet

Industria jocurilor de noroc are tot interesul să identifice jucătorii cu risc de dependență și să contribuie la salvarea lor, a explicat Bruno Kovacic, Chief Tehnology Officer la Superbet, în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

SHARE

Bruno Kovacic, Chief Tehnology Officer la Superbet, crede că, în curând, România va avea o a doua companie, după UiPath, care a pornit aici și care va deveni jucător la nivel mondial. De aceea, croatul a decis să se alăture Superbet. 

„M-a prins povestea Superbet, am văzut oportunitatea unei companii care crește repede pentru Europa de Est și Centrală, cu posibilitatea de a deveni compania numărul 1 în domeniu la nivel mondial.

În ultimii ani, Superbet a crescut foarte mult și a devenit un jucător puternic în regiune, cu șanse mari să devină unul global.

Superbet a fost o afacere de retail din România, dar cred cu convingere că, la fel ca UiPath, care a pornit tot din România, și Superbet va fi un star mondial”, a menționat Bruno Kovacic, în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Automatizarea muncii pe care o făceau oamenii

Bruno Kovacic a menționat că Superbet se dezvoltă în direcția unei companii de tehnologie, similară celor din Silicon Valley, diferită față de majoritatea operatorilor de pariuri de pe piață. Și s-a orientat, firesc, către Inteligența Artificială (AI).

„Operăm la o scară mare, avem multe informații, deci optimizarea a cât mai mult din acestea reprezintă o necesitate pentru noi. Sunt două mari zone în care folosim inteligență artificială.

Prima se referă la locurile unde putem reduce munca manuală, căci pe măsură ce creștem, avem nevoie de tot mai mulți oameni pentru a face față, deci dorim să automatizăm cât de mult putem.

Iar altă zonă este cea a informațiilor pe care le deținem și pe care le putem folosi.

De exemplu, pentru prima zonă, vorbim de segmentarea clienților. Este important pentru noi ca atunci când oamenii pariază să identificăm cât mai repede posibil dacă vor să abuzeze sistemul, dacă sunt jucători legitimi sau potențiali jucători, pe care vrem să îi tratăm cât mai bine, ca să nu-i pierdem.

Pe măsură ce compania a crescut, să detectăm aceste lucruri a devenit semnificativ mai greu. Anterior, făceam verificările manual, prin munca unor oameni. Angajații se uitau la jucători și apoi decideau dacă cineva era un jucător legitim sau nu.

Aceste decizii se fac după reguli de bază, deci putem anticipa câteva lucruri, astfel încât să ne dăm seama dacă e fraudă. Dar de multe ori e vorba de intuiție, ceea ce e foarte greu de dezvoltat într-un mod convențional”, a precizat Bruno Kovacic, Chief Tehnology Officer la Superbet.

Prin urmare, Superbet a dezvoltat un model de machine learning care ajută segmentarea jucătorii cât mai repede posibil.

„Funcționează foarte bine. Acum, după primul pariu plasat, detectăm 75% dintre cei care încearcă să abuzeze sistemul. Pentru restul, suntem capabili să îi încadrăm în categorii de risc, care sunt analizate de oameni, care au mult mai puțin de lucru, dar mai multă informație care să le permită să ia o decizie.

De asemenea, cu inteligența artificială putem lua decizii care înainte era imposibile. De exemplu, în timpul unui astfel de proces de segmentare, încercăm să detectăm viitorii jucători VIP.

Când vedem că cineva are potențialul de a sta cu noi pentru un termen lung, vrem să ne asigurăm că îl tratăm bine de la început, să ne asigurăm că nu sunt probleme și folosind modelul machine learning am scurtat timpul de detectare a acestor jucători de cinci ori”, a arătat Bruno Kovacic.

Programe personalizate prin Inteligența Artificială

Chief Tehnology Officer a apreciat că tehnologia are un impact major asupra clienților, inclusiv prin personalizarea conținutului.

„E ceva ce vedem în toate industriile: recomandări, un istoric, ce îți place. Facem și noi acest lucru și e o provocare importantă pentru noi, pentru că acest domeniu e bine dezvoltat în lumea tech, multe companii îl folosesc pentru aplicațiile lor și, de exemplu, în site-ul nostru de gamming e foarte clar.

Avem jocuri care sunt permanente, pe site tot timpul și, bazându-ne pe comportamentul clientului, putem estima, până la un punct, care vor fi de interes pentru acesta. Și i le arătăm.

O arie mai mare pentru noi, pe care încercăm să o dezvoltăm, dar e mai complexă, este cea privind recomandările în sport. Dar, spre deosebire de alte aplicații sau modele de interacțiune, în sport avem componenta timpului.

Când recomanzi cuiva un film, acel film e acolo tot timpul. Nu contează momentul când îl urmărește.

Dar în cazul meciurilor, interesul unei persoane pentru un anumite pariu se schimbă cu timpul. Când cineva se uită la un meci în direct, ceva ce poate fi atractiv în primele minute, nu mai e interesant 5 minute înainte de final.

Prin modele de AI, putem să oferim o experiență mai bună utilizatorilor, dar e semnificativ mai complexă decât ce este acum pe piață”, a declarat Bruno Kovacic, în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Industria pariurilor, interesată de prevenirea adicției

Inteligența artificială poate preveni dependența de jocuri de noroc, iar companiile din domeniu sunt interesate de acest aspect, a precizat Chief Tehnology Officer la Superbet.

„AI poate preveni adicția. E pe agenda noastră. Nu e greu. Când segmentăm utilizatorii în jucători buni, răi sau VIP, cu tehnica similară putem detecta și persoanele cu potențial de dependență. Le detectăm repede.

E foarte important pentru noi, ca industrie, pentru că vrem să eliminăm acest stigmat care există în unele piețe și putem face doar fiind responsabili social și să-i ajutăm cât mai repede posibil, poate îi ajutăm să se facă bine”, a precizat Bruno Kovacic, în cadrul #2021 SUMMIT DE TEHNOLOGIE, organizat de Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te