EXCLUSIV Judecător în drept sportiv despre cazul Halep: Amânările nu sunt uzuale. Se redeschid probe

DE Stelian Negrea | Actualizat: 23.05.2023 - 13:43
Simona Halep așteaptă să fie judecată - Foto: Profimedia Images

Anchetatorii, în cazul de suspiciune de dopaj în cazul Simonei Halep, amână audierea acesteia pentru că, cel mai probabil, redeschid noi probe. Sportivilor le sunt recoltate astfel de probe biologice care sunt păstrate timp de 10 ani.

SHARE

Jucătoarea de tenis Simona Halep s-a arătat extrem de revoltată de faptul că nu este audiată, în cazul de dopaj, de mai bine de șase luni de când a fost suspendată.

Ea și-a exprimat nemulțumirea și pentru faptul că, acum câteva zile, anchetatorii au anunțat că au descoperit nereguli în pașaportul ei biologic.

“Se redeschid noi probe“

Newsweek România a stat de vorbă, sub protecția anonimatului, cu un avocat specializat în drept sportiv, membru judecător al diferitelor comisii de dopaj interne și internaționale.

Din nefericire, concluziile acestuia nu sunt în favoarea Simonei Halep.

“Nu prea sunt uzuale amânările din dosarul Simonei Halep, având în vedere faptul că poate fi suspendată maximum 4 ani, iar acum au trecut mai mult de 6 luni, ea fiind suspendată provizoriu. A făcut deja mai mult de 10% din prezumtiva pedeapsă. Și nu se știe încă dacă e vinovată sau nu“, susține avocatul român consultat de Newsweek România.

Anchetatorii prezumtivului caz de dopaj al Simonei Halep au anunțat recent că ar fi găsit nereguli în pașaportul biologic al acesteia.

“Într-o situație de acest gen, când sunt neconcordanțe în pașaportul biologic, se pot redeschide probe care au fost negative la un moment dat.

Însă și felul în care se face testarea sportivilor e îmbunătățită, updatată de la un an la altul. Există posibilitatea de a se reanaliza probe și de acum 5 ani, cu respectarea unui termen de prescripție al acestor probe de 10 ani. În concret, ce se poate face în acest moment este să se reanalizeze și alte probe biologice din trecut. Acesta este motivul pentru care nu o audiază pe Halep. Nu știu cât o mai pot lungi, însă cariera acesteia pare compromisă“, afirmă judecătorul sportiv.

Sportivilor le sunt recoltate inopinat probe biologice după sau în timpul competiției, care sunt păstrate într-un laborator, precum celulele, o perioadă de cel mult 10 ani. Când există suspiciuni se pot redeschide.

Cine și cum o judecă pe Halep

Cazurile de dopaj ale sportivilor sunt judecate de o curte internațională de arbitraj numită Sports Resolutions.

Conform propriilor informații, aceasta este o instanță independentă de soluționare a disputelor din sport, non-profit, cu sediul în Londra, care operează la nivel global și care oferă servicii de arbitraj, mediere, tribunal și investigații.

International Tennis Federation (ITF Federația Internațională de Tenis) este membră a acestui organism alături de alte federații internaționale din alte sporturi: World Athetics, Rugby League International Federation, World Sailing Federation etc

Citește și: Simona Halep, reacție dură după ce procesul ei a fost din nou amânat. "Sunt șocată"

Simona Halep a fost suspendată de ITIA (International Tennis Integrity Agency), instituție înființată în 2021 de ITF și alte șase organisme importante din tenis: Woman Tennis Association (WTA), dar și US Open, turneu după care a fost suspendată Halep.

Sports Resolutions a mai judecat cazuri celebre: ITF versus jucătoarea de tenis italiană Sara Errani sau ITF vs jucătorul britanic de tenis Daniel Evans. Ambii jucători au fost acuzați că au luat substanțe interzise, fiind suspendați pentru câteva luni, în final revenind pe terenul de sport.

Citește și: Halep, cele mai grave acuzații de doping aduse unui jucător de tenis. Șanse să mai joace, spre zero

Tot Sports Resolutions l-a judecat și i-a interzis pe Ilie Năstase să mai facă parte din diferite organizații ale tenisului intern și internațional pentru declarații rasiste și sexiste.

Instituția cu sediul la Londra a judecat, de-a lungul anilor, nu numai cazuri din tenis, ci dintr-o serie extrem de largă de sporturi - fotbal, rugby, atletism sau ciclism.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te