Oamenii de știință au descoperit că utilizarea somniferelor ar putea reduce acumularea de aglomerări toxice de proteine în lichidul care „spală” creierul în fiecare noapte, potrivit Science Alert, scrie Mediafax.
Pastila banală luată zilnic de mulți români care ar putea preveni Alzheimerul. Descoperire uluitoare
Cercetătorii de la Universitatea Washington din St. Louis au constatat că persoanele care au luat suvorexant, un tratament obișnuit pentru insomnie, timp de două nopți au înregistrat o ușoară scădere a două proteine, amiloid-beta și tau, care se acumulează în cazul bolii Alzheimer.
O nouă direcție de cercetare pentru prevenirea Alzheimerului
Deși este unul de scurtă durată și implică un grup mic de adulți sănătoși, studiul reprezintă o demonstrație interesantă a legăturii dintre somn și markerii moleculari ai bolii Alzheimer.
Citește și Pastila cel mai des folosită de români, pericol pentru sănătate: atacă ficatul, distruge rinichii
Tulburările de somn pot fi un semn de avertizare timpurie a bolii Alzheimer, care precede alte simptome, cum ar fi pierderea memoriei și declinul cognitiv.
Până la apariția primelor simptome, nivelurile de amiloid-beta anormal sunt aproape la apogeu, formând aglomerări numite plăci care înfundă celulele creierului.
Somnul profund, esențial pentru „curățarea” creierului
Cercetătorii cred că promovarea somnului ar putea fi o modalitate de a preveni Alzheimerul, permițând creierului adormit să se curețe de resturile de proteine și de alte „deșeuri” din timpul zilei.
Citește și Ceaiul care încetinește îmbătrânirea și îți păstrează mintea limpede. Cât trebuie să bei pe zi
Studiul a durat doar două nopți și a implicat 38 de participanți de vârstă mijlocie care nu prezentau semne de afectare cognitivă și nu aveau probleme de somn.