Temperaturile oceanelor la niveluri-record. Oamenii de știință sunt alarmați și nu cunosc cauzele

DE Florin Budescu | Actualizat: 06.05.2023 - 00:30
Stea de mare spinoasă, mic coral roz și burete alb cu volănaş - floră şi faună marină ce ar putea fi afectată de încălzirea oceanelor - Foto: Profimedia Images
Stea de mare spinoasă, mic coral roz și burete alb cu volănaş - floră şi faună marină ce ar putea fi afectată de încălzirea oceanelor - Foto: Profimedia Images

Căldura de la suprafața oceanului este la niveluri-record. Temperaturile au început să crească la mijlocul lunii martie a acestui an și au crescut vertiginos, în decursul mai multor săptămâni, făcându-i pe oamenii de știință să nu-și dea seama exact de ce.

SHARE

Temperaturile au scăzut, de la vârful din aprilie, așa cum o fac în mod natural, în primăvară, dar sunt încă mai ridicate decât au fost vreodată înregistrate pentru această parte a anului.

Temperatura oceanelor creşte

„Este remarcabil”, a spus Gregory C. Johnson, oceanograf la National Oceanic and Atmospheric Administration, care calculează temperatura suprafeței oceanului, cu o rețea de nave, geamanduri, sateliți și flotoare.

Deși sunt încă date preliminare, dacă rezistă, a spus el, „acestea sunt o altă piatră de hotar”.

Recordul poate să nu pară imens. Este cu aproape două zecimi de grad mai mare decât recordul anterior, din anul 2016. Având cât de multă căldură este necesar pentru a încălzi acest imens corp de apă, „este o cantitate masivă de energie”, a spus CNN Matthew England, profesor de dinamică oceanică și climatică, la Universitatea din New South Wales, Australia.

Citeşte şi: Preşedintele COP28: Lupta cu încălzirea globală, „fără a încetini” economia. E șeful petrolului EAU

Ce se află în spatele acestei creșteri rapide nu este încă pe deplin limpede. „Aceste temperaturi tocmai au crescut, oamenii nu au avut șansa de a afla totul”, a spus Johnson.

Unii oameni de știință sunt îngrijorați de amploarea acestor noi înregistrări, care ar putea marca începutul unei tendințe alarmante.

Alții spun că temperaturile-record ca acestea sunt întotdeauna îngrijorătoare, dar de așteptat, având în vedere criza climatică, cauzată de om.

Citeşte şi: Oamenii de știință, despre încălzirea globală: „Europa trebuie să se obișnuiască cu caniculele”

Toți sunt de acord că consecințele vor fi probabil semnificative. Oceanele mai calde înălbesc coralii, ucid viața marină, măresc creșterea nivelului mării și fac oceanul mai puțin eficient, în absorbția poluării cauzate de încălzirea planetei.

Cu câte oceanele devin mai calde, cu atât planeta se va încălzi mai mult.

Întoarcerea El Niño

Se crede că un factor major al încălzirii este un fenomen El Niño, care se apropie și este potențial puternic, o fluctuație naturală a climei, asociată cu încălzirea în Oceanul Pacific tropical central și de est, care are un efect de încălzire globală.

Lumea tocmai a ieșit dintr-o La Niña de trei ani, omologul mai rece al lui El Niño, care a ajutat la mascarea întregului impact al încălzirii globale. De la La Niña, care s-a încheiat în luna martie, temperaturile oceanelor par să fie mai scăzute, spun oamenii de știință.

„Este un pic ca și cum am avut ușa congelatorului deschisă, de ceva vreme, și a ajutat la răcirea planetei”, a spus Johnson.

Dar, chiar dacă acel congelator a fost deschis, temperaturile de fundal au continuat să crească. Acum, congelatorul este închis, iar totul este mai fierbinte decât înainte.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te