O schimbare misterioasă în interiorul oceanelor amenință să distrugă planeta. Cercetătorii în alertă

DE Florentina Enache | Actualizat: 11.07.2024 - 12:24
O schimbare misterioasă în interiorul oceanelor amenință să distrugă planeta. Cercetătorii în alertă - Foto: Freepik.com (Imagine cu rol ilustrativ)

O schimbare misterioasă în interiorul oceanelor amenință să distrugă planeta. Cercetătorii sunt în alertă.

SHARE

Un nou studiu publicat luna aceasta a scos în evidență pericolele din ce în ce mai mari ale modificărilor curenților oceanici. Conform acestei noi cercetări, circulația mai slabă a curenților oceanici ar putea, de fapt, spori cantitatea de CO2 acumulată în atmosferă, accelerând distrugerea planetei prin creșterea temperaturilor globale.

Schimbările în circulația curenților oceanici sunt, de asemenea, legate de schimbările climatice, deci este un cerc vicios. Conform previziunilor oamenilor de știință, încetinirea circulației curenților oceanici ar putea însemna o reducere a absorbției dioxidului de carbon din atmosferă de către ocean. 

Citește și: Se doboară recordul de temperatură din România? Maxima absolută a fost înregistrată acum 73 de ani

Cu toate acestea, ei au prezis, de asemenea, că aceasta ar putea însemna că mai puțin dioxid de carbon ajunge în atmosferă, de pe fundul oceanelor.

Astfel, oamenii de știință cred că ar putea exista un efect de echilibrare. Cu toate acestea, conform unui nou studiu, modificarea circulației curenților oceanici ar putea avea efecte grave asupra temperaturilor globale. 

Noua cercetare a fost condusă de cercetători de la MIT și publicată în Nature Communications. Deși pentru unii cercetători, lucrurile par să rămână echilibrate, alții consideră că, pe măsură ce încetinește circulația curenților, aceasta poate elibera de fapt mai mult dioxid de carbon stocat pe fundul oceanului, relatează BGR.

Acest fenomen va crește temperaturile la nivelul globului, dioxidul de carbon fiind un gaz cu efect de seră. Mai mult decât atât, va duce la topirea calotei glaciare și la creșterea nivelului mărilor, care ar putea decima coastele țărilor din întreaga lume.

Citește și: VIDEO Scenariu de coșmar: Curenții oceanici, în colaps din 2025. Părți ale Europei vor îngheța

Studiul consideră că schimbările în curenții oceanici ar putea provoca, de fapt, o dragare mai mare a carbonului din adâncurile oceanelor, pentru că acest lucra va afecta echilibrul dintre fier, carbon, nutrienți, microorganisme și o clasă de molecule cunoscute sub denumirea de „liganzi". Încetinirea curenților aduce schimbări fundamentale acestor factori, afectând cantitatea de dioxid de carbon eliberată în ocean.

În cele din urmă, acest lucru va înseamna că oceanul va emana mai mult dioxid de carbon în atmosferă. Cercetătorii spun că acest lucru schimbă complet ceea ce credeam că se întâmplă cu oceanul și că trebuie să găsim modalități de a reduce emisiile, astfel încât să putem câștiga mai mult timp pentru a atenua problema schimbărilor climatice.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te