Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? A participat la nouă Olimpiade

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 24.10.2024 - 07:44
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin - Foto: colaj Newsweek
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin - Foto: colaj Newsweek
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin
Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin

Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? Pe 21 octombrie a împlinit vârsta de 88 de ani, iar de aproape o jumătate de secol formează un cuplu cu celebra interpretă de muzică populară.

SHARE

Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? A participat la nouă Olimpiade, unde a adunat o medalie de argint și una de bronz, dar formează un cuplu solid de jumătate de secol cu îndrăgita interpretă de muzică popular, cu care are doi copii.

Cine este campionul mondial la lupte căsătorit cu Irina Loghin? A participat la nouă Olimpiade

Prin anii 70, când forma adesea un duet muzical cu regretatul Benone Sinulescu, despre Irina Loghin se zvonea că ar fi, de fapt, chiar soția acestuia.

Multă vreme publicul larg n-a știut care este adevărul în această privință, fiind derutat de lipsa informațiilor despre partenerul de viață al acestei adevărate legende a muzicii populare românești, dar și de chimia existentă pe scenă, în spectacole, între ea și „nea Beni”.

De fapt, marea artistă forma un cuplu solid și avea o căsnicie trainică alături de unul dintre marii sportivi ai acelei perioade, luptătorul de greco-romane Ion Cernea.

Citește și: Cine e vicecampionul olimpic la tir ce a devenit solist de operă? Depresia l-a făcut să piardă aurul

Născut la 21 octombrie 1926, în localitatea Râu Alb, județul Dâmbovița, Cernea a activat la cluburile Carpați Sinaia și Dinamo București.

Conform prezentării făcute de Muzeul Sportului pe pagina de Facebook, în palmaresul său se regăsesc opt titluri de campion național la lupte greco-romane, în 1956 și 1958-1964 la categoriile 52, 57 și 63 kg, dar și titlul de campion mondial, în 1965; după ce, în 1961, obținuse argintul competiției.

Ion Cernea și Irina Loghin, cu cei doi copii ai lor, pe vremea în care aceștia erau mici - Foto: viva.ro

De asemenea, Ion Cernea se mândrește cu titlul de vicecampion olimpic în 1960, la Roma, el câștigân bronzul patru ani mai târziu, la Jocurile Olimpice de la Tokio.

În total, marele sportiv a fost implicat activ și a fost prezent la toate edițiile de Olimpiadă din 1956 până în 1988. de la ediția din Melborune, până la cea din Seul, adică 9 ediții consecutive.

La primele patru a concurat ca sportiv, iar la celelalte cinci a participat în calitate antrenor și arbitru.

Probabil că cea mai importantă performanță a carierei a obținut-o în anul 1965, în Finlanda, la Tampere. Atunci, chiar la ultima sa mare competiție, a câștigat titlul mondial, în ciuda accidentării la umăr cu care se prezentase în concurs.

Citește și: Cine e gimnasta olimpică a cărei săritură îi poartă numele și a devenit subiect de teză de doctorat

„La Tampere a fost cel mai frumos. Aveam umărul dislocat și nici nu am vrut să concurez. Nu îmi dădea nimeni nicio șansă și am reușit să devin campion mondial. E cea mai furmoasă amintire”, recunoaștea Ion Cernea, citat de prosport.ro.

Dar cea mai mare cucerire a sa a fost, de fapt, celebra interpretă de muzică populară Irina Loghin.

Povestea lor de dragoste a început oarecum atipic, între ei legându-se mai întâi o relație de prietenie. Marea artistă și fostul sportiv au devenit un cuplu abia la 10 ani după ce s-au cunoscut, mijlocitorul fiind, culmea, chiar Benone Sinulescu, cu care luptătorul era, întâmplător, prieten.

Cei doi s-au cunoscut mai bine la petrecerile pe care Cernea le organiza în garsoniera sa de lângă cinematograful Patria din Capitală. Pe atunci, Irina Loghin avea 24 de ani - cu aproape trei ani mai puțin decât luptător - și se mutase de puțin timp în București.

Ion Cernea (în mijloc) a împlinit 88 de ani pe 21 octombrie - Foto: Facebook/Federatia Romana de Lupte (FRL)

Dat fiind că artista avea probleme de sănătate, grija pe care i-a arătat-o Ion Cernea a impresionat-o, mai ales că acesta o vizita zilnic la spital. Nu în ultimul rând, se interesa de ea și când se afla în cantonamente.

„Sportiv fiind, mergeam la Centrul de pregătire 23 August. Vizavi de centru locuia cântăreţul Benone Sinulescu, pe care l-am cunoscut şi ne-am împrietenit, mergeam împreună la spectacolele de la Ansamblul Ciocârlia.

Irina venise cam de un an-doi la Ansamblul Ministerului de Interne. Aşa ne-am cunoscut', a povestit, la un moment dat, Ion Cernea, conform viva.ro.

„Când s-au cunoscut, Ion era campion la lupte greco-române. Arăta bine, era manierat. Era și bun prieten cu Benone Sinulescu.

Într-o zi au stabilit să meargă la ștrand, iar Benone a chemat-o și pe Irina. Ea era o femeie extrem de frumoasă, curtată de mulți bărbați.

Au fost mulți care au încercat să o impresioneze, dar numai Ion a avut câștig de cauza”, povestea, cu niște ani în urmă, un apropiat de-al Irinei Loghin.

Citește și: Cine este handbalistul român care are parteneriate cu SpaceX și NASA. A început ca ajutor de ospătar

Cei doi s-au căsătorit pe 6 martie 1975, când artista avea 34 de ani și era deja însărcinată în 7 luni cu primul lor copil, Ciprian, acu în vârstă de 49 de ani.

După trei ani a venit pe lume și fiica celor doi, Irinuca, „clanul” Cernea-Loghin formând de multe decenii o mare și frumoasă familie, mai ales i după apariția nepoțelei din partea Irinucăi, în toamna lui 2022.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te