Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză

DE Florentina Enache | Actualizat: 24.09.2024 - 10:23
Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză - Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)
Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză. Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic a publicat un raport îngrijorător.

SHARE

Oceanele lumii sunt pe punctul de a deveni prea acide pentru a susține în mod corespunzător viața marină sau pentru a contribui la stabilizarea climei, se arată într-un nou raport publicat luni.

Raportul, elaborat de Institutul Potsdam pentru cercetarea impactului climatic (PIK), detaliază nouă factori care sunt esențiali pentru reglarea capacității planetei de a susține viața.

Ne-am putea confrunta cu dispariția peștilor din ocean. Cercetătorii au găsit misterioasa cauză

În șase dintre aceste domenii, limita de siguranță a fost deja depășită în ultimii ani ca urmare a activității umane.

Limitele de siguranță care au fost deja depășite se referă la factori cruciali, precum: schimbările climatice, dispariția anumitor specii de viețuitoare și o creștere a poluanților, inclusiv a materialelor plastice și a îngrășămintelor chimice utilizate în agricultură.

Citește și: O schimbare misterioasă în interiorul oceanelor amenință să distrugă planeta. Cercetătorii în alertă

Acidificarea oceanelor ar putea deveni în curând al șaptelea prag care va fi depășit, în mare parte ca urmare a emisiilor tot mai mari de dioxid de carbon (CO2) create prin arderea combustibililor fosili.

„Pe măsură ce emisiile de CO2 cresc, o cantitate mai mare din acesta se dizolvă în apa de mare... făcând oceanele mai acide”, a declarat reporterilor Boris Sakschewski, unul dintre autorii principali.

Citește și: Încălzirea globală modifică rotația Pământului. Și timpul însuşi este afectat

„Chiar și cu reduceri rapide ale emisiilor, un anumit nivel de acidificare poate fi inevitabil din cauza CO2-ului deja emis și a timpului de răspuns al sistemului oceanic”, a explicat el.

„Prin urmare, depășirea limitei de acidificare a oceanelor pare inevitabilă în următorii ani”.

Consecințe ireversibile

Apa acidă dăunează coralilor, crustaceelor și fitoplanctonului care hrănește o serie de specii marine.

Aceasta înseamnă, de asemenea, că perturbă aprovizionarea cu alimente a miliarde de oameni și limitează capacitatea oceanelor de a absorbi mai mult CO2, acest lucru contribuind la încălzirea globală.

Singura dintre cele nouă limite planetare care nu este aproape de a fi depășită se referă la starea stratului protector de ozon al planetei, scrie ScienceAlert

Substanțele chimice produse de om au deteriorat acest scut, provocând ploi acide, dar acesta a început să se refacă de când o serie dintre aceste substanțe chimice au fost interzise în 1987.

Citește și: De ce mii de rechini dorm pe fundul oceanului? Un VIDEO ciudat a uluit cercetătorii. „E nemaivăzut!”

Un al nouălea prag - privind concentrațiile de particule minuscule din atmosferă care pot provoca boli cardiace și pulmonare - este aproape de limita de pericol.

Foto: Profimedia Images (rol ilustrativ)

Însă cercetătorii au afirmat că riscul dă semne de ușoară scădere datorită eforturilor mai multor țări de a îmbunătăți calitatea aerului.

PIK a stabilit aceste nouă niveluri de pericol planetar pentru a avertiza oamenii să nu facă sistemele naturale ale Pământului să treacă de punctele fără întoarcere.

„Aceste puncte... dacă ar fi depășite, ar conduce la consecințe ireversibile și catastrofale pentru miliarde de oameni și pentru multe generații viitoare de pe Pământ”, au afirmat aceștia.

Toate cele nouă limite planetare sunt „interconectate”, astfel încât depășirea unei limite cruciale poate destabiliza întregul sistem de viață al Pământului, a declarat Sakschewski.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te