Predoiu: „În mai puțin de un an de mandat, Ministerul Justiției și-a atins toate obiectivele”

DE Alin Crișan | Actualizat: 25.11.2022 - 21:49
Cătălin Predoiu - Foto: Profimedia

Cătălin Predoiu, afirmă, referitor la contribuţia ministerului la un an de guvernare, că ”în mai puţin de un an de mandat, MJ a atins toate obiectivele de etapă pe care şi le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR, în limitele competenţelor sale legale”.

SHARE

Cătălin Predoiu arată, într-un comunicat de presă, că la începutul acestui an, ”agenda Justiţie era blocată, existau întârzieri majore în ceea ce priveşte respectarea angajamentelor luate în cadrul MCV şi PNRR, iar punctele de vedere din interiorul sistemului de justiţie şi din Parlament, pe subiectele fierbinţi – desfiinţarea SIIJ, Legile Justiţiei erau, aparent, ireconciliabile”.

”În ciuda acestui fapt, în mai puţin de un an de mandat, MJ a atins toate obiectivele de etapă pe care şi le-a asumat în cadrul Programului de Guvernare, MCV sau PNRR, în limitele competenţelor sale legale”, afirmă ministrul Justiţiei.

Astfel, Raportul privind România din cadrul MCV, prezentat recent de Comisia Europeană, constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor Mecanismului.

”Acest lucru confirmă că integrarea României în UE este desăvârşită din perspectiva sistemului judiciar, acesta poate fi considerat acum şi formal în standardele europene,  iar pe de altă parte, puterea judecătorească are independenţa şi libertatea faţă de orice factor politic, principiul separării puterilor fiind respectat”, arată el.

De asemenea, se menţionează că desfiinţarea SIIJ a fost finalizată prin Legea nr.49/2022 privind desfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; Legile Justiţiei sunt finalizate prin Legea nr.303/2022 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, Legea nr.305/2022 privind Consiliul Superior al Magistraturii; Legea de transpunere a Directivei privind protecţia avertizorilor a fost adoptată de Guvern în 25.03.2022 şi aflată în dezbatere parlamentară; Modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală pentru punerea în acord cu deciziile CCR - proiectul a fost finalizat de către MJ şi urmează să fie trimis la Guvern pentru adoptare; Strategia de dezvoltare a sistemului judiciar 2022-2025 şi a planului de acţiune aferent acesteia a fost adoptată prin Hotărârea Guvernului nr. 426/2022; Strategia Naţională Anticorupţie (SNA) 2021-2025 a fost aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 1269/2021; Legea nr. 230/2022, privind modificarea şi completarea Legii nr. 318/2015 pentru înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală; Legea fugarilor - proiectul de Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal este în dezbatere publică, potrivit news.ro

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te