Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud? Necunoscut în România

DE Eduard Niculescu | Actualizat: 01.02.2025 - 16:55
Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud - Foto: Profimedia Images (cu rol ilustrativ)
Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud
Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud

Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud? Din pleiada celor mai buni practicanți si „sportului minții” care au văzut lumina zilei în România lipsește, aproape întotdeauna, numele unui jucător care a scris istorie în Argentina.

SHARE

Marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud a rămas necunoscut în România. A fost campion național al Argentinei, dar și mentor și inspirație pentru generații întregi de șahiști din patria tangoului.

Cine a fost marele șahist român care a ajuns campion în America de Sud? Necunoscut în România

Numele de Ion Traian Iliescu nu vă spune, probabil, mai nimic, în afară de asemănarea sa cu cel al fostului președinte al României. Iar cel de Juan Iliesco, așa cum și l-a transformat odată ajuns în Argentina, cu atât mai puțin.

Din lista marilor șahiști români din toate timpurile nu pot lipsi, desigur, jucători imenși precum Florin Gheorghiu, Victor Ciocâltea sau, mai recent, Dieter Nisipeanu, după cum nici cel al Elisabetei Polihroniade.

Dar Juan Iliesco a rămas un mister, o „fantomă” pentru majoritatea românilor, inclusiv în rândul multor practicanți ai „sportului minții”, așa cum este supranumit șahul.

Citește și: Noul campion mondial la șah este un indian de 18 ani. De ce l-a depășit deja pe Garry Kasparov?

Ion Traian Iliescu s-a născut la 18 aprilie 1898, în Brăila, cu tată român și mamă franțuzoaică.

În Primul Război Mondial a fost luat prizonier de nemți și a trăit vreme de 18 luni într-un lagăr din orășelul german Havelberg, printre alţi 4.500 de prizonieri din toate naţiile lumii.

După eliberare, la 20 de ani, spiritul de aventură îl determină să nu revină în țară, ci să plece la Paris. Ulterior, poposește în Belgia, la Anvers și Oostende, apoi traversează Atlanticul la bordul unui vapor și ajunge în Argentina, conform gsp.ro.

În patria tangoului devine Juan Iliesco și, deși avea deja 23 de ani, se apucă să învețe șah, ajungând ca, în doi ani, să-și învingă profesorii.

Ion Traian Iliescu, alias Juan Iliesco - cel încercuit cu roșu - a fost unul dintre marii campioni de șah ai Argentinei - Foto: gsp.ro

Timp de șapte ani, între 1931-1938, oscileză între locurile 2 și 12 în campionatul Argentinei, pentru ca în 1939 să câștige titlul. Dar performanța nu îi este omologată, Iliescu nefiind încă cetățean argentinian.

În 1943 va rezolva și problema cetățeniei și obține din nou primul loc, la egalitate cu suedezul Gideon Stahlberg. De data aceasta, lucrurile se inversează. Cum Stahlberg nu trăia de cinci ani în Argentina, Iluescu devine, singur, campionul național al țării.

Marele șahist român a revoluționat acest sport în Argentina

În 1946, imediat după război, când Argentina se duelează în Buenos Aires cu Spania la șah, noul președinte al țării, colonelul Juan Peron, însoţit de frumoasa lui soție, Eva, cu care se căsătorise cu un înainte, vine să dea mâna cu maeştrii. 

Primul pe care-l salută e chiar Iliescu. „În acel moment am simţit cum şahul, pe care-l consideram orfan atunci, are prieteni destul de puternici”, avea să declare românăo-argentinianul ceva mai târziu, potrivit sursei citate.

Juan Iliesco devine unul dintre marii promotori ai sportului minții în Argentina, chiar dacă America latină nu se poate mândri decât cu un singur campion mondial, genialul jucător născut în Cuba, José Raúl Capablanca, care a deșinut tilul suprem între 1921-1927.

Deşi nu cunoaşte spaniola literară la perfecţie, Iliesco, dincolo de participările la turnee, ţine coloane de şah în cotidianul „El Dia”, unele extrem de apreciate. Luptă enorm pentru ca tinerii să poată evolua contra consacraţilor.

Printre cei propulsați de român se află marii maeștri argentinieni Joaquin Ojeda și, mai ales, Jacobo Bolbochán.

Citește și: VIDEO Garry Kasparov: "Rusia nu se va opri în Ucraina". România, o posibilă țină în planul lui Putin

De altfel, în 1959, după o partidă jucată contra fantasticului campion american Bobby Fisher, Bolbochán avea să declare că: „Nu-i datorăm lui Iliesco ceva concret, o anumită operă, ci totul”,

Juan Iliesco și-a construit o viață specială dincolo de Atlantic, departe de Brăila sa natală, având și un fiu, Pochito, care i-a împărtășit pasiunea pentru șah, fără a-i atinge performanțele.

Ion Traian Iliescu, brăileanul prizonier de război, ajuns o celebritate în țara ce avea, ulterior, să li se închine lui Maradona și Messi, zeii altui sport, s-a stins din viață pe 2 februarie 1968, la vârsta de 70 de ani.

Despre el s-a spus că, în fața tablei de șah, gândea în română, înjura în franceză, dialoga în engleză și gândea mutările în spaniolă.

Deși uitat - spre necunoscut - n țara natală, Juan Iliesco a rămas reținut de istoria şahului argentinian ca un adevărat revoluţionar al acestui sport în țara în care până și Dumnezeu este suporter al fotbalului.

Google News Urmărește-ne pe Google News
Comentarii 0
Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te