Jocurile Olimpice de la Tokyo. Speranțele cele mai mari se leagă de canotaj

DE Mihai Duță | Actualizat: 17.06.2021 - 21:59

Cei mai numeroși sportivi calificați, 36, sunt de la canotaj, disciplină de la care sperăm să obținem cele mai multe medalii olimpice

SHARE

Cele două echipaje de 8+1 ale României, feminin şi masculin, s-au calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo, după ce au terminat pe locul secund cursele din cadrul regatei preolimpice de canotaj de la Lucerna (Elveţia), la jumătatea lunii mai.

Echipajul feminin de 8 plus cârmaci este alcătuit din: Mădălina-Gabriela Caşu, Roxana Parascanu, Adriana Ailincăi, Maria Tivodariu, Beatrice-Mădălina Parfenie, Iuliana Popa, Maria-Magdalena Rusu, Roxana-Iuliana Anghel și Daniela Druncea, cârmaci.

Daniela Druncea a fost colegă de generație cu cu Sandra Izbașa, Cătălina Ponor și Steliana Nistor. Împreună cu ele a câștigat multe concursuri, dar cea mai importantă medalie a fost cea de bronz, pe echipe, la Campionatul Mondial de la Stuttgart din 2007.

S-a retras din gimnastică la vârsta de 19 ani, cu puțin timp înainte de a termina clasa a XI a și a trecut la canotaj, și performanțele nu au încetat să vină.

În 2016, a oținut medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio cu echipajul 8+1. Acum, merge din nou la Jocurile Olimpice și își dorește să vină cu o nouă medalie.

Familia olimpică din canotaj

Echipajul 8+1 masculin este alcătuit din: Alexandru Chioseaua, Florin-Sorin Lehaci, Constantin Radu, Sergiu-Vasile Bejan, Vlad-Dragoş Aicoboae, Constantin Adam, Florin-Nicolae Arteni Fîntînariu, Ciprian Huc, Adrian Munteanu.

Băieții au reușit o calificare senzațională la Lucerna, în Elveția.

După o primă jumătate de cursă echilibrată, în care Noua Zeelandă, China şi România au alternat la conducere, echipa Noii Zeelande s-a desprins şi a ocupat primul loc, cu timpul de 05 min 35 sec 73/100, urmată de România
cu 5 min 36 sec 92/100, şi Italia cu 5 min 43 sec 91/100.

Unul dintre componenții echipajului, campion mondial și european la canotaj la categoria de vârstă sub 23 de ani (U23), Florin Lehaci a fost declarat de federația internațională de specialitate cel mai promițător canotor din lume la U23.

Soții Ionela și Marius Cozmiuc

Bucovineanul în vârstă de 20 de ani  a moștenit pasiunea pentru canotaj de la sora sa Ionela Cozmiuc - Lehaci, deja un nume important al canotajului românesc, campioană mondială la dublu vâsle categorie ușoară în 2017, și participantă la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016.

Mai mult, cumnatul sau, Marius Vasile Cozmiuc, soțul Ionelei, este tot un canotor de valoare, campion mondial la U20 la patru rame, în 2010.

Florin Lehaci și Ionela Cozmiuc - Lehaci (dublu vâsle feminin) și Marius Cozmiuc (dublu rame masculin) merg toți trei la Tokyo, dar fiecare în barca lui.

Semne bune

România a încheiat participarea la Campionatele Europene de la Varese, în aprilie, cu şase medalii, după cum urmează: două de aur – dublu vâsle feminin şi opt plus 1 feminin, patru de argint – vâsle simplu feminin, dublu rame feminin, patru rame masculin şi 8+1 masculin. 

____________________

Citește dosarul integral despre Jocurile Olimpice de la Tokyo

Sportivii români care merg la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Veteranii gimnasticii românești

Surpriza românească de la înot

Trei atlete din Kenya ar putea reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Speranțele boxului românesc

Luptă la propriu pentru medalii

____________________

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online, inclusiv arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.