Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? A făcut istorie, dar a trecut în uitare

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 26.10.2024 - 10:22
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești - Foto: colaj Newsweek
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești - Foto: colaj Newsweek
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești
Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești

Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? Deși astăzi îl avem pe marele David Popovici, puțini mai știu numele celei care a deschis drumul pentru România către podiumul olimpic. În 1984, în Los Angeles, la 16 ani și 10 luni, cucerea bronzul probei de 200 m spate.

SHARE

Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? A făcut istorie, dar a trecut în uitare, deși a deschis drumul pentru generațiile de înotători din țara noastră, implicit inclusiv al marelui campion David Popovici.

Cine a fost prima medaliată olimpică a natației românești? A făcut istorie, dar a trecut în uitare

Avea 16 ani și 10 luni când a luat startul în finala probei de 200 m spate feminin din cadrul Jocurilor Olimpice de la Los Angeles, în 1984.

Ajunsese în ultima fază abia cu al șaptelea timp, imediat după mult mai experimentata Carmen Bunaciu - deja campioană mondială și europeană - colega sa de lot cu șase ani mai în vârstă.

Chiar înaintea cursei decisive, reușise să se califice și în finala probei de 100 m spate, așa că oboseala se acumulase deja.

Dar, la ultima atingere a bazinului, cu un timp de 2’13”29, Anca Pătrășcoiu devenea primul înotător român din istorie care câștiga o medalie olimpică, în cazul său, bronzul.

Imediat în spate s-a clasat Carmen Bunaciu, care, de altfel, a adunat trei locuri 4 la Olimpiadele la care a participat.

Citește și: Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? A participat la nouă Olimpiade

„Mereu mi-am dorit o medalie olimpică, asta a fost gândul care m-a făcut să continui pregătirea grea, concursul era binevenit, existau emoții care dispăreau pe block start, iar la Los Angeles atmosfera din tribune a fost extraordinară. 

A fost greu pentru că nu mă simțeam bine fizic, era lupta continuă cu antrenorul meu, dar ca sportiv de performanță încerci până reușești …

Eram la Jocurile Olimpice și am început în prima zi cu 400 mixt, unde nu m-am calificat în finală, deci după 100 spate eram pe drumul bun”, mărturisea actuala antrenoare și Maestră emerită a sportului, Anca Pătrășcoiu, conform rfhsport.ro.

Anca Pătrășcoiu, prima medaliată olimică din istoria natației românești - Foto: Facebook/Anca Patrascoiu

Drumul său către marea performanță a început în Baia Mare, orașul în care s-a născut la 17 octombrie 1967, marea sportivă împlinind de curând 57 de ani.

„Povestea mea a început la Baia Mare, în 1976. Aveam 9 ani și am început, asa cum o fac majoritatea copiilor care practică înotul, cu un curs de inițiere.

Pe vremea aceea, toți elevii din clasele I-IV din oraș urmau cursuri de inițiere. Acum, când rememorez începuturile mele, îmi dau seama câte s-au schimbat.

În anii ’80 se mergea pe pregătirea în regim de cantonament, aveam două antrenamente în fiecare zi, doar miercuri și duminică câte unul.

În cantonament aveam zile și cu câte trei antrenamente. Este adevărat că în același timp aveam un program special la școală care ne permitea să fim prezenți la cele 2 antrenamente zilnice.

Comparativ cu acele vremuri, în zilele noastre este un lux să poți face 2 antrenamente pe zi, trebuie să faci tot felul de artificii legate de program”, mai spunea Pătrășcoiu, potrivit sursei citate.

Citește și: Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul

După inițierea primită la clubul CSMS Baia Mare, sub îndrumarea antrenorului emerit Gheorghe Demeca, a ajuns la Dinamo București, unde a avut-o antrenoare pe Cristina Șopterian.

Cooptată în loturile naționale încă de la 12 ani, și-a atins maximum de performanță chiar în finala olimpică de la Los Angeles.

Ulterior, în 1987, devine vicecampionă europeană, la Strasbourg), cu ștafeta de 4x200 m liber.

Chiar și ca antrenoare, Anca Pătrășcoiu nu ezită nici azi să parcurgă câteva lungimi de bazin folosind stilul său preferat - Foto: Facebook/Anca Patrascoiu

În același an, la Jocurile Mondiale Universitare de la Zagreb, cucerește 4 medalii, două de aur (100 și 200 m spate) și două de argint (200 m fluture și 400 m mixt).

La Olimpiada din Seul, din 1988, a obținut doar locul 6 în finala probei de 100 m spate. Dar la acea ediție venise rândul „urmașelor” sale să facă istorie, Noemi Lung cucerind o medalie de argint (400 m mixt) și una de bronz (200 m mixt).

Ulterior, aveau să urmeze marile succese ale acelui miracol de 16 ani, Diana Mocanu, dublă campioană olimpică la Sydney, în 2000, chiar în probele favorite ale Ancăi Pătrășcoiu, dublată de argintul și bronzul cucerite de Beatrice Câșlaru Coadă, în probele îm cae excelase Noemi Lung.

Au urmat marea victorie a Cameliei Potec, de la Atena, în 2004, dar și, firește, excepționalele performanțe ale actualului „zeu” al natației românești, David Popovici, campion olimpic la Paris, în acest an.

Citește și: Calvarul Dianei Mocanu: la 16 ani era campioană olimpică, la 18 se retrage. Azi, e complet uitată

Dar cum toate au un început, acesta a purtat numele Ancăi Pătrășcoiu are, după retragerea din activitate a devenit - se putea altfel? - antrenoare, la ora actuală pregătind tinerele speranțe din Câmpina. 

Dacă ați întâlni-o, însă, pe stradă, cu siguranță că majoritatea n-ar ști cine este, pentru că numele său a fost tot mai rar invocat în spațiul public, preferându-se concentrarea mai mult pe aurul olimpic.

În această privință, magica, dar și misterioasa, Diana Mocanu deține întâietatea, reușind o performanță pe care, deocamdată, nici măcar David Popovici n-a putut s-o egaleze: două medalii de aur la aceeași ediție a Jocurilor Olimpice.

Însă Anca Pătrîșcoiu a fost prima din istoria natației noastre care a urcat pe un podium olimpic, cu 16 ani înaintea Dianei și cu 40 de ani înaintea lui David Popovici.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te