Persoana care o acuză pe Halep că s-ar fi dopat repetat, cu intenție, acuzată că a-ncurajat dopingul

DE Florin Budescu | Actualizat: 30.06.2023 - 13:14
Persoana care o acuză pe Halep s-ar fi dopat repetat și cu intenție, - Foto: Profimedia Images

Problema pe care o are Simona Halep, cu paşaportul biologic, ar fi legată de „intenția repetată de dopaj”, care ar fi motivația emiterii celei de-a doua acuzații aduse Simonei. Cei de la ITIA şi Sport Resolutions (SR) cred că au găsit ceva în sângele sportivei.

SHARE

Nu este deloc clar ce anume au găsit, dar aceasta pare a fi motivaţia amânărilor succesive la care a fost supusă. Cu toate acestea, președintele ITIA, Nicole Sapstead este implicată într-un uriaș scandal după ce a sunat jucători pe care i-a anunțat că vor fi controlați anti-doping. Detaliile sunt la finalul acestui articol.

Ce problemă are Simona Halep cu paşaportul biologic

„Acuzația suplimentară pentru o iregularitate în pașaportul biologic a fost bazată pe evaluarea profilului doamnei Simona Halep, de către un complet independent de experți.

Acuzația este separată și adăugată celei deja existente, pentru Roxadustat, care a dus la suspendarea provizorie inițială”, a declarat Nicole Sapstead, senior director Anti – Doping al Agenției Mondiale de Integritate a Tenisului (ITIA). 

Dacă o manipulare (stimulare eritropoetică [ESA] prin substanța activă Roxadustat, din medicamentul Evrenzo) crește numărul de globule roșii circulante (și astfel crește nivelul hemoglobinei), organismul Simonei a reacționat prin stoparea propriei producții de globule roșii, explică ProSport.

Citeşte şi: Simona Halep este audiată la Londra, în cauza privind presupusul dopaj cu roxadustat

Acest feedback negativ a fost identificat prin procentul redus de reticulocite (adică cel de globule roșii imature).

O combinație crescută a nivelului de hemoglobina HGB și nivel scăzut de reticulocite RETP a provocat un scor HR-OFF atipic. Anormalitatea nu poate fi provocată de factori naturali, nici ca urmare a unei afecțiuni medicale.

Deci, ITIA şi SR cred că au găsit ceva în neregulă în sângele Simonei Halep, nu ştiu ce şi, aşa cum vom vedea mai jos, pot fi cauzele la care se gândesc ei, dar şi altele, foarte naturale, pentru care nu scoţi din circuit pentru un an sau doi un sportiv de înaltă performanţă.

Ce este scorul HR-OFF

Scorul HR-OFF este parametrul relevant, calculat ca raport între concentrația hemoglobinei și procentul de reticulocite (globule roșii imature din sânge), care a impus a doua acuzație care îi este adusă Simonei Halep.

Farmacologii, biochimiștii și toxicologii angajați special de Agenția Mondială de Integritate a Tenisului, pentru Cazul Halep, au identificat prin teste de citometrie (n.red. – numărarea sau măsurarea celulelor din sânge) în mediu fluid (flow cytometry), biomakeri prin care au calculat scorul HR-OFF.

Citeşte şi: VIDEO Simona Halep, susţinută de cine se aştepta mai puţin să o facă. "Nu cred că a făcut asta"

Prin acest pașaport biologic, Agenția Mondială Anti-Doping (WADA) găsește nereguli de tip hematologic și aparținând de steroizi. În plan hematologic, sportivii sunt monitorizați pentru a nu avea în compoziția sângelui agenți stimulenți, printre care eritropoetina, substanța regăsită în Roxadustat, în cazul Simonei Halep.

Găselniţa

Este o găselniţă a ITIA şi Sport Resolutions, pentru că poate fi vorba despre o serie de factori, care influențează acest parametru, identificat ca anormal, la Halep, dintre care unii nu au nici o legătură cu motivele pentru care forurile din ITF au scos-o din circuit pe Simona Halep, în plină performanţă.

Punctele 2, 3 şi 5 de mai jos pot fi cauze foarte probabile, comune, pentru problema Simonei Halep:

  • antrenament la altitudine sau dormit într-un cort hipoxic;
  • perioadă recentă de pregătire intensivă;
  • exerciții cu repetitivitate solicitantă;
  • sângerare abundentă (pierdere recentă de sânge, în cazul ciclului menstrual);
  • transfuzie;
  • deshidratare extremă;
  • expunere la frig (temperaturi scăzute, inclusiv criogenie)

Cine o acuză

 Nicole Sapstead, directoarea programului antidoping al ITF, le-a scris, anul trecut, jucătorilor de tenis pentru a-i informa că vor fi testați în zilele premergătoare turneului Miami Open din acest an, care a început în martie.

Organismul de conducere a tenisului mondial a fost acuzat că a fost îngăduitor în privința dopajului, după ce o investigație Daily Mail a descoperit că Federația Internațională de Tenis îi lasă pe cei mai buni jucători din lume să își programeze singuri testele antidoping.

Jucătorii au fost invitați să își programeze perioade de timp pentru testele de dopaj sanguin înainte de turneul de la Miami Open de anul trecut, o metodă despre care experții antidoping spun că face o "diferență uriașă" pentru trișorii care încearcă să scape de depistare.

Citește și: Persoana ce o ține pe Halep suspendată, scandal uriaș. Ajută sportivi să trișeze la teste antidoping

Urmărește-ne pe Google News

Comentarii 0

Trebuie să fii autentificat pentru a comenta!

Alege abonamentul care ți se potrivește

Print

  • Revista tipărită
  • Acces parțial online
  • Newsletter
  •  
Abonează-te

Digital + Print

  • Revista tipărită
  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
Abonează-te

Digital

  • Acces total online
  • Acces arhivă
  • Newsletter
  •  
Abonează-te
© 2024 NEWS INTERNATIONAL S.A.
Articole și analize exclusive pe care nu trebuie să le ratezi!
Abonează-te