Aplicația de pe telefon care te poate lăsa fără bani în cont. Aparent, este o măsură de securitate

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 13.05.2024 - 10:44
Aplicația de pe telefon care te poate lăsa fără bani în con- Foto: Freepik.com (rol ilustrativ)
Foto: Freepik.com

Aveți mare grijă la funcțiile și aplicațiile pe care le aveți sau le instalați pe telefonul mobil. Deși par unele de securitate, acestea deschid porțile atacatorilor cibernetici.

SHARE

Există o funcție foarte utilă pe smartphone care ar trebui să fie întotdeauna dezactivată dacă nu vrei să pui în pericol economiile din contul tău bancar. Aparent, este o măsură de securitate, dar în realitate ajută la răspândirea programelor malware.

Funcția de pe telefon care te poate lăsa fără bani în conturi. Aparent, este o măsură de securitate

Este esențial să îți iei măsuri de precauție cu parolele, să dezactivezi GPS-ul și Bluetooth, dar există o caracteristică în special pe care ar fi trebuit să o dezactivezi pentru a opri infractorii cibernetici.

Citește și: Cuvântul pe care să nu-l mai spui niciodată la telefon. Ce pățești dacă răspunzi în acest fel?

Este vorba despre accesul aplicațiilor terță parte la datele tale.  Aceste aplicații, dezvoltate de companii sau dezvoltatori din afara Google, pot accesa datele și reprezintă o amenințare pentru confidențialitatea ta.

Citește și: Informații care nu trebuie publicate la profilul tău de FB ori Instagram. Hackerii te lasă fără bani

Pentru a verifica configurația acestei secțiuni pe mobil , accesează opțiunea Securitate din contul tău Google. În secțiunea Aplicații terță parte cu acces la cont , selectează Gestionați accesul terță parte și alege aplicațiile sau serviciile pe care dorești să le examinezi.

Pericolul este că unele aplicații rău intenționate, create de infractorii cibernetici, pot profita de acest acces pentru a colecta și utiliza datele. Recent, în Magazinul Google Play a fost descoperită o aplicație numită 2FA Authenticator, instalată de peste 10.000 de utilizatori.

Promite că va oferi securitate, dar de fapt răspândește malware

Această aplicație promite să ofere autentificare cu doi factori, dar de fapt răspândește malware pe dispozitivele mobile. 

Programul malware, cunoscut sub numele de Vultur, este conceput pentru a ataca aplicațiile de servicii financiare și pentru a goli conturile bancare ale utilizatorilor, una dintre multele escrocherii existente.

Foto: Freepik.com

Citește și: Dacă primești acest mesaj pe telefon, ai putea fi victima unei înșelăciuni. Ce nu trebuie să faci

Aplicația solicită permisiuni pentru a accesa funcții precum camera, blocarea ecranului și rețeaua, fără ca utilizatorii să acorde atenție acestor detalii. Drept urmare, își pun în pericol confidențialitatea și economiile.

Este important să verificii ce aplicații terțe au acces la datele tale. și să le dezactivezi pe cele în care nu ai încredere sau care nu sunt necesare. De asemenea, ai grijă să păstrezi întotdeauna NFC dezactivat, cu excepția cazului în care îl utilizezi pentru a efectua plăți, se arată într-un material computerhoy.com.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te