Un tânăr jucător prins dopat într-un caz similar cu al lui Halep a primit o suspendare de 4 ori mai mică. El a invocat, ca și Halep, că a consumat un supliment contaminat, dar și-a recunoscut vina. El a primit o pedeapsă de 13 luni.
Citește și: De ce Halep a primit 4 ani de suspendare, iar Șarapova doar 2 ani. Nu este nicio conspirație !
Medicii români conectați la lumea sportului spun că Halep a primit o suspendare uriașă tocmai pentru că nu a recunoscut vreo vină și pentru că s-a luat la luptă cu laboratorul acreditat al WADA.
Citește și: Simona Halep, 4 ani de suspendare pentru dopaj. A primit pedeapsa maximă
Jucător dopat într-un caz similar cu al lui Halep suspendare de 4 ori mai mică
Articolul apărut în tennisupdatetoday face și o trimite la Halep după ce vorbește de suspendarea jucătorului brazilian. Nu întâmplător.
„Victor Bini, un jucător de tenis brazilian în vârstă de 20 de ani (numărul 1782 mondial), a fost suspendat pentru 13 luni. Informația a fost publicată vinerea trecută de agenția de presă "Estadão Conteúdo".
Potrivit publicației, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului (ITIA) a confirmat că tânărul jucător a comis o "încălcare a programului antidoping în tenis" (TADP).
Sancțiunea se referă la o probă de urină prelevată la 26 aprilie, când Bini concura în calificările pentru M15 de la Mogui das Cruzes, în Brazilia. În proba respectivă au fost identificate urme de metaboliți de clomifen, o substanță considerată ilegală de către Agenția Mondială Antidoping (WADA).
A recunoscuct, pedeapsa s-a redus
Victor Bini a mărturisit că a consumat substanța, dar a precizat că aceasta provenea dintr-un supliment contaminat. În cele din urmă, ITIA a confirmat într-un laborator acreditat de WADA că clomifenul provenea din suplimentul în cauză. Ca atare, "încălcarea nu a fost intenționată, iar jucătorul nu a comis nicio greșeală sau neglijență semnificativă pentru această încălcare".
TADP stipulează că suspendarea pentru o încălcare neintenționată a reglementărilor antidoping este de 2 ani (jumătate din cei 4 ani pentru cazurile intenționate), cu o posibilă reducere în funcție de gradul de neglijență sau de vinovăție al jucătorului. Astfel, ITIA și Victor Bini au convenit asupra unei suspendări de 13 luni, jucătorul urmând să stea departe de terenuri între 3 octombrie anul acesta și 2 noiembrie 2024, la miezul nopții”, potrivit articolului mai sus citat.
Ce nu a funcționat la Halep
La finalul articolului, jurnaliștii fac o paralelă cu cazul Simonei Halep. pentru că până la un punct cazurile sunt similare.
„Acesta este încă un caz de dopaj în tenis și încă unul care implică consumul de suplimente contaminate, după ce Simona Halep a fost suspendată până în 2026, fiind acuzată de consum de Roxadustat, dar și de neconcordanțe în pașaportul său biologic.
Halep a încercat și ea să demonstreze că substanța pe care a consumat-o provenea dintr-un supliment contaminat, dar nu a reușit și se pregătește să facă apel la decizia ITIA”, spun jurnaliștii.
Halep a primit suspendarea maximă deoarece a contestat probele
Pompiliu Popescu, fostul medic al naționalei de fotbal, crede că Simona Halep a greșit când nu a recunoscut că s-a dopat și că ea s-a angajat într-o luptă fără șanse de izbândă.
„Halep a făcut greșeala de a se lua la luptă cu laboratoarele atestate, adică exact de partea din proces inatacabilă. E o pierdere de vreme să contești laboratoarele”, a spus pentru gsp.ro
Dcotorul Dorel Tocitu a avut aceeași abordare:
„Dacă vă uitați pe interviurile pe care le-am dat de la începutul cazului am spus că este o greșeală de a te apuca să te lupți cu acești coloși. Ne uităm la ce au făcut alții înainte. Când Sharapova a fost prinsă cu meldonium a zis: „Ce? Meldonium? Păi eu iau de 16 ani substanța asta! Aoleo, de anul ăsta e pe listă? Nici n-am știut. Eram beată de la Revelion, când m-am uitat în februarie pe lista interzisă era târziu”. Înțelegeți?! Nimeni nu s-a apucat să spună că e absolut nevinovată, că e contaminată…”