VIDEO Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câştigat etapa de la București a Grand Chess Tour 2022

DE Răzvan Nicolae | Actualizat: 16.05.2022 - 11:07
Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câştigat etapa de la București a Grand Chess Tour 2022

După nouă runde spectaculoase și un tiebreak intens între Wesley So, Levon Aronian și Maxime Vachier-Lagrave, marele maestru francez Maxime Vachier-Lagrave a câştigat ediţia 2022 a competiției Superbet Chess Classic Romania, prima etapă din circuitul Grand Chess Tour 2022.

SHARE

Spectacolul celor mai strălucite minți, competiția de șah Superbet Chess Classic România 2022, s-a încheiat sâmbătă, 14 mai a.c., după cea de-a noua rundă de confruntări – una plină de suspans, disputată mai bine de șapte ore. Francezul Maxime Vachier-Lagrave a câștigat etapa de la București a turneului internațional Grand Chess Tour 2022 (GCT), în urma ultimei runde ce s-a finalizat după trei play-off-uri.

Maxime Vachier-Lagrave, care a ocupat primul loc în clasamentul final, cu 5,5 puncte, a fost recompensat pentru victoria finală cu marele trofeu și cu un cec de 77.667 dolari. Podiumul a fost completat de doi americani - Wesley So şi Levon Aronian, fiecare cu 5 puncte și cu câte un premiu de 67.667 dolari.

Cel mai bun șahist al României, Bogdan Deac, locul IV în competiție

Cel mai bun şahist român al momentului, Bogdan Deac, care a primit un wildcard pentru etapa de la București, a jucat curajos, sâmbătă, împotriva lui Fabiano Caruana și a pus presiune pe adversar, încă de la prima mutare, dar în cele din urmă, partida s-a terminat la egalitate.

Bogdan Deac s-a clasat pe un onorant loc patru (4,5 puncte), fiind la egalitate cu americanii Fabiano Caruana şi Leinier Dominguez. Cei trei jucători au primit un câte cec în valoare de 26.333 dolari fiecare. Totodată, în urma turneului, Bogdan Deac a urcat câteva poziții în clasamentul mondial FIDE, ajungând până pe locul 52.

Rezultatele rundei a noua a Superbet Chess Classic Romania 2022

 • Levon Aronian - Shakhriyar Mamedyarov  ½ - ½
 • Richard Rapport - Ian Nepomniachtchi  ½ - ½
 • Bogdan Deac - Fabiano Caruana ½ - ½
 • Alireza Firouzja - Maxime Vachier-Lagrave 0-1
 • Leinier Perez Dominguez - Wesley So ½ - ½

Astfel, trei jucători au încheiat la egalitate, având parte de cel mai spectaculos început al circuitului Grand Chess Tour, așa cum a declarat și directorul executiv al turneului, Michael Khodarkovsky. Wesley So, Maxime Vachier-Lagrave și Levon Aronian au jucat un mini-turneu de șah rapid, care a decis câștigătorul etapei de la București.

Francezul Vachier-Lagrave, câștigătorul etapei de la București

Vachier-Lagrave a avut o sâmbătă perfectă, căștigând la șah clasic împotriva lui Alireza Firouzja, iar în tie-break a reușit să câștige ambele partide jucate împotriva lui Wesley So și Levon Aronian. Acest rezultat i-a adus lui Maxime Vachier-Lagrave un cec în valoare de 77.667 dolari. Totodată, trofeul Superbet Chess Classic România 2022 îi aduce francezului revenirea în clasamentul top 10 mondial.

Clasamentul final Superbet Chess Classic Romania 2022

Locul 1: Maxime Vachier-Lagrave  - 5,5p

Locul 2: Wesley So 5 p; Levon Aronian 5p

Locul 4: Bogdan Deac 4,5p; Fabiano Caruana 4,5p; Leinier Dominguez 4,5p

Locul 7: Alireza Firouzja 4p; Ian Nepomniachtchi 4p

Locul 9: Shakhriyar Mamedyarov 3,5p; Richard Rapport 3,5p

“Încă de la început mi-am propus să joc bine, mă simt mereu bine să joc cu ambiție și idei noi. Firește că mi-am dorit să câștig, mereu merg la turnee cu gândul de a câștiga. Dar nu am în minte un anumit număr de puncte pe care îmi propun să-l ating. Mă bucur, însă, că am reușit acest rezultat, în această seară”, a precizat Maxime Vachier-Lagrave, câștigătorul competiției Superbet Chess Classic România 2022, la înmânarea trofeului.

“Încă de la desfășurarea primei ediții pe plan local, Grand Chess Tour a reprezentat o șansă extraordinară de a-i aduce, pe scena de la București, pe cei mai mari șahiști ai lumii și de a transforma, astfel, România, în capitala șahului internațional. Scopul nostru a fost, dintotdeauna, susținerea și promovarea acestui sport strategic în rândul tinerilor pasionați și talentați din țara noastră. Interesul stârnit în rândul sportivilor și pasionaților de șah din România, precum și popularitatea crescută a competiției de șah ne responsabilizează să contribuim, în continuare, la educarea și sprijinirea tinerilor, prin intermediul unor proiecte cu impact, în sfera șahului, dar și a altor discipline de interes”, a declarat Augusta Dragic, președintele Fundației Superbet, în cadrul ceremoniei de premiere a evenimentului Superbet Chess Classic România 2022.

“Faptul că această competiție câștigă tot mai multă popularitate ne determină să o organizăm și anul viitor, la București”, a punctat Michael Khodarkovsky, director executiv al Grand Chess Tour.

“Sperăm, ca odată cu această competiție, devenită deja o tradiție în România, să convingem tot mai mulți tineri să considere șahul o opțiune în dezvoltarea lor personală și profesională. Credem cu convingere că, prin intermediul șahului și a unor programe educaționale implementate în școli, tinerii din țara noastră pot găsi instrumente și abilități strategice care să-i ajute în evoluție”, a menționat și Vlad Ardeleanu, președinte al Federației Române de Șah (FRȘAH), în cadrul evenimentului de sâmbătă.

Trofeul competiției Superbet Chess Classic Romania 2022 este o statuetă creată de artistul Aurelian Aldescu, în 2019, special pentru etapa Grand Chess Tour din România. Statueta simbolizează o sinteză între Coloana Infinitului a lui Constantin Brâncuși – elementul românesc - și un Rege – piesa principală din șah.

Totalul premiilor pentru etapa de la București se ridică la 350.000 de dolari. Repartiția premiilor în bani este următoarea: Iocul I – 77.667 dolari; locurile II  – câte 67.667 dolari fiecare; locurile IV – câte 26.333 dolari fiecare; locurile VII – câte 17.250 dolari fiecare; locurile IX – câte 11.750 dolari fiecare.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

 • Revista tipărită
 • Acces parțial online
 • Newsletter
Abonează-te

Digital + Print

 • Revista tipărită
 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
Abonează-te

Digital

 • Acces total online, inclusiv arhivă
 • Newsletter
 •  
Abonează-te

© 2022 NEWS INTERNATIONAL S.A.