Un burete alimentat de soare poate produce apă dulce, din apă de mare, în doar 6 ore de expunere

DE Florin Budescu | Actualizat: 02.07.2025 - 21:48
Femeie vărsând apă dintr-un recipient de sticlă - Foto: Pexels/Maria Verkhoturtseva
Femeie vărsând apă dintr-un recipient de sticlă - Foto: Pexels/Maria Verkhoturtseva
Femeie bând apă dintr-o sticlă - Foto: Pexels/Arnie Watkins
Femeie bând apă dintr-o sticlă - Foto: Pexels/Arnie Watkins

Un burete care este alimentat cu energie solară poate să producă apă dulce, din apă sărată de mare, în numai şase ore de expunere la lumina solară.

SHARE

Planeta noastră este bogată în apă. Dar marea majoritate a acesteia este prea sărată pentru a o putea folosi. Cercetătorii au dezvoltat un material aerogel, asemănător unui burete, pentru a transforma apa de mare în apă dulce potabilă.

Această nouă tehnologie, dezvoltată de o echipă de la Universitatea Politehnică din Hong Kong, oferă o cale promițătoare către desalinizarea durabilă și cu consum redus de energie.

Interesant este că demonstrarea conceptului a dat rezultate promițătoare, în testele din lumea reală. Deoarece există o cantitate limitată de apă dulce și populația globală este în creștere, desalinizarea - procesul de eliminare a sării din apă - a devenit o tehnologie vitală la nivel mondial.

Un burete alimentat de soare poate produce apă dulce, din apă de mare, în doar 6 ore de expunere

Principalul dezavantaj al instalațiilor de desalinizare convenționale este necesarul semnificativ de energie.

Prin urmare, a existat o nevoie de dezvoltare a unor metode de desalinizare durabile, cu consum redus de energie, pentru a aborda provocările globale legate de deficitul de apă într-un mod responsabil, din punct de vedere ecologic.

În cadrul acestei dezvoltări, echipa a creat un material asemănător unui burete, cu „buzunare microscopice de aer”, care pot transforma apa sărată în apă dulce, conform interestingengineering.com.

Citeşte şi: Băutura care te răcorește instant vara. Slăbește și o faci în casă cu doar 3 ingrediente

Această abordare inovatoare folosește doar lumina soarelui și un capac simplu din plastic, oferind o soluție simplă și eficientă de desalinizare.

Poate ați auzit despre alte materiale spongioase pentru curățarea apei, cum ar fi hidrogelurile. Sunt moi și umplute cu lichid. Acest nou material este un aerogel. Este mai rigid, cu pori solizi perfecți pentru mișcarea vaporilor de apă.

Echipa condusă de Xi Shen și colegii săi a creat o pastă din nanotuburi de carbon și nanofibre de celuloză. Pasta a fost apoi utilizată în imprimarea 3D, pentru a o construi strat cu strat, pe o suprafață înghețată, creând acele găuri verticale minuscule, perfect uniforme (cu o lățime de doar 20 de micrometri).

Citeşte şi: Fructele de sezon care curăță colonul și sunt pline de vitamina A. Le bei mai mult

Cea mai interesantă parte este că noul material își menține eficiența, indiferent de dimensiunea sa. Echipa a testat aerogelul cu bucăți pătrate din material cu dimensiuni variate, de la o lățime de 0,4 inci (1 centimetru) până la o lățime de 3 inci (8 centimetri).

Rata de evaporare a apei a rămas la fel de eficientă, atât pentru piesele mai mici, cât și pentru cele mai mari. Acest lucru ar putea fi benefic pentru extinderea tehnologiei. Pentru a-l testa, cercetătorii l-au dus în aer liber.

Femeie bând apă dintr-o sticlă - Foto: Pexels/Arnie Watkins

Au plasat aerogelul într-o cană cu apă de mare, l-au acoperit cu un capac simplu, curbat, din plastic și au lăsat soarele să-și facă treaba. Lumina soarelui încălzește materialul spongios, evaporând doar apa, lăsând în urmă sarea.

Citeşte şi: Legumele din grădină care conțin 90% apă. Slăbești și mănânci. Conțin vitamina C

Acești vapori de apă curați se adună apoi pe partea inferioară a capacului de plastic. Pe măsură ce se răcesc, se condensează înapoi în lichid, picurând într-o pâlnie și apoi într-un recipient, aflat dedesubt.

După doar șase ore în lumina naturală a soarelui, acest sistem simplu a generat aproximativ 3 linguri de apă proaspătă și potabilă. Deși cantitatea este mai mică, echipa spune că tehnica este scalabilă.

„Aerogelul nostru permite desalinizarea la capacitate maximă, la orice dimensiune, ceea ce oferă o soluție simplă pentru desalinizarea fără consum de energie, pentru a produce apă curată”, a declarat Shen.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te