De ce pișcă țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții? Ce le atrage de fapt pe aceste insecte

DE Vlad Alexandru | Actualizat: 19.10.2023 - 18:31
Pentru a te feri de țânțari folosește un repelent Foto: pixabay.com - rol ilustrativ
Șânțarii preferă sângele de vacă Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

V-ați întrebat vreodată de ce țânțarii preferă unii oameni decât alții? Ei bine, dacă sunteți unul dintre acei nefericiți magneți de țânțari, vă rugăm să rețineți. Nu are nimic de-a face cu purtarea unei ținute negre.

SHARE

Sunt unele persoane care sunt practic ”magnet” pentru țânțari. Altele trec parcă neobservate de aceste insecte. De-a lungul timpului au fost tot felul de teorii cu privire la această situație. 

Unii au spus că de la îmbrăcăminte, alții că sunt atrași de parfum sau de o anumită grupă de sânge. 

De ce pișcă țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții? Ce le atrage de fapt pe aceste insecte

Dr. Jagdish Khubchandani, profesor de sănătate publică la Universitatea din New Mexico, a declarat pentru Medical News Today: "Motivul pentru care țânțarii sunt atrași de oameni a fost discutat în câteva studii, în care s-a vorbit despre

 mirosul corporal, culoarea și textura pielii, temperatura corpului, microbii care trăiesc la suprafața pielii, dioxidul de carbon expirat de oameni, consumul de alcool și tipul de dietă. În general, studiile sugerează că femeile însărcinate,

 persoanele cu o temperatură mai ridicată a corpului și care transpiră mult, prezența diverșilor microbi pe piele și oamenii cu tenul mai închis ar putea fi mai predispuși la a fi ciupiți de țânțari".

Citește și: Ce îi face pe unii oameni mai „atractivi” pentru țânțari în timp ce alții scapă fără nicio mușcătură

În urma respirației celulare, oamenii și mai toate animalele eliberează dioxid de carbon, căldură și umiditate. Aceste lucruri atrag inițial țânțarii. Unele cercetări sugerează că, cu cât este mai mare producția de CO2, cu atât este mai mare atracția."Persoanele cu o masă corporală mai mare par a fi mai atractive pentru țânțari".

Mai multe cercetări au identificat acidul lactic drept o altă substanță chimică de care sunt atrași țânțarii. Încă din 1968, un studiu a constatat că acidul lactic a atras țânțarii femele care transmit febră galbenă. Un altul l-a numit un odorizant uman pentru țânțari. Producem acid lactic atunci când facem exerciții fizice, așa că cel mai bun sfat este să vă spălați cu săpun imediat după antrenament. Apoi uscați-vă bine, conform Digi Wold.

Tânțarii iubesc sângele de vacă Foto: pixabay.com - rol ilustrativ

Are grupa de sânge vreo importanță în preferințele țânțarilor?

În microbiomul pielii se găsesc milioane de bacterii, care sunt vitale pentru menținerea sănătății. Microbiomul pielii este influențat de gene, de vârstă, de sistemul imunitar, dar și de produsele folosite pentru curățare și hidratare, așa că dacă vreți să vă feriți de țânțari, nu folosiți săpunuri antimicrobiene, căci indivizii cu o diversitate microbiană mai mare a pielii sunt mai puțin atractivi pentru insecte.

Mai mult de un studiu a investigat dacă grupa de sânge are vreun efect asupra probabilității de a fi mușcat. Este o veste bună pentru cei cu grupa sanguină A – țânțarii par să găsească această grupă mai puțin atractivă – dar nu atât de bună pentru grupa sanguină 0 (zero).

Citește și: Țânțarii, tot mai rezistenți la insecticide. Mulți copii ajung la spital după ce sunt înțepați

Există, totuși, o anumită compensație pentru cei cu grupa de sânge 0. Dacă țânțarul care te mușcă poartă parazitul malariei, persoanele cu grupa zero au un risc mult mai mic să sufere de malarie severă decât cele cu alte grupe de sânge.

Țânțarii nu se dau în vânt după sângele uman. În topul preferințelor lor sunt vacile, caii și păsările. Dar dacă nu au de unde să aleagă vor veni și la oameni. 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online
 • Acces arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te