VIDEO Garry Kasparov: "Rusia nu se va opri în Ucraina". România, o posibilă țină în planul lui Putin

DE Daniel Toșa | Actualizat: 04.07.2024 - 16:08

Marele șahisr rus, Garry Kasparov a vorbit, într-un interviu în exclusivitate pentru Newsweek România despre ceea ce mulți lideri, analiști și militari vorbesc de când a început războiul din Ucraina, respectiv faptul că în cazul în care Ucraina pierde, Putin va ataca o țară NATO.

SHARE

Garry Kasparov a declarat pentru Newsweek România că în cazul în care Rusia va învinge Ucraina, Vladimir Putin nu se va opri și ar putea ataca în următoarea perioadă o țară din flancul estic al NATO, iar România nu este exceptată de la această amenințare. Vezi video integral pe pagina de YouTube Newsweek România.

Garry Kasparov: "Rusia nu se va opri în Ucraina". România, o posibilă țină în planul lui Putin

"Avem în continuare diferențe mari în abordare în țări ca România, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda. Aceste țări au memoria genetică a ceea ce este o ocupație rusă. Și înțeleg că Ucraina nu este o „singură oprire”. Așa că trebuie să, dacă Putin nu este oprit în Ucraina, s-ar putea să meargă în altă parte. Deci și România nu este o excepție. Dar problema este că te duci mai departe spre vest și starea de spirit se schimbă.

Apropo, ați menționat Portugalia. Cred că sunt cele mai mari sentimente anti-Putin în Portugalia. În mod ironic, peste 90% sunt anti-Putin, cel mai mare procent din Europa.

Dar din nou, revenim la plan. Deci nu este vorba că lumii libere îi lipsesc resursele. Fiecare expert militar vă poate spune că dacă vorbim despre un război convențional, iar războiul convențional să-l lăsăm deoparte.

Citește și: VIDEO Cum văd rușii războiul din Ucraina. Kasparov: "Ei cred că lumea conspiră împotriva Rusiei"

Flancul estic al NATO ar putea distruge armata rusă într-o săptămână

Este vorba de arme nucleare acum. America are arme nucleare. Franța are arme nucleare. Așa că haideți să separăm această problemă pentru o clipă și să ne uităm la forțele convenționale și să vedem dacă rușii ar putea ataca de fapt și ar reuși asta în trei zile. Este un nonsens absolut. Fiecare expert militar vă poate spune că, dacă aveți un război convențional, flancul estic al NATO, care se întinde din România până în nordul Finlandei, știți, România, Polonia, țările baltice, Suedia și Finlanda vor distruge armata rusă într-o săptămână. Plus Ucraina, desigur, care acționează fizic luptând astăzi.

Nu este vorba că tancurile rusești vor fi în Italia, Estonia sau în altă părți. Deci, este vorba de  echilibrul de putere, adică, nu vorbim despre Germania, America. Vorbim despre forțele care pot fi mobilizate de aceste țări, a declarat Kasparov.

Citește și: VIDEO Kasparov, despre războiul din Ucraina: Rareori poți avea un compromis între agresor și victimă

Putin "testează apa" înainte să lanseze un atac asupra NATO

Întrebat dacă, Putin ar putea ataca o țară NATO, în cazul în care frontul din Ucraina ar pica, șahistul rus Garry Kasparov spune: "Putin nu atacă așa. El doar „testează apa”. Au fost câteva accidente când rachetele au trecut granița. El nu trebuie să atace pe toată lumea, dar ar putea exista unele tulburări în Estonia sau în alte părți.

Putin nu va porni în război deschis, dar cu siguranță va face provocări. Apropo, el nu face nimic înainte ca războiul din Ucraina să se termine. De aceea trebuie să își atingă obiectivele în Ucraina. Și apoi poate începe să pună presiune. Pentru că orice câștig teritorial al lui Putin în Ucraina va fi o încercare pentru Putin și apoi va arăta slăbiciunea americană, pentru că la până la urmă, totul depinde de participarea americană, permisiunea Americii de a folosi arme. 

Citește și: VIDEO Kasparov, despre implicarea Rusiei în atacul Hamas din Israel: Sunt toate amprentele KGB-ului

Tot ce am spus despre România sau Estonia sau Polonia, ei trebuie să folosească permisiunea este armele americane. Deci, dacă America decide să lase (Ucraina), atunci Europa trebuie să trebuie să ia o decizie importantă. Și până în prezent, nu avem un lider adevărat în Germania. De exemplu, Germania ar putea prelua conducerea, dar cu Olaf Scholz, mă îndoiesc foarte mult", a declarat Garry Kasparov pentru Newsweek România.

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te