FOTO BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car”

DE Răzvan Scăeșteanu | Actualizat: 22.05.2024 - 13:08
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW
BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car” - Foto: BMW

BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță, la cel mai înalt nivel, cu un hypercar „Art Car” semnat de renumita artistă contemporană Julie Mehretu. Ultima dată bavarezii au câștigat cursa de la Le Mans la cea mai puternică categorie în 1999.

SHARE

Performanță cu stil. Cel de-al 20-lea Art Car din istoria BMW a fost prezentat publicului pentru prima dată pe 21 mai 2024, la Centrul Pompidou din Paris, și marchează revenirea bavarezilor în lumea curselor de anduranță la cel mai înalt nive.

Proiectat de renumita artistă contemporană de origine africană Julie Mehretu (e născută în Etiopia), din New York, proiectul transformă maşina de curse BMW M Hybrid V8 într-o operă de artă de performanță, continuând astfel o tradiţie îndelungată a BMW Art Cars şi a apariţiilor în competiţii.

În două săptămâni de la premiera sa mondială în capitala Franţei, al 20-lea BMW Art Car va concura în celebra cursă de 24 de ore de la Le Mans.

BMW revine spectaculos, după 25 de ani, în cursele de anduranță cu un hypercar „Art Car”

"Întregul proiect BMW Art Car este despre invenţie, despre imaginaţie, despre depăşirea limitelor a ceea ce poate fi posibil. Nu cred că această maşină este ceva pe care l-aţi expune.

Mă gândesc la asta ca la ceva care va concura la Le Mans. Este o pictură performance art. Modelul meu BMW Art Car a fost creat în strânsă colaborare cu echipe de motorsport şi de inginerie", a declarat artista Julie Mehretu. 

Colaborarea dintre BMW şi Julie Mehretu include, de asemenea, un angajament comun faţă de o serie de ateliere media panafricane translocale pentru regizori, care vor face tururi în diferite oraşe africane în 2025 şi 2026 şi vor culmina cu o expoziţie majoră la Muzeul Zeitz de Artă Contemporană Africană din Cape Town.

Citește și: FOTO BMW aduce un omagiu erei motoarelor termice resuscitând „Batmobil”-ul 3.0 CSL. Preț: 750.000€


"Modelele BMW Art Car sunt o parte esenţială a angajamentului nostru cultural global.

De aproape 50 de ani, cooperăm cu artişti care sunt la fel de fascinaţi de mobilitate şi design, precum şi de tehnologie şi motorsport. 

Viziunea lui Julie Mehretu pentru o maşină de curse este o contribuţie extraordinar de puternică la seria noastră BMW Art Cars", a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG.

"Julie Mehretu a creat mai mult decât o Art Car uimitoare. Ideile ei ne-au oferit impulsul de a extinde angajamentul cultural al Art Cars pentru a promova creativitatea tinerilor artişti din Africa", a adăugat acesta.

Citește și: EXCLUSIV Doi români și-au comandat THE 8 X JEFF KOONS, primul Art Car de stradă. Preț: 350.000 €


Pictura monumentală „Everywhen” a lui Julie Mehretu, punct de plecare pentru design-ul celui de-al 20-lea BMW Art Car

Spaţiul, mişcarea şi energia au fost întotdeauna motive centrale în opera lui Julie Mehretu. Pentru designul celei de-a 20-a BMW Art Car, ea a transformat pentru prima dată o imagine bidimensională într-o reprezentare tridimensională, cu care a reuşit să aducă dinamism în formă.

Julie Mehretu a folosit vocabularul de culoare şi formă al picturii sale monumentale „Everywhen” (2021 - 2023) ca punct de plecare pentru designul ei. Lucrarea este expusă în prezent la marea retrospectivă a artistului la Palazzo Grassi din Veneţia şi ulterior va deveni parte a colecţiei permanente a Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, căruia i-a fost dăruită.

Forma sa vizuală abstractă rezultă din fotografii modificate digital, care sunt suprapuse în mai multe straturi de grile de puncte, voaluri de culoare neon şi marcajele negre caracteristice operei lui Mehretu.

"În studioul unde aveam modelul BMW M Hybrid V8, stăteam în faţa tabloului şi m-am gândit: Ce s-ar întâmpla dacă această maşină ar părea că trece prin acel tablou şi că e influenţată de el", a explicat Julie Mehretu.

Citește și: Proiectul unui artist român, în cartea de istorie a „M”, cea mai puternică literă a alfabetului

"Ideea a fost de a face un remix, o combinaţie a tabloului. Am tot văzut pictura aceea picurând în maşină. Până şi grila maşinii a absorbit tabloul", a adăugat artista.

Fuziunea imaginii cu maşina a fost realizată cu ajutorul 3D mapping, cu care motivul a fost transferat pe contururile prototipului.

Folia elaborată permite ca BMW M Hybrid V8 să concureze în cursa de 24 h Le Mans.

Piloţii BMW Motorsport Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) vor urca la comenzile celui de-al 20-lea BMW Art Car cu numărul de concurs 20, pe circuit de la Sarthe la startul programat la 15 iunie.

Cu ce mașină revine BMW în lumea curse lor de anduranță la cel mai înalt nivel

Pânza pentru cea de-a 20-a BMW Art Car este BMW M Hybrid V8. Noua maşină de curse de la BMW M GmbH are un sistem de propulsie electric hibrid cu aproximativ 640 CP, propulsat de un motor V8 de 4,0 litri susţinut de un motor electric (viteză maximă: până la 345 km/h, în funcţie de modelul circului).

În timpul curselor oficiale din Campionatul Mondial FIA de Anduranţă din acest an, BMW M Hybrid V8 va participa la competiţii de mare calibru la categoria „Hypercars”.

Maşina va concura şi la cursa de 24 de ore de la Le Mans - primul prototip BMW M Motorsport care face acest lucru de la BMW V12 LMR, care a câştigat cursa clasică în 1999.

Programul BMW Art Car s-a născut în 1975. „Părinți”, Hervé Poulain și Jochen Neerpasch

Artişti renumiţi din întreaga lume au participat la programul BMW Art Car din 1975. Iniţiativa a venit de la Hervé Poulain - pilot francez de curse şi iubitor de artă -, care, împreună cu directorul BMW Motorsport de atunci, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să picteze o maşină.

Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL, care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975 şi a devenit favoritul publicului.

Aceasta a fost naşterea colecţiei BMW Art Car. În anii care au urmat, artişti renumiţi precum Frank Stella, Roy Lichtenstein, Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Esther Mahlangu, David Hockney, Jenny Holzer, Ólafur Elíasson şi Jeff Koons au îmbogăţit colecţia cu alte BMW Art Cars, fiecare cu propriul său stil individual.

Cel mai recent, artistul multimedia chinez Cao Fei şi artistul conceptual american John Baldessari au prezentat fiecare o BMW Art Car bazată pe BMW M6 GT3, respectiv pe versiunea GTLM în 2016 şi 2017.

BMW Art Cars nu sunt expuse doar acasă, la Muzeul BMW din München, dar sunt şi în turneu în întreaga lume, ca parte a expoziţiilor internaţionale.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te