Teorema lui Pitagora nu a fost descoperirea acestuia. Unde a fost găsită baza Teoriei Euclidiene

DE Florin Budescu | Actualizat: 13.10.2023 - 12:43
Teorema lui Pitagora nu a fost descoperirea acestuia - Foto: Profimedia Images

Teorema lui Pitagora nu a fost descoperirea matematicianului grec. Există cel puţin două probe istorice mult mai vechi decât anul naşterii acestuia în care este figurată teorema, care dovedesc că aceasta era cunoscută de mult mai mult timp.

SHARE

Astfel, constructorii din Stonehenge au folosit teorema lui Pitagora cu mai multe secole înainte de nașterea matematicianului, spun experții.

Un matematician babilonian necunoscut l-a devansat pe Pitagora, la descoperirea bazei Trigonometriei, cu mai bine de 1000 de ani, susțin experții care au studiat o tăbliţă babiloniană.

Pitagora din Samos a fost un foarte important filosof şi matematician grec ionian, fondatorul pitagoreanismului.

Teorema lui Pitagora nu a fost descoperirea acestuia

Mii de oameni se adună în jurul pietrelor enorme de la Stonehenge, la fiecare solstițiu de vară, pentru a se minuna de misterele acestuia.

Dar s-ar putea să nu aprecieze o perspectivă dezvăluită recent de experți, despre structura veche de peste 4.000 de ani: constructorii din neolitic au folosit concepte geometrice despre care se credea până acum că au fost descoperite multe secole mai târziu, de Pitagora, conform Fortune.

Dar şi un geniu babilonian a inscripţionat celebra teoremă, care este adesea asociată cu Grecia, pe o tăbliţă de lut cunoscută acum sub numele de Plimpton 322.

Citeşte şi: Problemă de matematică: 2+(2x2+2)+2x2-2=? Vezi răspunsul? Pitagora îl considera semnul universului

Oamenii de știință spun acum că conținutul tăbliţei vechi de 3.700 de ani depășește și cunoștințele omului modern.

Cercetătorii de la Universitatea din New South Wales (UNSW), Sydney, susțin că cele patru coloane cu 15 rânduri de caractere cuneiforme „reprezintă cel mai vechi și mai precis tabel trigonometric de lucru din lume, un instrument de lucru care ar fi putut fi folosit în topografie și în calcularea modului de a construi temple, palate și piramide", conform ancient-origins.com.

Mulţi cercetători şi arhitecţi s-au întrebat cum ar fi fost posibilă construirea acestor edificii, unele colosale ca dimensiuni, fără a avea cunoştinţele omului modern, ba, chiar mai mult decât atât.

Citeşte şi: Descoperire istorică făcută de 2 liceeni la teorema lui Pitagora.Matematicienii o credeau imposibilă

Dr. Daniel Mansfield, de la Universitatea din New South Wales, Australia:

„Cercetarea noastră dezvăluie că Plimpton 322 descrie formele triunghiurilor dreptunghiulare folosind un nou tip de trigonometrie bazată pe rapoarte, nu pe unghiuri și cercuri. Este o lucrare matematică fascinantă care demonstrează un geniu incontestabil […]

Tableta nu conține doar cel mai vechi tabel trigonometric din lume; este, de asemenea, singurul tabel trigonometric complet precis, din cauza abordării foarte diferite babiloniene a aritmeticii și geometriei.”

Teorema lui Pitagora afirmă că suma pătratelor catetelor este egală cu pătratul ipotenuzei. În matematică, Teorema aceasta este un enunţ fundamental din geometria euclidiană, între cele trei laturi ale unui triunghi dreptunghic.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te