România, pe lista scurtă a țărilor în care se produc oglinzi asferice pentru sisteme Head-Up Display

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 17.07.2023 - 13:06
România, pe lista scurtă a țărilor în care se produc oglinzi asferice pentru sisteme Head-Up Display - Foto: Continental

România a intrat pe lista scurtă a țărilor în care se produc oglinzi asferice pentru sisteme Head-Up Display, după extinderea centrului de producție Continental Automotive din Timișoara în 2022.

SHARE

Extinderea centrului de producție Continental Automotive din Timișoara, inaugurat în toamna anului trecut, a dus la o creștere substanțială a numărului de produse destinate experienței utilizatorului auto și a confortului acestuia, în special a unităților de afișare pe parbriz, cunoscute sub denumirea de Head-up Display.

Pe lângă fabricarea numeroaselor asemenea componente auto, megafabrica Continental din Timișoara a început recent să producă și oglinzi asferice, un element cheie fără de care punerea în funcțiune a unui Head-up Display nu ar fi posibilă.

Citește și: VIDEO Cristian Mihaly, Vitesco Technologies: România, pe harta mondială a electrificării auto

Oglinzi asferice, cele mai importante componente optice ale unui Head-up Display

Oglinzile asferice sunt cele mai importante componente optice ale unui Head-up Display (HUD). Un astfel de echipament afișează informații exact acolo unde sunt necesare în raza vizuală a șoferului.

Conducătorii auto primesc toate informațiile importante, cum ar fi viteza, semnalele de avertizare și săgețile indicatoare pentru navigare, fără a se uita în jos la panoul de instrumente sau la afișajul secundar din bordul mașinii, ceea ce reduce distragerea atenției șoferului și crește siguranța șofatului.

Producția de oglinzi asferice necesită un proces special  cunoscut sub terminologia de „high precision molding”. Procedura implică un grad ridicat de cunoștințe, chiar și din partea celor mai experimentați specialiști din domeniu.

Citește și: BMW caută specialiști români pentru uzina de 2 miliarde € de la Debrecen. E la 30 km de graniță

„Head-Up Display este unul dintre cele mai mari progrese tehnologice din industria auto, deoarece datorită acestuia șoferii rămân concentrați asupra drumului, au acces la informații de o importanță majoră cu privire la autovehiculul condus. Acest lucru reduce distragerea șoferului și contribuie la o conducere în sigurață.

Pentru megafabrica din Timișoara să vedem ieșind de pe linia de producție acest nou tip de componentă, care poartă denumirea de oglinzi asferice, presupune competențe și responsabilități noi, precum și un plus în ceea ce înseamnă extinderea spectrului de compenente auto pe care le fabricăm aici”, a spus Lucian Mărgineanu, directorul centrului de producție Automotive din Timișoara.

Ce componente auto de top se produc la Timișoara

În megafabrica din Timișoara sunt fabricate peste 17 milioane de produse anual. Printre cele mai importante pot fi enumerate: unități electronice de control al sistemului de siguranță airbag, sisteme electronice de frânare și parcare, pedale de accelerație cu circuit de reacție, unități de control pentru detecția mâinilor pe volan, atenuarea și stabilizarea verticală a suspensiei pneumatice, unități de control al servodirecției, unități de control pentru reglarea suspensiei și stabilizarea dinamică a sarcinii, unități de afișaj central de tip standard, sisteme de afișare pe parbriz și instrumente de bord.

Fabrica a livrat peste 148 de milioane de componente clienților, în cei peste 16 ani de activitate.

De-a lungul timpului, centrul de producție s-a dezvoltat în direcția Industriei 4.0, integrând echipamente și tehnologii precum sistemul inovator de stocare, instalația de trigenerare și altele.

În perioada 1999 - 2022 Continental a investit peste 2,2 miliarde de euro în activităţile din România. Toate cele trei domenii de activitate ale companiei sunt reprezentate în România. Continental deţine șase unităţi de producţie și patru centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab şi Iaşi.

La finalul anului 2022, Continental avea peste 19.000 de angajaţi, din care peste o treime reprezentată de ingineri și informaticieni și va continua să angajeze în funcție de viitoarele proiecte.

Continental a realizat în 2022 o cifră de afaceri de 39,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 57 de țări și piețe.

URMĂREŞTE-NE PE GOOGLE NEWS

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2023 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te