FOTO Primul român care a arbitrat la un Mondial a venit direct de pe front. A luptat la Mărășești

DE Alin Crișan | Actualizat: 26.11.2022 - 16:30
Costel Rădulescu, primul din stânga - Foto: Gsp.ro

Născut la București, în octombrie 1896, Rădulescu se anunța un portar cu reale calități, în ciuda faptului că era mai degrabă mic de înălțime. Soarta a avut, însă, un alt scop pentru Costel.

SHARE

Înaintea lui Istvan Kovacs, alți 4 români au mai arbitrat la Campionatele Mondiale de fotbal. Primul dintre ei a fost Costel Rădulescu. 

Citește și: Corina Dănilă nu poate plăti ratele după divorț. Evacuată dn casă, banca îi ia o treime din salariu

La cel dintâi turneu final de Campionat Mondial, găzduit de Uruguay în luna iulie a anului 1930, România s-a numărat printre cele doar patru țări europene participante, alături de Franța, Belgia și Iugoslavia. N-au existat calificări, la Montevideo a mers numai cine a vrut. Sau mai degrabă cine și-a permis o deplasare atât de lungă și de costisitoare.

Bürger, Raffinsky, Wetzer și ceilalți tricolori au avut pe bancă un personaj cu o poveste de viață tulburătoare. Numele lui e Constantin Rădulescu. Costel pentru cei mai mulți care l-au cunoscut.

Citește și: Germania ne susține aderarea la Schengen și dă un semnal Austriei: „România este de încredere”

Rădulescu, născut la București, în octombrie 1896, se anunța un portar cu reale calități, în ciuda faptului că era mai degrabă mic de înălțime. 

Însă izbucnirea Primului Război Mondial, în care România a intrat ca parte beligerantă în 1916, i-a stopat o carieră promițătoare. Mai ales că tânărul de 20 de ani n-a refuzat să lupte în tranșee. Inclusiv unde „ardea" mai tare, cum a fost crunta bătălie de la Mărășești, din iulie-august 1917. Și unde Costel a fost rănit grav la brațul drept!

Costel Rădulescu a arbitrat Argentina de două ori

Gata cu fotbalul jucat? Nu, a strâns din dinți și a mai apărat câteva sezoane. 

Citește și: Unul dintre bătăușii din sala de forță din Iași, membru de elită al SRI: Scandal pornit de la o fată

Totuși, în 1923, la nici 27 de ani, a spus „Adio!" buturilor. În scurt timp e numit selecționer! Un fel de interimar, dar tot selecționer se numește. Al doilea din istorie, după Teofil Morariu. Conduce naționala într-un singur amical, 2-2 cu Turcia la Istanbul, după care este înlocuit, iar el se dedică arbitrajului și perfecționării în meseria de antrenor.

Preia din nou reprezentativa în 1929. Sub conducerea lui, România obține mai multe rezultate formidabile - 8-1 cu Grecia, 3-0 cu Bulgaria, 2-1 cu Iugoslavia -, motiv pentru care e confirmat în funcție și pentru marea aventură din Uruguay. Unde nu doar că înregistrează prima victorie la un turneu final, 3-1 cu Peru, ci devine și cel dintâi arbitru român la o astfel de competiție!

Citește și: Predoiu: „În mai puțin de un an de mandat, Ministerul Justiției și-a atins toate obiectivele”

Profesionismul în arbitraj era încă departe. Dacă aveai habar de regulament și ai mai făcut asta măcar o dată în viață, puteai să fii „central" ori asistent la una dintre margini. Ceea ce a fost și Rădulescu, la două partide. Ambele în care a fost implicată Argentina, viitoarea finalistă: 1-0 cu Franța și 6-3 cu Mexic.

Speranțe spulberate

În iunie '38 urma a treia ediție a Cupei Mondiale, cea din Franța. Tehnicianul bucureștean abia aștepta să ia parte la competiția la care ne-am calificat din oficiu.

Speranțele sale au fost însă spulberate de FRF, care uimește o dată-n plus și hotărăște ca în Hexagon „principal" să fie Săvulescu! Pe Rădulescu nu l-a lăsat acasă, ci i-a rezervat un rol de decor, director tehnic.

Citește și: Ucraina, în beznă: 6 milioane de gospodării nu au încă energie electrică după atacurile rusești

Mutarea-șoc n-a prins. Săvulescu se face de râs contra Cubei, 3-3 și 1-2 la rejucare, și scrie una dintre cele mai negre pagini din istoria reprezentativei.

Dezamăgit după ce fusese trădat a doua oară, Costel Rădulescu se retrage ușor-ușor din prim-plan. Mai „fluieră" pe la jocurile din prima divizie până 1943, iar la doar 47 de ani se retrage definitiv. Locul în istoria fotbalului și arbitrajului românesc și-l cucerise deja, potrivit gsp.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te