Cum descoperi cine este conectat la WiFi-ul tău? Pașii de urmat pentru a prinde intrușii

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 14.05.2024 - 15:46
Cum descoperi cine este conectat la WiFi-ul tău - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Cum descoperi cine este conectat la WiFi-ul tău - Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)

Cel mai probabil sunt multe cazuri când intrușii accesează neautorizat rețelele WiFi particulare. Sunt câtea lucruri care ne ajută să ne dăm seama dacă este cineva conectat și cine este acesta.

SHARE

Dacă simțiți o conexiune mai lentă la Internet decât în ​​mod normal sau bănuiți că cineva ar putea folosi serviciul de Internet fără permisiune, există modalități de a o detecta.

Astăzi, securitatea rețelelor wireless este esențială, atât pentru a proteja informațiile personale, cât și pentru a asigura performanța optimă a conexiunii.

Cum descoperi cine este conectat la WiFi-ul tău? Pașii de urmat pentru a prinde intrușii

Mulți oameni se întreabă: cum pot să știu cine este conectat la rețeaua mea WiFi ? Nu există nicio îndoială că o multitudine de dispozitive se conectează la WiFi-ul tău, de la televizoare, tablete, telefoane mobile, computere, console și multe altele. Din acest motiv, este foarte ușor pentru un intrus să se strecoare și să înceapă să fure din lățimea de bandă.

Pentru a afla cine este conectat la internet, cel mai bun mod este să verificați interfața web a routerului. Routerul găzduiește rețeaua WiFi, astfel încât are cele mai precise date despre dispozitivele care sunt conectate la acesta. Dar trebuie să fii foarte atent când te conectezi la WiFi cu acces public, deoarece nu este deloc recomandat.

Majoritatea routerelor oferă o modalitate de a vizualiza o listă de dispozitive conectate, deși unele nu o fac. De aceea, modalitatea ideală de a verifica dispozitivele conectate este de obicei utilizarea interfeței web a routerului.

Cu toate acestea, unele routere nu oferă această caracteristică, așa că poate dorești să încerci un instrument de scanare. Acesta este un software care rulează pe computerul tău și scanează rețeaua WiFi la care ești conectat pentru dispozitive active și le listează.

Citește și: Aplicația de pe telefon care te poate lăsa fără bani în cont. Aparent, este o măsură de securitate

Spre deosebire de instrumentele din interfața web a routerului, aceste programe de scanare dedicate nu au nicio modalitate de a enumera dispozitivele care au fost conectate, dar sunt deconectate în prezent. Adică veți vedea doar dispozitivele conectate .

Există multe aplicații pentru a face acest lucru, printre acestea fiind Wireless Network Watcher de la NirSoft. Ca și alte programe NirSoft, este un mic program la îndemână, fără publicitate sau malware .

În plus, nu este necesar să îl instalezi pe computer. Doar descarcă-l și rulează-l și el va urmări coneciunea pentru dispozitivele active, afișând numele acestora, adresele MAC și producătorul hardware-ului de rețea WiFi.

Citește și: Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani

Deși furtul pe internet era foarte frecvent în urmă cu 10 ani, acesta nu este ceva de care ar trebui îți faci griji în mod constant. Dacă utilizezi criptarea WPA2-PSK și ai o parolă bună, te poți simți în siguranță.

Pe de altă parte, este puțin probabil ca cineva să se conecteze la WiFi-ul tău fără permisiunea ta. Dar dacă ești îngrijorat că acest lucru se întâmplă dintr-un motiv oarecare, poți oricând să-ți schimbi parola de rețea, dezavantajul este că va trebui să o reintroduci pe toate dispozitivele tale aprobate, desigur.

Asigurați-te că WPS (acel buton care leagă de la distanță orice dispozitiv care caută WiFi) este dezactivat înainte de a face acest lucru, deoarece WPS este vulnerabil și ar putea fi folosit de atacatori pentru a se reconecta la rețea fără expresia de acces.

Detectează intrușii din rețeaua WiFi din aplicații 

Dacă preferi să folosești mobilul pentru a detecta intrușii în rețea, există aplicații gratuite care permit scanarea WiFi-ul și să vezi  dispozitivele conectate. Una dintre cele mai complete și populare este Fing, care este disponibil pentru Android și iOS . 

Această aplicație este ușor de utilizat și iese în evidență față de altele, deoarece vă arată informații detaliate despre dispozitivele conectate la ta, inclusiv numele, producătorul, adresa IP și chiar adresa MAC. O altă opțiune interesantă pentru Android, Network Analyzer, vă permite să efectuați o analiză completă a rețelei, inclusiv detectarea intruziunilor și identificarea problemelor de securitate.

Citește și: Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

Cu aceste sfaturi și instrumente, îți poți menține rețeaua WiFi în siguranță și sub control . Securitatea rețelei este esențială pentru a vă proteja confidențialitatea și a garanta o experiență bună de navigare, dar și pentru a vă păstra datele în siguranță, scrie computerhoy.com.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te