Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 22.10.2024 - 15:01
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă - Foto: colaj Newsweek
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă - Foto: colaj Newsweek
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă
Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă

Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul, pentru că a concurat cu sufletul sfâșiat de durerea unei trădări neașteptate. Și-a regăsit echilibrul în muzică și a cunoscut o nouă faimă pe scenele de operă.

SHARE

Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? A fost unul dintre cei care le-au deschis calea campionilor olimpici Corneliu Ion și Sorin Babii în proba de pistol, dar a cunoscut o nouă faimă pe scena operelor din întreaga lume, după ce a ales să rămână în Germania Federală, în 1984.

Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul

Numele lui Marcel Roșca s-ar putea să fie mai cunoscut iubitorilor de operă, decât fanilor sportului.

Dar bărbatul care a intepretat magnific numeroase roluri pe scena Operei din Hamburg, București sau Cluj este unul și același cu vicecampionul olimpic la tir, proba de pistol viteză, de la Jocurile Olimpie din Mexico, în 1968, multiplu campion național și european.

S-a npăscut la 18 octombrie 1943, în București, fiind fiul lui Iov Roşca, un renumit solist la Opera Română în perioada interbelică, şi al Mariei, artistă la Teatrul de Operetă Alhambra.

Carierele părinţilor s-au frânt însă repede în regimul comunist: tatăl fusese în Rusia căpitan în Armata Albă, iar mama se îndârjea să cânte în corul unei biserici.

Citește și: Jocurile Olimpice de vară: La ce sport a obținut România prima medalie în 1924? Avem 308 în total

Avea doar 12 ani când a zărit pentru prima oară ucirea țevii unui pistol, în gașca din care făcea parte, Capitala fiind, la acea vreme, înțesată de grupuri de adolescenți și tineri dotați cu arme albe și chiar de foc.

Deși visul său era să devină cântăreț de operă, la vârsta de 14 ani a început să practice diferite sporturi, printre care boxul și canotajul.

Dar s-a oprit la tir, activând mai întâi la Tânărul Dinamovist, apoi la secția de tir a clubului Dinamo.

Marcel Roșca nu și-a pierdut nici acum abilitățile în sala de trageri - Foto: Facebook/Iov Marcel Rosca

Conform prezentării făcute de Muzeul Sportului pe pagina de Facebook, în cei peste 10 ani de carieră sportivă de performanță, a reușit să cucerească numeroase titluri de campion național, trofee și medalii la diferite competiții internaționale, la CE, CM și la JO.

A fost campion european cu echipa de pistol viteză în 1965 (București), două medalii la individual și cu echipa de pistol viteză în 1969 (Plzen).

De aseenea, a făcut parte din echipele de pistol viteză care, la Campionatele Mondiale din 1966 și 1970, au intrat în posesia medaliilor de argint.

Citește și: Cine e cea mai în vârstă campioană olimpică din lume și ce sport a făcut? Ce face la 103 ani

La Jocurile Olimpice de la Tokio, din 1964, se clasează pe locul 6 în proba individuală, după ce multă vreme fusese pe podium. Ulterior, avea să descopere că i se „umblase” la pistolul cu care concura. 

„Am fost sabotat”, a declarat Roșca mai târziu, menționând că sabotajul a venit chiar din partea colegilor de echipă, unul dintre ei obținând argintul competiției, medalie pe care Roșca ar fi putut s-o câștige cu mare probabilitate.

Dar adevărata dramă - în ciuda medaliei pe care o va obține - avea să vină patru ani mai târziu, în 1968, la Jocurile Olimpice din Mexico City.

Regretul ratării aurului persistă și în ziua de azi, mai ales că îi era la îndemână să obțină cea mai strălucitoare medalie și gloria olimpică.

„La toate competiţiile dinainte Olimpiadei, în Spania, Italia şi RFG, l-am devansat e polonezul Zapedzki, învingătorul de la Mexico. N-am spus nimănui pînă acum de ce am ratat aurul: am plecat acolo dărîmat psihic!”, mărturisea Marel Roșca, în 2012, într-un interviu pentru gsp.ro.

Logodit cu o actriţă română în vogă, el cumpărase deja verighetele pentru nunta ce era programată să se desfășoare imediat după Olimpiadă.

Dar, cu o săptămînă înainte de Mexic, un coleg i-a mărturisit un lucru ce avea să-l lovească în inimă ca un obuz: femeia cu care voia să-și trăiască restul vieții îl înșelase deja.

 „Ştii când ai plecat la competiţie şi mi-ai spus să am grijă de ea? Ei bine....„Am încremenit. „Şi nu e totul: a mai fost şi cu altcineva!”.

Roşca a verificat şi s-a convins. „Am slăbit 6 kilograme în două zile. Nu eram bun de nimic. Numele actriţei îl evit, pentru că viaţa ei s-a împlinit ulterior”, a mai spus acesta.

Astfel, practic a ratat aurul olimpic în fața unui sportiv pe care-l bătuse de fiecare dtă, din cauza depresiei în care intrase.

Marcel Roșca, alături de soția sa și cei trei băieți ai cuplului - Foto: Facebook/Iov Marcel Rosca

Amarul din suflet l-a întors peMarcel Roşca spre pasiunea dintâi, muzica: a devenit solist de muzică uşoară cunoscut în epocă. A fost primul care a obținut 10 pe linie la populara emisiune „Steaua fără nume”, varianta „X-factor” sau „Vocea României” în perioada comunistă.

A sjuns să fie invitat să cânte chiar și în fața lui Ceaușescu, mai ales când la aniversări și când acesta primea oaspeți străini de vază.

„Am cîntat la aniversările lui Ceauşescu, dar nu era ce-mi doream, eu voiam operă: nu-i uşor să te trezească un telefon în zori şi să pleci la Neptun, unde, în vila de protocol, te aşteaptă Ghaddafi (nr. - fostul dictator al Libiei) să faci atmosferă", mărturisea Roșca.

Pasiunea pentru tir s-a estompat treptat, deși n-a trădat sportul care l-a consacrat prima oară. 

Citește și: Cine e gimnasta olimpică a cărei săritură îi poartă numele și a devenit subiect de teză de doctorat

„N-am trădat tirul, am luat argint individual şi cu echipa la Europele de la Plzen '69, argint la Mondialul din '70 şi bronz la cel din '74, numai că visul olimpic nu mă lăsa să dorm".

La Jocurile Olimpice din 1972, de la Munchen, a fost doar rezervă, iar următoarea şansă, JO Montreal '76, i-a fost furată pentru că nu a vrut să devină membru de partid.

„Fentasem de zeci de ori intrarea în PCR, dar nu mai aveam cum. Am fost condiţionat. Şi am refuzat! Am spus clar: Da, accept, însă vreau să scriu la final: „DAR CRED ÎN DUMNEZEU”.

S-au uitat chiorâş la mine, iar unul a urlat: „Băi, Roşca, cine eşti tu să crezi în Dumnezeu?”. Nu puteam altfel, mama mea stătuse nopţi întregi în genunchi, în faţa Bisericii Sf. Vineri, care urma să fie dărâmată”, a mai rememorat Roșca în interviul menționat.

Dar cum, în paralel cu activitatea sportivă, el s-a preocupat îndeaproape și de formarea sa profesională, ca actor și interpret în diferite genuri muzicale, salvarea avea să-i vină de aici. 

Solist şi al Operei din Bucureşti între 1980 şi 1984, fostul sportiv a profitat de un turneu în Republica Federală Germană (RFG) și rămâne acolo.

Iar asta, după ce cu doar câteva luni înainte îi cîntase dictatorului comunist coreean Kim Jong Il și al celui din Filipine, Ferdinand Carlos, bun prieten cu Ceaușescu. Și era așteptat să facă parte din juriul Festivalului de la Mamaia din 1984

După fuga în Vest, a devenit prim-solist al Operei din Gelsenkirchen, apoi din Essen, susținând turnee în toată lumea și cunoscând succesul și ca artist.

În plus, în viața personală, s-a căsătorit cu un medic neurolog cu care are trei băieți, familia locuind în Essen, într-o vilă cu 4 etaje.

Dar, chiar și după ce a renunțat la sportul profesionist, Marcel Roșca nu s-a uitat, în schimb, abilitățile unice din poligonul de tir, unde mai merge uneori. 

Însă fantoma aurului olimpic ratat din cauza durerii pricinuite de trădarea femeii pe care o iubea la acel moment, îi mai face „vizite”, când și când, dar cu „colți” tot mai tociți de trecerea timpului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te