Autorităţile sucevene au găsit o soluţie românească originală, prin care să oprească revărsarea apei din bazinul de alimentare al oraşului Dolhasca.
Oraşul cu bazinul de apă în crăcane de salcâm
Pentru ca întreaga structură să nu se prăbuşească, s-a decis pare-se ca peretele bazinului să fie sprijinit în doi salcâmi, la rându-l lor proptiţi în trunchiu, unui al treilea salcâm şi legaţi bine, sănătos, cu o chingă, precum cureaua bunicului.
Dacă bazinul cedează, locuitorii oraşului Dolhasca rămân fără apă. Nu numaai atât, dar bazinul municipal e făcut în deal, pentru ca apa să ajungă în oraş pe principiul gravitaţional, nu se foloseşte un hidrifor pentru pompare.
Citeşte şi: Managerul Spitalului Municipal din Huşi şi un regizor de la Teatrul Notarra, membri PSD, s-au bătut
Asta înseamnă că, dacă crăcanele de salcâm cedează şi/sau platbenzile în care este prinsă toată construcţie, nituite, se desfac, apa va năvăli în oraş, care va fi inundat, după care oraşul va rămâne fără apă.
Mai mult, tot de aici este asigurată şi rezerva strategică de apă a oraşului, în cazul unei situaţii de urgenţă. Este o soluţie provizorie găsită de autorităţi, până va fi construit un alt bazin.
Citeşte şi: O rampă de gunoi din municipiul Brașov va fi închisă definitiv și transformată în zonă verde
Acest bazin, construit în 2004, s-a degradat la sfârşitul anului trecut. Atunci, bazinul s-a fisurat. Pentru a nu ceda de tot şi pentru a nu rămâne oraşul fără apă, s-a intervenit de urgenţă: au fost tăiaţi doi copaci, de lângă rezervor, şi au fost puşi să susţină structura.
Autorităţile locale speră ca această reparaţie, cu doi salcâmi subţirei proptiţi pe un al treilea, să ţină încă cel puţin două luni, timp în care, potrivit estimărilor, va fi gata noul bazin municipal, conform Telem.ro.