VIDEO Formula 1: ”Baloanele de săpun” Pirelli și victoria în trei roți a lui Hamilton la Silverstone

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 03.08.2020 - 12:59

Pneurile Pirelli s-au comportat ca baloanele de săpun la Silverstone. Hamilton a reușit să obțină victoria în trei roți. Bottas a pierdut locul 2, terminând pe 11. Iar Sainz a căzut de pe 4 pe 13, tot din cauza gumelor. N-a contat că au fost Soft, Medium sau Hard ori strategia.

SHARE

Marele Premiu al Marii Britanii, cea de-a patra etapă a sezonului F1 2020, dat peste cap de pandemia de COVID-19, a fost, probabil, cea mai palpitantă cursă din ultimii ani. Dar, nu din cauza depășirilor sau a duelurilor roată la roată, ci a pneurilor, care nu s-au înțeles deloc cu circuitul rapid și solicitant de la Silverstone. ”Aproape mi-a stat inima în loc când mi-a explodat cauciucul în ultimul tur”, a declarat Hamilton imediat după Finish.

La Start, cum Hamilton și Bottas au plecat fără emoții de pe prima linie, cursa părea una de palmares pentru Mercedes. După primele viraje, campionul en titre deja luase avans câteva lungimi de mașină. Bottas a fost puțin tachinat de Verstappen, dar fără succes, pilotul Red Bull trebuind să se apere de Leclerc, care, pentru câteva secunde, a reușit să scoată nasul Ferrari-ului său în fața monopostului olandezului, în succesiunea de viraje Village.

Plecat de pe 7, la înghesuială, Carlos Sainz a făcut schimb de locuri cu coechipierul său Lando Norris, adică Sainz a urcat pe 5, iar Norris a căzut pe 7. Iar Daniel Riciardo a sărit de pe 8 pe 6, trecând de Lance Stroll, până la finalul primului tur.

Apoi, cursa a fost neutralizată de Safety Car până în turul 6. Înainte de a completa primul tur, Kevin Magnussen și-a urcat Haas-ul pe Red Bull-ul lui Alex Albon în virajul Club. Magnussen a abandonat, Albon a continuat, dar a fost nevoit să oprească la boxe, iar pista a fost invadată de nisip, pietriș și ceva piese.

După ieșirea Safety Car-ului din pistă, Hamilton și-a reluat galopul, punând aproape imediat 1,5 secunde între el și Bottas. Iar până aproape de final, în fruntea plutonului, în afară că au crescut ecarturile, nu s-a mai întâmplat nimic.

Finish cu emoții

Cu zece tururi înainte de Finish, au apărut emoțiile la standul Mercedes. Pneurile stânga-față ale lui Hamilton și Bottas începuseră să dea semne periculoase de uzură, iar Verstappen se ținea la 10 secunde în spatele lui Bottas.

De prima ”bulă de săpun” spartă s-a bucurat Bottas, în virajul 3 al turului 50, cu două tururi înainte de Finish. A intrat la boxe, a schimbat, dar n-a mai reușit decât un loc 11. Evident, Verstappen a profitat, a intrat și el la boxe, a pus Soft-uri, a terminat pe 2 și a luat și punctele pentru cel mai rapid tur.

Drama lui Hamilton era să fie, însă, și mai mare. Bula sa de săpun s-a spart în ultimul tur, când mai avea aproape jumătate de circuit de parcurs pentru a-și trece în palmares cea de-a șaptea victorie la Silverstone. Cu sânge rece și noroc, campionul en titre a reușit să țină monopostul pe circuit și să obțină aproape la pas victoria.

Dacă probleme cu pneurile ar fi avut doar Mercedes la Silverstone, probabil, s-ar fi dat vina pe sistemul de direcție inovator, DAS – Dual Axis Steering, al ”săgeților argintii”, sau pe strategia de la boxe. Iar dacă doar unul dintre piloți ar fi uzat mai mult gumele, s-ar fi comentat că n-a avut grijă de ele, că a mers prea agresiv.

Ei bine, nu. ”Bulele de săpun” Pirelli nu s-au înțeles aproape deloc cu asfaltul de la Silverstone. Carlos Sainz se vedea deja terminând pe 4, când a rămas fără un cauciuc, ceea l-a făcut să termine pe 13. Iar după Finish, în parcul rece, pneurile mai multor monoposturi păreau uzate la limită, deși strategiile de schimbare și de alegere a pneurilor au fost diferite. Majoritatea au avut o strategie cu două opriri, dar unii piloți au plecat pe Soft, alții, pe Medium. Însă, aproape toți au trecut pe Hard.

Clasament MP al Marii Britanii 2020

Clasament general piloţi:
1. Lewis Hamilton (Marea Britanie) 88 pct.
2. Valtteri Bottas (Finlanda) 58 pct
3. Max Verstappen (Olanda) 52 pct
4. Lando Norris (Marea Britanie) 36 pct
5. Charles Leclerc (Monaco) 33 pct
6. Alexander Albon (Thailanda) 26 pct
7. Sergio Perez (Mexic) 22 pct
8. Lance Stroll (Canada) 20 pct
9. Daniel Ricciardo (Australia) 20 pct
10. Carlos Sainz Jr (Spania) 15 pct
11. Esteban Ocon (Franţa) 12 pct
12. Pierre Gasly (Franţa) 12 pct
13. Sebastian Vettel (Germania) 10
14. Antonio Giovinazzi (Italia) 2 pct
15. Daniil Kviat (Rusia) 1 pct
16. Kevin Magnussen (Danemarca) 1 pct

Clasament general constructori:
1. Mercedes 146 pct
2. Red Bull-Honda 78 pct
3. McLaren-Renault 51 pct
4. Ferrari 43 pct
5. Racing Point-Mercedes 42 pct
6. Renault 32 pct
7. AlphaTauri-Honda 13 pct
8. Alfa Romeo Racing-Ferrari 2 pct
9. Haas-Ferrari 1 pct

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te