LIVE Alegeri prezidențiale Vezi în timp real prezența la vot
855.672 Votanți în România
4,75 %
229.029 Votanți în străinătate
Click aici pentru statistici complete

A apărut o soluţie ce foloseşte Inteligența Artificială, pentru alungat ţânţarii. Miroase de fug!

DE Florin Budescu | Actualizat: 19.01.2024 - 16:53
A apărut o soluţie ce foloseşte AI, pentru alungat ţânţarii - Foto: Pexels/Jimmy Chan
A apărut o soluţie ce foloseşte AI, pentru alungat ţânţarii - Foto: Pexels/Jimmy Chan

A apărut o soluţie ce foloseşte AI, pentru alungat ţânţarii. Miroase de-i face să fugă. Ultima invenţie este proiectarea moleculelor de respingere a țânțarilor, prin integrarea învățării automate hyperbox și proiectarea moleculară.

SHARE

A apărut o soluţie ce foloseşte AI, pentru alungat ţânţarii. Miroase de-i face să fugă. Ultima invenţie este proiectarea moleculelor de respingere a țânțarilor, prin integrarea învățării automate hyperbox și proiectarea moleculară, asistată de computer.

Adică prin folosirea inteligenţei artificiale, ca să simplificăm lucrurile şi ele să fie pe înţelesul tuturor.

A apărut o soluţie ce foloseşte AI, pentru alungat ţânţarii

Utilizarea substanţelor repelante pentru țânțari este o modalitate eficientă de a preveni bolile transmise de aceştia, dincolo de disconfortul creat de înţepături.

În pofida acumulării de informații despre aceste substanţe, rămâne provocarea lipsei de înțelegere a mecanismului lor de acțiune.

Oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că este nevoie de metode sistematice, pentru descoperirea de noi alternative, care să atenueze dezavantajele substanţelor folosite acum.

Citeşte şi: De ce pișcă țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții? Ce le atrage de fapt pe aceste insecte

Acestea sunt mirosul neplăcut al unor repelante, faptul că dizolvă plasticul și cauciucul sintetic și uneori este ineficient împotriva speciilor de țânțari anofeli.

Ţânţarii sunt vectori pentru mulţi agenţi patogeni, care infectează milioane de oameni, anual. Bolile majore transmise de țânțari sunt malaria, maladia dengue, chikungunya și zika.

Ţânţarii se bazează foarte mult pe miros, pentru a-şi localiza gazdele umane, folosind două indicii: prezenţa dioxidului de carbon (care ne înconjoară, pentru că îl expirăm încontinuu) si mirosul pielii umane.

Citeşte şi: Țânțarii, tot mai rezistenți la insecticide. Mulți copii ajung la spital după ce sunt înțepați

O provocare semnificativă pentru identificarea celei mai bune molecule de respingere a insectelor este legarea structurilor moleculare de capacitatea lor de a respinge țânțarii.

Până la urmă, totul se reduce la crearea moleculei CAMD ideale, care alungă ţânţarii, dar pentru a realiza asta lucrurile sunt foarte complicate.

Sciencedirect.com spune că studentul care, înconjurat de un roi de ţânţari, va reuşi să rezolve această dilemă ştiinţifică îşi va asigura gloria şi doctoratul.

56 de molecule

În setul de date care trebuie folosit pentru a găsi antidotul la prezenţa anostă a banalului ţânţar sunt incluse 56 de molecule.

Aceste molecule furnizează indicii fiecărui atom, din fiecare moleculă. Sunt 6 atomi pe bază de carbon şi 3 pe bază de carbon.

Ideea este că se foloseşte în prezent, dacă îi vine cititorului să creadă un astfel de lucru, proiectarea moleculară asistată de computer, a moleculelor de respingere a țânțarilor.

Citeşte şi: „Febra oselor rupte”, în creștere în Europa. Virusul e transmis de țânțari. Boala poate fi fatală

Astfel, se folosesc structuri moleculare generate. Toate aceste lucruri ne indică nouă că minusculul caz, ca miză finală, al găsirii unui antidot la zborul ţânţarului, este un proiect-pilot.

Credem că este evident că altele vor fi în timp aplicările a ceea ce se va descoperi studiindu-se cum se pot alunga ţânţarii cei răi, inclusiv în chestiuni de tactică şi strategie militară.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te