VIDEO Regele raliurilor din România se bate cu Hamilton pentru titlul de cel mai spectaculos pilot

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 29.11.2022 - 16:23

Campionul național absolut de raliuri, pilotul Simone Tempestini a fost nominalizat de FIA pentru titlul de „Action Of The Year” în motorsportul mondial, alături de nume precum Lewis Hamilton sau Oliver Solberg. Simone s-a născut în Italia și e român cu acte doar din anul 2016.

SHARE

Este pentru prima oară când un pilot român se află pe lista protagoniștilor celor spectaculoase momente ale unui sezon de motorsport. Simone Tempestini este nominalizat de FIA la categoria ERC (Campionatul European de Raliuri) ca urmare a momentului din etapa din ERC 2022 din Azore, unde românul a evitat un accident și chiar l-a depășit pe spaniolul Pardo, deși spațiul era extrem de îngust și totul părea o misiune imposibilă.

Fanii îl pot vota pe Simone pentru titlul de „Action Of The Year” 2022 în motorsportul mondial pe site-ul oficial al FIA. 

Citește și: Frigul, coșmarul șoferilor de mașini electrice. Dacia Spring, autonomie de doar 100 km. Mai merită?

În total, la titlul de „Action Of The Year” 2022 au fost nominalizate 11 momente din 11 cele mai importante campionate care au loc sub egida FIA, printre care Formula 1, WRC, ERC, Formula E sau Mondialul de Rally Cross. Câștigătorul va fi declarat pe baza voturilor fanilor. 

În 2022, pe lângă titlul de campion național absolut în Campionatul Național de Raliuri, Simone Tempestini a fost la un pas și de podiumul european în FIA ERC. Clujeanul, alături de copilotul Sergiu Itu, a reușit performanța de a se clasa pe locul 4 la general la finalul sezonului, deși nu a putut concura la ultimele două runde.

Citește și: Primul sportiv tetraplegic din lume campion național de raliuri este român. „Mi-am urmat visul”

Cine a obținut titlul „Action Of The Year”

2021 - Fernando Alonso, Formula 1

2020 - Kimi Räikkönen, Formula 1

2019 - Max Verstappen, Formula 1

2018 - Teemu Suninen, World Rally Championship (WRC)

2017 - Esapekka Lappi, World Rally Championship (WRC)

2016 - Max Verstappen, Formula 1

2015 - Max Verstappen, Formula 1

2014 - Max Verstappen, Formula 3

Profilul campionului Simone Tempestini: S-a urcat pentru prima dată în mașina de curse în România, în 2008

Simone Tempestini s-a născut în Treviso, Italia, în 1994, din părinți italieni, și a dobândit cetățenia română în 2016, ca urmare a rezultatelor sportive. Virusul „motorsport” l-a moștenit de la tatăl său, pilotul Marco Tempestini, care, și acum, îi este alături aproape la fiecare cursă.

„M-am urcat prima oară în mașina de curse în 2008, în Romania, și atunci mi-am dat seama că asta este ceea ce îmi doresc să fac în viață. De aceea sunt, 100%, un “produs” al sportului românesc.

Toată atenția și tot timpul meu se concentrează pe motorsport, astfel că toată viața mea se învârte în jurul curselor. Respir Motorsport”, spune Simone. 

„Pentru mine să ajung să fiu pilot în campionatul mondial a fost o mare realizare, dar mai departe să ajung să obțin titluri de campion mondial (2 roți motrice și Junior), erau în mintea mea cuvinte prea grele să le rostesc”, mai precizează Simone Tempestini.

Cariera:

2015 - 2022 - Campion Național Absolut al României, locul 4 în FIA ERC 2022

Simone Tempestini a devenit în 2022 pentru a șaptea oară (5 titluri consecutive, începând cu sezonul 2018), în ultimii 8 ani, campion național absolut, și l-a egalat în acest clasament pe legendarul Ludovic Balint. În acest moment, în fața pilotului de doar 28 de ani mai stă doar recordul lui Titi Aur, cu 8 titluri, performanță atinsă în 2006. Tempestini a ajuns la această performanță la doar 28 de ani, cu primul titlu câștigat pe când avea doar 21 de ani, în vreme ce Aur a devenit pentru prima oară campion la 32 de ani.

2018 - Campion European RGT 2018, Campion National al Polonei RGT 2018, Campion National la echipe cu Napoca Rally Academy

2017 - Campion National la echipe cu Napoca Rally Academy, Sezon in WRC2 si CNRD

2016 - Campion National la echipe cu Napoca Rally Academy

2015 - Cel mai tanar campion national absolut din istoria motorsportului romanesc, Campion National la echipe cu Napoca Rally Academy, ia startul in 30 de Raliuri.

2011 - Campion National la echipe cu Napoca Rally Academy

 

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te